Gemeente Lopik

Meer samenhang binnen jeugdbeleid en nadruk op participatie

Het college van burgemeester en wethouders van Lopik stelt de gemeenteraad voor de nota Jeugdbeleid 2009-2012 vast te stellen. Met de nota onderschrijft de gemeente Lopik het rijksbeleid Alle kansen voor alle kinderen en levert een bijdrage aan dit beleid. Belangrijke themas zijn onderwijs, welzijn, participatie, gezondheid, veiligheid en, waar nodig, ondersteuning bij het opvoeden en opgroeien. Bijna een derde van de inwoners is jonger dan 25 jaar. De gemeente Lopik wil hen betrekken bij beleid op een manier die bij hen past. Naast de bestaande, jaarlijkse jongerenraadsvergadering voor het basisonderwijs, wil de gemeente elk jaar een debat organiseren met jeugd en jongeren vanaf 12 jaar en elke twee jaar een jeugdenquête houden. Ook wil de gemeente meer gebruik maken van internet om participatie van jongeren te bevorderen. De raad behandelt dit voorstel tijdens de commissievergadering van 20 januari en de raadsvergadering van 27 januari 2009.

De nota Jeugdbeleid 2009-2012 is opgesteld omdat zich sinds 2007 nieuwe ontwikkelingen hebben voorgedaan in wetgeving en rijksbeleid. Hieruit zijn nieuwe taken voor de gemeente voortgekomen. Daarnaast hebben verschillende organisaties uit het onderwijs, de jeugdgezondheidszorg, het jongerenwerk en de ambtelijke organisatie aangegeven dat zij behoefte hebben aan meer samenhang binnen het jeugdbeleid op de gebieden onderwijs, zorg en welzijn. Bijna een derde van de inwoners van de gemeente Lopik is jonger dan 25 jaar.

Met de nota onderschrijft de gemeente Lopik het rijksbeleid `Alle kansen voor alle kinderen' en levert een bijdrage aan dit beleid.

Visie op jeugdbeleid

Met het jeugdbeleid wordt beoogd dat de gemeente Lopik een leuke en leefbare gemeente is, waar kinderen en jongeren graag wonen, naar school gaan, buiten spelen, sporten en elkaar ontmoeten.

In het jeugdbeleid speelt een groot aantal organisaties en individuen een rol, zoals school, welzijnsorganisaties, zorgaanbieders en jongerenwerk. Deze organisaties hebben hun eigen belangen, vervullen uiteenlopende taken en streven verschillende doelen na. Zij maken deel uit van een netwerk dat voor de realisatie van een samenhangend jeugdbeleid onmisbaar is. De gemeente Lopik voert de regie en coördinatie over het jeugdbeleid. Er is afstemming over de gemeentegrenzen heen.
Uitvoering jeugdbeleid

De uitvoering van het jeugdbeleid is verdeeld over vier programma's:


1. Participatie:

- jongeren betrekken bij beleid op een manier die bij hen past.


2. Veilig opgroeien en zorg:

- ondersteunen van jeugdigen, jongeren en ouders in het opvoeden.
- garanderen van een veilige leefomgeving voor jeugd en jongeren en tegengaan van overlast door jongeren voor hun omgeving.


3. Kansen en ontwikkeling:

- zorgen voor optimale ontwikkelingskansen voor jeugd en jongeren door het
handhaven van een goed voorzieningenniveau en het tegengaan van schooluitval.


4. Vrije tijd:

- jongeren ondersteunen in hun ontwikkelingsproces.
- realiseren van een voorzieningenaanbod passend bij de wensen en behoeften van jeugd en jongeren van nu.

Toelichting programma Participatie

De gemeente Lopik hecht veel waarde aan de betrokkenheid van jongeren in het beleidsproces. Op 10 juni 2008 heeft het jongerenwerk een bijeenkomst georganiseerd voor jongeren en raadsleden, die fungeerde als start van het participatietraject. De gemeente wil jongeren betrekken bij beleid op een manier die bij hen past. Daarom wil de gemeente naast de bestaande, jaarlijkse jongerenraadsvergadering voor het basisonderwijs, elk jaar een debat organiseren met jeugd. Ook wil de gemeente meer gebruik maken van internet om participatie van jongeren te bevorderen.

Toelichting programma Veilig opgroeien en zorg

Gemeenten moeten een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) opzetten om alle opvoed- en gezinsondersteuning gebundeld aan te bieden. Alle ouders, kinderen en jongeren moeten als zij dit willen met alle mogelijke vragen over opvoeden en opgroeien én hulp terecht kunnen bij een laagdrempelig en herkenbaar punt in de buurt. De gemeente Lopik is gestart met het traject om een CJG op te zetten.

Vanaf 1 januari 2009 krijgt ieder kind dat in Nederland wordt geboren een elektronisch kinddossier jeugdgezondheidszorg (EKD JGZ). Dit dossier bevat informatie over het kind, de gezinssituatie en de omgeving. Het wordt door jeugdgezondheidszorginstellingen bij elk contactmoment gebruikt voor registratie en informatie. Ook wordt inzicht gegeven in de gezondheidssituatie van groepen kinderen. Deze kennis draagt bij aan een kwalitatief betere jeugdgezondheidszorg.

De verwachting is dat het EKD in de loop van 2009 wordt geïmplementeerd bij alle gemeenten in de provincie Utrecht en in 2010 operationeel zal zijn.

De gemeenteraad behandelt de nota Jeugdbeleid 2009-2012 tijdens de commissievergadering van 20 januari 2009 en de raadsvergadering van 27 januari 2009.