Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 13 januari 2009

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 13 januari 2009. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De al gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

¤ 3,5 miljoen voor kunst in de buitenruimte
Provinciale investeringen in de buitenruimte worden aangekleed met kunstprojecten. Gedeputeerde Staten hebben besloten daarvoor 3,5 miljoen euro uit te trekken. Het geld gaat naar het project 'Fietsen onder Zee', Hof van Delfland, Deltapoort, Buytenland en het provinciaal fietspadenplan. Met deze regeling, waarbij 1 procent van de provinciale investering in infrastructurele projecten wordt besteed aan publieke kunstprojecten, levert de provincie een bijdrage aan de regionale identiteit en aan de kwaliteit van de leefomgeving. In 2008 is al ervaring opgedaan met de N470 en de Rijn Gouwe Lijn. Na een positieve evaluatie heeft de provincie besloten geld te blijven inzetten voor kunst bij infrastructurele projecten. Provincie stimuleert Bouwen met Burgers
De provincie Zuid-Holland gaat gemeenten ondersteunen bij het stimuleren van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Voor 2009 stelt de provincie hier ruim 1,3 miljoen euro beschikbaar. Het collectief particuliere opdrachtgeverschap stelt een groep bewoners in staat om gezamenlijk hun eigen woningen te bouwen De provincie wil collectief particulier bouwen stimuleren omdat bewoners zo een huis krijgen dat hen past en ze bovendien meer worden betrokken bij de buurt en hoe die eruit moet zien. Alle burgers die zich hebben verenigd voor de bouw van woningen voor eigen gebruik, kunnen via hun gemeente een beroep doen op deze regeling. De provincie ziet verschillende mogelijkheden voor de uitvoering van collectief particulier opdrachtgeverschap in de woningmarkt. Bijvoorbeeld bij het realiseren van starterwoningen of van nieuwe woonvormen voor senioren, met ruimte voor privacy en gezamenlijke voorzieningen. Andere voorbeelden zijn herstructurering of gebruikmaking van monumenten. Bij herstructurering kan worden gedacht aan zogenoemde 'kluswoningen'. Het opknappen daarvan kan een positief effect hebben op de woonomgeving. Hergebruik van monumenten, zoals kerk of fabrieksgebouw kan bijdragen aan het behoud van het culturele erfgoed. Omdat het vaak om maatwerk gaat, zijn ook vele andere varianten mogelijk. Lees verder voor de volledige tekst...
Asfaltcentrale Gouda overschrijdt nog steeds geluidnorm Gedeputeerde Staten besluiten in het eerste kwartaal van 2009 of de Asfaltcentrale Gouda een bestuursrechtelijke maatregel wordt opgelegd. Dit antwoorden GS op vragen van het Statenlid W. Senden van de SP-fractie. Omdat de centrale de geluidsnormen overschreed is vorig jaar een handhavingtraject gestart om de productie terug te brengen tot honderd ton asfalt per uur. De geluidsnorm wordt echter nog steeds overschreden, zo blijkt uit akoestisch onderzoek dat in opdracht van de provincie is uitgevoerd. Het bedrijf heeft gevraagd om een langere reactietermijn om het akoestisch onderzoek te kunnen beoordelen. Dat GS een bestuursrechtelijke maatregel hebben voorgenomen is vorig jaar aan de Asfaltcentrale medegedeeld.

De volledige beantwoording van de Statenvragen onder nummer 2225 is binnen een week na vaststelling te vinden op www.zuid-holland.nl onder de kop Stateninformatie.

Instellingen Jeugdzorg moeten verbeterplannen maken Gedeputeerde Staten hebben de Zuid-Hollandse instellingen voor jeugdzorg gevraagd om een verbeterplan op te stellen over het beleid en de deskundigheid op het gebied van seksualiteit. GS willen in de subsidievoorwaarden opnemen dat iedereen die in dienst treedt bij een jeugdzorginstelling een verklaring over zijn gedrag overlegt. Dit antwoorden GS op vragen van het Statenlid G.Wenneker van D66. Aanleiding is een landelijk rapport van de Inspectie Jeugdzorg waarin wordt geconstateerd dat in jeugdzorginstellingen incidenten hebben plaatsgevonden waarbij sprake is van seksueel overschrijdend gedrag. Het rapport constateert ook dat het de instellingen ontbreekt aan voldoende deskundigheid. Op basis van de verbeterplannen gaat de provincie met de instellingen afspraken maken over de uitvoering.

De volledige beantwoording van de Statenvragen onder nummer 2216 is binnen een week na vaststelling te vinden op www.zuid-holland.nl onder de kop Stateninformatie.

Overig nieuws

Hoogspanningskabels deels ondergronds
Netwerkbeheerder Tennet gaat een aantal hoogspanningslijnen in Zuid-Holland deels ondergronds aanleggen. Het gaat om een hoogspanningsverbinding van 87 kilometer tussen Wateringen en Beverwijk. Deze verbinding loopt in Zuid-Holland voor een deel door Midden Delfland en door het Groene Hart Ondergrondse aanleg vindt plaats waar de kabels te dicht bij woonwijken komen of waar ze de landschappelijke beeldkwaliteit of ecologisch belangrijke gebieden verstoren. Om stroomstoringen te voorkomen wordt ondergrondse aanleg vooralsnog beperkt tot verbindingsdelen van maximaal 2O kilometer. Een studie van Tennet en de TU Delft moet uitwijzen of in de toekomst langere ondergrondse verbindingen kunnen worden aangelegd. Volgens Gedeputeerde Manita Koop is dit het resultaat van de lobby van bestuurders in de regio en van Provinciale Staten. Koop heeft er vertrouwen in dat in de toekomst ondergrondse aanleg van langere kabels mogelijk wordt. Lees verder voor de volledige tekst...
Subsidies
Het College van Gedeputeerde Staten heeft de volgende subsidies verleend:

De gemeente Katwijk ¤ 119.000,00 voor BDU-project 'Toegankelijkheidd haltes openbaar vervoer' De gemeente Leerdam ¤ 111.754,00 voor BDU-project 'Toegankelijkheidd haltes openbaar vervoer' De gemeente Leiderdorp ¤ 200.000,00 voor BDU-project 'Toegankelijkhheid haltes openbaar vervoer' De gemeente Nederlek ¤ 120.000,00 voor BDU-project 'Toegankelijkheiid haltes openbaar vervoer' De gemeente Sliedrecht ¤ 100.000,00 voor BDU-project 'Toegankelijkhheid haltes openbaar vervoer' De gemeente Voorschoten ¤ 150.000,00 voor BDU-project 'Toegankelijkkheid haltes openbaar vervoer' De gemeente Leiden ¤ 1.686.800,00 voor project transformatie Willemm de Zwijgerlaan Mobiliteit op Maat (MOM) en Vervoerscoördinatiecentrum Zuid-Holland-Zuid ¤ 220.000,00 voor BDU-project vervoersmanagement Molenviergang Tweemanspolder Zevenhuizen-Moerkapelle, in het kader van het Deltaplan Molens ¤ 106.083,86 ten behoeve van het wegwerken van de restauratieachterstanden BDU is de afkorting voor Brede Doeluitkering. Hiermee worden verkeers- en vervoersprojecten gefinancierd.

Last onder dwangsom
Gedeputeerde Staten kunnen bij overtredingen van wet- en regelgeving een last onder dwangsom opleggen. De overtreder dient dan binnen een bepaalde periode de overtreding ongedaan te maken. Als dit gebeurt wordt de last onder dwangsom ingetrokken. Zo niet, dan moet de dwangsom worden betaald.

Aan de directie van Leerdam Recreatie B.V. is een last onder dwangsom opgelegd vanwege onvoldoende reinheid en onderhoud in badinrichting Sportcentrum Berenschot. Aan de eigenaar van Merwede Shipyard Nieuwbouw te Hardinxveld-Giessendam is een last onder dwangsom opgelegd vanwege herhaaldelijke overtreding van de milieuvergunning. Aan Transportbedrijf Van Vliet B.V. te Wateringen is een last onder dwangsom opgelegd vanwege de overtreding van de Wet milieubeheer.