Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

7 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200707325/1
datum van uitspraak: woensdag 14 januari 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Natuurbeschermingswet
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor varkenshouderij De Heensehoeve in Reusel) Uitspraak over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland op grond van de Natuurbeschermingswet (Nbw) heeft opgelegd aan varkenshouderij De Heensehoeve in Reusel. In de varkenshouderij worden bijna 7.000 varkens gehouden. Het college heeft de dwangsom opgelegd, omdat de varkenshouderij zonder Nbw-vergunning in bedrijf is. Zo'n vergunning is nodig vanwege de gevolgen van de uitstoot van ammoniak voor het nabijgelegen natuurgebied Krammer-Volkerak. De varkenshouder vindt dat het college de dwangsom niet had mogen opleggen, omdat hij inmiddels een Nbw-vergunning heeft aangevraagd, zodat er 'concreet zicht op legalisatie' zou zijn. Het college vindt dat dit niet het geval is, omdat een vergunning is aangevraagd voor een varkenshouderij met een chemische luchtwasser, terwijl het bedrijf daar nu nog niet over beschikt. Van concreet zicht op legalisatie van de huidige situatie is dan ook geen sprake, aldus het college. De varkenshouderij is het daar niet mee eens en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 10 november jl. op zitting behandeld.
2. 200707693/1
datum van uitspraak: woensdag 14 januari 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor asfaltmenginstallatie KWS Infra B.V. in Roosendaal) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan KWS Infra B.V. voor een asfaltmenginstallatie aan de Gewenten op industrieterrein "Borchwerf" in Roosendaal. De vergunning is verleend voor een periode van tien jaar. Meerdere nabijgelegen bedrijven, waaronder Heijmans Wegenbouw B.V., zijn het niet eens met de vergunning en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer voor geur- en geluidsoverlast en voor verslechtering van de luchtkwaliteit. Verder klopt het volgens hen niet dat in de berekeningen van de geluidsbelasting van een andere maximale productiecapaciteit van de menginstallatie is uitgegaan dan bij de beoordeling van de luchtkwaliteit en de geur. Hierdoor is niet duidelijk hoeveel asfalt er precies mag worden geproduceerd, aldus de bedrijven. De zaak is op 25 september jl. op zitting behandeld.
3. 200800497/1
datum van uitspraak: woensdag 14 januari 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning KPN voor radio- en televisiezendstation in Den Haag) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft verleend aan KPN Broadcast Services voor een zendstation voor het uitzenden van radio- en televisiesignalen aan de Zichtenburglaan in Den Haag. Onder meer de vereniging Wijkberaad Houtwijk en de stichting Bescherming Leefomgeving vrezen voor schade aan de gezondheid als gevolg van straling van het station. Zij vinden dat niet alleen gekeken had moeten worden naar de thermische effecten van het station, maar ook naar de effecten voor de gezondheid op de lange termijn. Verder stellen zij visuele hinder te ondervinden, omdat de mast 154 meter hoog is en in de buurt van de duinen en het recreatiegebied Madestein ligt. Daarom zijn zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 1 december jl. op zitting behandeld.
4. 200800880/1
datum van uitspraak: woensdag 14 januari 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Wet geluidhinder
inhoudsindicatie:

(Geluidwerende maatregelen vanwege reconstructie Algeraweg in Capelle aan den IJssel) Uitspraak over de geluidwerende maatregelen die het college van burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel op grond van de Wet geluidhinder heeft vastgesteld. De maatregelen zijn vastgesteld vanwege de reconstructie van de Algeraweg in de gemeente. De huurdersvereniging De Rondelen is het niet eens met de maatregelen. Zij vindt de maatregelen niet voldoende, omdat er op de Algeraweg harder wordt gereden dan waarvan het college is uitgegaan bij het vaststellen van de maatregelen, zodat er toch sprake is van geluidsoverlast. Verder had de geluidsbelasting volgens de vereniging moeten worden gemeten in plaats van berekend. De zaak is op 24 november jl. op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200800886/1 die eveneens op 14 januari a.s. openbaar wordt gemaakt. In die zaak heeft een inwoner van Capelle aan den IJssel beroep ingesteld tegen de geluidwerende maatregelen. Hij vindt dat het onderzoek waarop de maatregelen zijn gebaseerd, niet deugt. Op veertien meetpunten zou de toegestane geluidsbelasting - ondanks de maatregelen - toch worden overschreden, aldus de inwoner. Verder vreest hij voor verslechtering van de luchtkwaliteit vanwege de reconstructie van de weg.
5. 200800982/1
datum van uitspraak: woensdag 14 januari 2009
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Wijziging milieuvoorschriften trainingscentrum brandweer in Ambt Delden) Uitspraak over de nieuwe voorschriften die het college van burgemeester en wethouders van Hof van Twente heeft verbonden aan de milieuvergunning van een trainingscentrum aan de Almeloselaan in Ambt Delden. Het centrum wordt gebruikt voor trainingen van de brandweer en bedrijfshulpverleners. Er vinden brand- en ontruimingsoefeningen plaats. De wijziging van de voorschriften in de milieuvergunning betekent dat het aantal oefeningen met zogenoemde 'flashover' en 'rollover' units wordt beperkt. In deze units wordt geoefend op het herkennen van een zogenoemde flashover en rollover, de plotselinge ontbranding van brandbare gassen. Deze gassen worden opgewekt door het stoken van hout. De hoeveelheid hout die per oefening mag worden verstookt is wèl verhoogd. Twee omwonenden verzetten zich tegen de nieuwe voorschriften en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij stellen al lange tijd overlast te ondervinden van het trainingscentrum en vinden dat sprake is van een uitbreiding van de activiteiten. Zij zijn hier tegen, omdat zij bang zijn voor een toename van geluidsoverlast. Ook vrezen zij onder meer voor onveilige situaties en vinden zij de normen voor de uitstoot van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's), die vrijkomen bij de oefeningen met de units, te ruim. De zaak is op 11 december jl. op zitting behandeld.
6. 200802759/1
datum van uitspraak: woensdag 14 januari 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Verordeningen
inhoudsindicatie:

(Sluitingsbevel en weigering exploitatievergunning nachtcafé Locomotion in Rotterdam) Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Rotterdam om een exploitatievergunning en een ontheffing van de sluitingstijden te verlenen aan nachtcafé Yudum (nu: Locomotion) aan de 's-Gravendijkwal in Rotterdam. Verder heeft de burgemeester de sluiting van het café bevolen voor de duur van één jaar. De burgemeester is hiertoe overgegaan omdat de exploitant van het café volgens hem niets heeft gedaan aan de illegale prostitutie die daar plaatsvond. De exploitant heeft hiervan geprofiteerd door de verkoop van drank, aldus de burgemeester. Hiermee voldoet de exploitant volgens de burgemeester niet aan de eisen die aan een exploitant van een café worden gesteld ter bescherming van de openbare orde. De exploitant is tegen beide besluiten in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in maart van vorig jaar eerder zijn beroep ongegrond.


7. 200803121/1
datum van uitspraak: woensdag 14 januari 2009
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur
inhoudsindicatie:

(Weigering openbaarmaking stukken over onderzoek Tolteam naar vuurwerkramp in Enschede) Uitspraak over de weigering door de minister van Justitie om het volledige onderzoek van de rijksrecherche naar het functioneren van het zogenoemde Tolteam openbaar te maken. Twee voormalige leden van het Tolteam, dat onderzoek deed naar de vuurwerkramp in Enschede, hadden hierom verzocht. De minister heeft naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank in Almelo in maart van vorig jaar het rijksrechercherapport in geanonimiseerde vorm openbaar gemaakt. De twee voormalige leden vinden dat de rechtbank ook had moeten bepalen dat de minister alle brondocumenten waarop het rapport is gebaseerd, moest verstrekken. De zaak is op 1 december jl. op zitting behandeld. pagina: 1