Uitgebuit en in de bak: slachtoffers mensenhandel in detentie
13/01/2009 17:05
Humanitas
De signalering van slachtoffers mensenhandel schiet ernstig tekort. Terwijl slachtoffers recht hebben op opvang en een tijdelijke legale status, belanden zij als illegaal in vreemdelingendetentie. Dit blijkt uit het rapport 'Uitgebuit en in de bak' dat Bonded Labour in Nederland (BLinN), een organisatie die slachtoffers mensenhandel ondersteunt, dinsdag 13 januari aanbiedt aan staatssecretaris Albayrak van Justitie.
BLinN werkte drie jaar aan signalering en ondersteuning van slachtoffers in vreemdelingendetentie. Zij vindt het opsluiten van deze groep volstrekt onacceptabel; het traumatiseert slachtoffers opnieuw. Hoewel het beleid duidelijk is ten aanzien van de signalerende taak van politie en marechaussee, blijkt het beleid niet te stroken met de praktijk. Signalen die duiden op mensenhandel worden niet altijd door opgepikt. Daarnaast worden slachtoffers niet geloofd door politie of marechaussee waardoor zij onterecht geen opvang en bescherming krijgen.
Ook zijn er structurele problemen bij het doen van aangifte vanuit vreemdelingendetentie. Als een slachtoffer aangifte doet tegen de mensenhandelaar krijgt hij een tijdelijke legale verblijfsstatus en komt dus op vrije voeten. In de meeste gevallen moest BLinN lang aandringen voordat politie een aangifte wilde opnemen. Soms bleven zij weken en incidenteel maanden in detentie zitten voordat de aangifte werd opgenomen. In enkele gevallen werd dit zelfs geweigerd. Daarnaast is personeel binnen vreemdelingendetentie onvoldoende getraind om signalen van mensenhandel te herkennen.
Onafhankelijke organisaties, zoals BLinN, hebben onvoldoende toegang tot centra van vreemdelingendetentie om in samenwerking met het personeel de signalering vorm te geven.
De ruim honderd slachtoffers die BLinN de afgelopen jaren ondersteunde lijkt dan ook het topje van de ijsberg.
http://www.blinn.nl