Sociaal-Economische Raad

13 januari 2009
Het kabinet onderschrijft in zijn definitieve reactie op het SER-advies Duurzame globalisering: een wereld te winnen de opvatting van de SER dat globalisering in het teken van duurzame ontwikkeling in de wereld moet staan. Net als de SER vindt het kabinet dat globalisering ons land voordelen heeft opgeleverd in termen van economische groei en werkgelegenheid. Bovendien is er een goed perspectief om ook in de toekomst te profiteren. Dat de economische situatie het afgelopen half jaar sterk is gewijzigd als gevolg van de financiële crisis doet volgens het kabinet daar niets aan af.

Mede op basis van de SER-aanbevelingen wil het kabinet duidelijke keuzes in de beleidsagenda voor duurzame globalisering maken. Het kabinet meent dat op diverse fronten actie moet worden ondernomen zoals op het gebied van armoedebestrijding en er moet een nauwere samenwerking op het gebied van globalisering in EU-verband komen. In het licht van de financiële crisis vormt herstel van de balans tussen governance en verwevenheid volgens het kabinet de sleutel tot verduurzaming van de koers van de globalisering.

In het advies heeft de SER enkele concrete aanbevelingen gedaan om het Nederlandse innovatie- en investeringsklimaat te versterken zoals een extra investeringsimpuls van 1 miljard euro in het wetenschappelijk onderwijs en het opstellen van een ruimtelijk toekomstplan voor Nederland. Echter in zijn reactie gaat het kabinet niet op deze aanbevelingen in.

In een aparte ketenbrief gaat het kabinet in op het SER-initiatief Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dit initiatief over verantwoord ketenbeheer is een uitvloeisel van het advies over globalisering. Hoewel het kabinet ketenbeheer primair ziet als een verantwoordelijkheid voor de werkgevers, neemt het kabinet wel acties om bedrijven te ondersteunen bij het invullen van het verantwoorde ketenbeheer.