Restauratie kathedraal Rotterdam van start

13/01/2009 13:29

Bisdom Rotterdam

Nog 3,7 miljoen euro nodig

De restauratie van de ruim honderd jaar oude kathedrale kerk H.H. Laurentius en Elisabeht aan de Mathenesserlaan te Rotterdam is op 6 januari - feestdag van Driekoningen - officieel van start gegaan.

In aanwezigheid van een aantal direct betrokkenen bij de restauratie gaf plebaan Chr. N. Bergs het sein tot de start. Jeannette Zwinkels, voorzitter van de Stuurgroep Restauratie Kathedraal van Rotterdam, sprak mede namens de bisschop van het bisdom Rotterdam van een belangrijk moment voor iedereen die met de restauratie te maken heeft.

Voorafgaande aan de bijeenkomst celebreerde plebaan Bergs in de Lourdeskapel de gebruikelijke dagelijkse H. Mis, waarbij hij aangaf dat tijdens de restauratiewerkzaamheden de Eucharistievieringen gewoon doorgaan. Doordeweeks in de dagkapel met ingang aan de Robert Fruinstraat en zondags de Hoogmis in de kerk, waarbij de toegang tot het kerkgebouw via de Mathenesserlaan voor een deel bereikbaar blijft. Plebaan Bergs vraagt parochianen en andere kerkgangers om begrip bij de beperkingen die soms merkbaar zijn door de restauratie. "Het uiteindelijke doel is om over twee jaar voor een ieder weer een schitterende monumentale kerk aan de Mathenesserlaan te hebben", aldus pastoor Bergs.

Rutger Polderman van Tak Architecten belichtte tijdens de bijeenkomst diverse facetten van de restauratie. Aannemingsbedrijf Burgy uit Leiden - gespecialiseerd in restauraties en momenteel bezig met het restaureren van het voormalige klooster aan de Walenburgerweg - gaf uitleg over de eerste fase van het werk aan de kathedraal. Als eerste wordt de gehele voorgevel in de steigers gezet. Deze steigers worden voorzien van een netwerk en voor het kerkgebouw verschijnt een 3,5 meter hoge houten schutting. Bij de toegang tot de kerk wordt de schutting voorzien van schuine schotten ter voorkomen dat vallend gesteente personen raakt die het kerkgebouw betreden.

De aannemer zal bij aanvang van de restauratie eerst onderzoek uitvoeren naar de raampartij en het gesteente aan de voorgevel en linkerzijde van het kerkgebouw. Tevens wordt een begin gemaakt met het leegpompen en droogmaken van de kelders. Ook in de kerk zullen gedurende de eerste fase voor een deel aan de linkerzijde steigers worden geplaatst. Verder wordt op korte termijn het imposante orgel in plastic stofvrij - door middel van overdruk - verpakt.

Volgens Jeannette Zwinkels is het voor onbevoegden verboden het bouwterrein te betreden. Om deze reden zal er gedurende de restauratie op werkdagen geen kerkopenstelling zijn. De reeds afgesproken rondleidingen in januari o.l.v. Tom Remken gaan wel door. De hierna geplande rondleidingen komen te vervallen.

Tijdens de Nacht der Kerken (20 juni 2009) en op Monumentendag (12 september 2009) zal er de mogelijkheid zijn voor geĂŻnteresseerde bezoekers zich op de hoogte te stellen van de voortgang van de restauratie. Ook op nog nader en in overleg met de aannemer te bepalen data wordt de mogelijkheid geboden de restauratiewerkzaamheden in ogenschouw te nemen.

De totale restauratiekosten bedragen ruimt 7,4 miljoen euro. In 2008 zegde minister Plasterk van Onderwijs en Cultuur een subsidietoezegging ad 3,7 miljoen euro toe in het kader van de 'Regeling rijkssubsidiering wegwerken restauratieachterstanden 2007'. De overige 3,7 miljoen moet via fondsenwerving en door de parochie bijeen worden gebracht om dit, voor de stad Rotterdam en het bisdom, unieke kerkgebouw weer in goede staat terug te brengen.

De restauratie omvat in hoofdlijnen het herstel van het casco zoals de gevels, het vernieuwen van de leien en de goten op het dak, het schilderwerk, de riolering, het glas in lood en het terugbrengen van de gewelfschilderingen, alsmede restauratie van de Kruiswegstaties.