Universiteit Leiden

Persbericht Universiteit Leiden

13 januari 2009

Hoe Nederlanders oordelen over CO2-opslag

Na gedegen informatie zijn Nederlanders verre van enthousiast over CO2-opslag, maar ze zijn ook niet afwijzend, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht en Ecofys.

Berichten over mogelijke CO2-opslagprojecten, zoals in Barendrecht, lijken te suggereren dat er onder de Nederlandse bevolking een controverse heerst over het ondergronds opslaan van CO2, bijvoorbeeld in lege aardgasvelden. Uit dit onderzoek blijkt echter dat de meeste mensen nog nooit gehoord hebben van CO2-opslag.

Het algemene publiek heeft nog geen opinie. Je zult mensen dus eerst van informatie moeten voorzien voordat je zinvol naar hun mening kan vragen. Bij dit onderzoeksproject bleek een groot aantal experts met zeer verschillende achtergronden (bijvoorbeeld van milieuorganisaties en van energiebedrijven) het eens te kunnen worden over wat feitelijke, relevante en evenwichtige informatie is over de gevolgen van CO2-opslag. Deze expertinformatie bleek bovendien begrijpelijk gemaakt te kunnen worden voor iedereen. In dit onderzoek werden de meningen over CO2-opslagmogelijkheden vergeleken met alternatieven om CO2-uitstoot te verminderen, zoals wind- of kernenergie.

De informatie over gevolgen van al de mogelijkheden werd beoordeeld door een representatieve steekproef van 971 mensen. Nadat die de gevolgen hadden gelezen en beoordeeld, waren ze verre van enthousiast over de mogelijkheden voor CO2-afvang en -opslag: 'Grote kolen- en gasgestookte elektriciteitscentrales met CO2-afvang en -opslag' werd beoordeeld met een gemiddeld rapportcijfer 5,3. 'Omzetting van aardgas naar waterstof met CO2-afvang en -opslag' kreeg een gemiddeld rapportcijfer 5,9.

Tegelijkertijd vond de overgrote meerderheid de grootschalige toepassing van deze technologieën niet onacceptabel. De een werd afgewezen door 11%, de ander door 7%. Grootschalige toepassing van kernenergie kreeg een dikke vijf als rapportcijfer, maar werd veel vaker onacceptabel geacht. De andere mogelijkheden waren grootschalige toepassing van biomassa bij energieopwekking, pakketten maatregelen om energie te besparen en windmolenparken op zee. Deze mogelijkheden werden duidelijk positiever beoordeeld.

Als mensen nog geen informatie hadden gekregen, gaven de meesten toe nog nooit van CO2-opslag te hebben gehoord. Desondanks gaf de helft vervolgens wel een mening. Dergelijke ongeïnformeerde meningen bleken echter zeer veranderlijk en daarmee volstrekt onbruikbaar om te voorspellen hoe Nederlanders in de toekomst zullen denken over CO2-afvang en -opslag. Na wel uitgebreid geïnformeerd te zijn geeft de Nederlander technologieën voor CO2-afvang en -opslag net wel of net geen voldoende. De overgrote meerderheid wijst grootschalige toepassing ervan niet af.

Dit onderzoek is verricht in het kader van CATO, het nationaal onderzoeksprogramma naar CO2-afvang, -transport en -opslag.

Het rapport How the Dutch evaluate CCS options in comparison with other CO2 mitigation options. Results of a nationwide Information-Choice Questionnaire survey is geschreven door M. de Best-Waldhober, D. Daamen, C. Hendriks, E. de Visser, A. Ramirez en A. Faaij.

Het complete rapport kan geraadpleegd worden op http://www.co2-cato.nl/


-------------------