Ingezonden persbericht
Deze maand in het Tijdschrift voor Psychiatrie
Stomdronken achter het stuur
Zware drinkers die autorijden, overschatten hun eigen rijvaardigheid, onderschatten de effecten van de alcohol en ontkennen dat zij een drankprobleem hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van de psychiaters Ingrid Mekking-Pompen, Dick Ravelli en Henk Nijman.
Zij beschrijven 101 zware overtreders die aangehouden waren met een gemiddeld alcoholpromillage van 1,5 (dat betekent circa 10 glazen bier of wijn drinken in 2 uur). Het hoogste aantal glazen alcohol dat zij per avond gebruikt hadden, was gemiddeld bijna 20, met een uitschieter van 40 glazen. Van deze zware drinkers werd 90% niet aangehouden bij een alcoholcontrole, maar wegens vreemd rijgedrag of doordat zij bij een ongeval betrokken waren. Zij moesten een psychiatrisch onderzoek ondergaan naar hun rijgeschiktheid. In 2005 zijn in Nederland in totaal 5000 alcoholische chauffeurs onderzocht; bij een derde werd het rijbewijs ingetrokken.
Opvallend is dat ruim driekwart van de 101 onderzochten vindt dat zij geen drankprobleem hebben. De helft van de overtreders vond dat zij te veel hadden gedronken om te rijden, maar deed dit toch. Ook denkt driekwart nog steeds prima te kunnen autorijden na gebruik van meer dan 2 glazen alcohol; 1 op de 5 dacht dat dit ook nog wel ging na 8 glazen. Terwijl circa driekwart van de ernstige verkeersongevallen wordt veroorzaakt door zware drinkers (promillage boven 1,3).
Ruim 90% van de groep was man, gemiddeld 40 jaar oud. Het aantal rokers en drugsgebruikers was opvallend hoog (de combinatie van drugs- en drankgebruik verhoogt het verkeersrisico nog verder). Bij bijna de helft van de overtreders waren er ook andere psychiatrische problemen. Zij hadden een relatief lage opleiding, minder vaak een partner en minder vaak een vaste baan.
Ter preventie raden de auteurs intensieve verkeerscontroles aan, meer sociale controle en betere samenwerking tussen psychiaters en het CBR. Zij willen niet alleen ontzegging van de rijbevoegdheid, maar ook een verplichte vorm van psychiatrische behandeling. Het alcoholslot dat minister Eurlings wil invoeren, is volgens hen een goed hulpmiddel daarbij.
Voor meer informatie en alle artikelen zie www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl
www.tijdstroom.nl
www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl
info@tijdstroom.nl
Drs. Annemieke Kreuning-Schaefer
Bureauredactie
_________________________
De Tijdstroom uitgeverij Tel. 030 2364450
Postbus 775 Fax. 030 2369354
3500 AT UTRECHT
Bezoekadres: Janskerkhof 26 (in de janskerk)
www.tijdstroom.nl info@tijdstroom.nl