GroenLinks: Prioriteiten Straatsburgweek 12 - 15 januari 2009
Dinsdag
Gewasbeschermingsmiddelen, rapporten Breyer en Klass
Het Europarlement stemt over gewasbeschermingsmiddelen. Volgens de voorstellen moeten lidstaten het gebruik van landbouwgif terugdringen. De meest schadelijke gewasbeschermingsmiddelen, zoals kankerverwekkende, worden op termijn van de markt gehaald. Kathalijne Buitenweg ziet de nieuwe wetgeving als grote winst voor mens en milieu. Volgens haar zal er een stimulans van uitgaan voor de ontwikkeling van minder schadelijke gewasbeschermingsmiddelen.
Mondiale voedselzekerheid, rapport McGuinness
Het Europees Parlement debatteert over financiële hulp aan ontwikkelingslanden om de gevolgen van de hoge voedselprijzen aan te pakken. Nu al hebben 900 miljoen mensen in de wereld chronische honger en als gevolg van de huidige voedselcrisis kunnen er nog eens 100 miljoen bijkomen. Europa stelt één miljard euro beschikbaar. Kathalijne Buitenweg juicht dat toe. Het lijkt misschien veel, maar als je het afzet tegen de schade die Europese exportsubsidies in ontwikkelingslanden aanrichten, dan is het maar een schamele schadevergoeding. Financiële hulp is hard nodig om de landbouwproductie in ontwikkelingslanden op duurzame wijze te verhogen.
Woensdag
Biometrische gegevens in paspoorten, rapport Coelho
Voor de zomer moeten alle nieuwe Europese paspoorten een elektronische chip of sticker met twee vingerafdrukken van de eigenaar bevatten. De vingeradrukken moeten de strijd tegen vervalsingen en de smokkel van gestolen paspoorten versterken. Het Europees Parlement stemt over correctiewetgeving die de leeftijdsgrens nog vast moet stellen. GroenLinks is blij dat er een ondergrens komt voor vingerafdrukken van personen vanaf 12 jaar en niet jonger. Kathalijne Buitenweg is ontevreden dat het Europarlement er niet in is geslaagd harde voorwaarden te stellen aan het gebruik van de vingerafdrukken. Nederland heeft al aangekondigd de vingerafdrukken centraal in een databank op te slaan en toegankelijk te maken voor de Nederlandse inlichtingen- en politiediensten. Volgens Buitenweg is het onaanvaardbaar dat deze gegevens worden misbruikt voor een ander doel.
Gevechten in Gazastrook, verklaring van de Commissie en de Raad
De Raad en de Commissie zullen de Europese rol in het conflict in de Gaza-strook toelichten. Joost Lagendijk wil graag opheldering over de taakverdeling tussen de verschillende Europese bemiddelaars. Bovendien moeten de bemiddelaars volgens Lagendijk met beide partijen praten, dus ook met Hamas. De christendemocraten en sociaaldemocraten willen dat het Europees Parlement geen standpunt over het conflict inneemt, omdat dit "te gevoelig" zou liggen. De Groene Europarlementariërs vinden dit een belachelijk argument en willen juist dat het Europarlement druk uitoefent om een einde aan het geweld dichterbij te brengen.
Gasconflict tussen Oekraïne en Rusland, verklaring van de Commissie en de Raad
De Raad en de Commissie geven een toelichting op het gasconflict tussen Oekraïne en Rusland, dat de gaslevering aan de EU hard heeft getroffen. Zij zullen de resultaten van de Europese bemiddeling toelichten. Joost Lagendijk wil weten hoe de Commissie en de Raad een duurzame en blijvende oplossing van het probleem denken te bewerkstelligen.
Gedenkdag Srebrenica, verklaring van de Commissie en de Raad
In juli 1995 nam de Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic Srebrenica in Bosnië-Herzegovina in. De Nederlandse VN-macht die de zogenaamde "safe haven" beschermde werd eenvoudig aan de kant gezet. Tussen 13 en 18 juli 1995 volgde de grootste massamoord in Europa na de Tweede Wereldoorlog: meer dan 8000 mannen werden vermoord. Opdat Srebrenica niet in de vergetelheid raakt vraagt het Europees Parlement aan de Commissie en de Raad om 11 juli in heel Europa als gedenkdag in te stellen. Joost Lagendijk vindt het een goed idee om hiermee een gebaar maken naar de nabestaanden die nog altijd wachten op de berechting van Mladic.
-------------------
Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk
GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa
GroenLinks in de Europese Unie