Nieuwe trainingsmethode voor kijkoperaties geeft chirurgen inzicht in eigen vaardigheden
Kijkoperaties hebben de laatste jaren snel hun intrede gedaan in operatiekamers. De training van chirurgen op dit gebied laat echter nog te wensen over. Onderzoekster Magdalena Chmarra heeft hier verandering in gebracht met een realistisch trainingssysteem dat de bewegingen van de chirurg vastlegt en analyseert. Hiermee is er voor het eerst een objectieve maatstaf voor de vaardigheden van chirurgen op het gebied van kijkoperaties. Chmarra promoveert op maandag 12 januari op dit onderwerp aan de TU Delft.
Kijkoperaties hebben de laatste jaren snel hun intrede gedaan in operatiekamers. Ondanks de aanzienlijke voordelen van deze techniek, kleven er ook nog een aantal minpunten aan deze relatief jonge operatiemethode. Een daarvan betreft de training van chirurgen. Die vindt in het algemeen nog weinig gestructureerd plaats en bovendien zonder objectieve maatstaf om de vorderingen van chirurgen in opleiding te meten.
Training
Er zijn op dit moment grofweg twee veilige trainingsmethodes voor kijkoperaties: de eerste betreft een zogenoemde box-opstelling, een soort oefendoos waar chirurgen in opleiding met het operatiegereedschap basale motorische handelingen als het oppakken en verplaatsen van voorwerpen, kunnen oefenen. Zij kunnen daarbij worden beoordeeld door een ervaren chirurg, tamelijk subjectief dus.
De andere trainingsmethode is via virtual reality, computersimulaties. Hierbij zijn de handelingen van de chirurg zeer goed vast te leggen en te analyseren. Het grote nadeel van deze training is echter dat het (nog) weinig realistisch is. De gebruikers voelen bijvoorbeeld geen tegendruk bij operatie-handelingen.
TrEndo
Beide trainingsmethoden hebben dus nadelen. De Delftse promovenda Magdalena Chmarra heeft geprobeerd hier verandering in te brengen, door een realistisch trainingsgereedschap voor de chirurg te ontwikkelen dat tegelijkertijd de bewegingen van de chirurg vastlegt en analyseert. Dat wordt gedaan door de 'TrEndo' - een goedkoop en relatief simpel apparaat. Een TrEndo bevat drie optische sensoren van een computermuis, die samen de beweging van de chirurg in alle richtingen vastleggen.
De TrEndo is uitgebreid getest door medici van het Leiden Universitair Medisch Centrum. Zij beoordelen het apparaat positief. De bewegingen die ze met de TrEndo uitvoerden, voelden niet anders dan met het eigenlijke operatiegereedschap.
TrEndo wordt op dit moment aan de TU Delft nog verder geperfectioneerd.
Maatstaf
De TrEndo verschaft inzicht in welke factoren belangrijk zijn voor de vaardigheden van een chirurg. Daarmee is de weg geopend naar een objectieve maatstaf voor de competentie van een chirurg op het gebied van kijkoperaties. Zo is Chmarra er door de analyse van de bewegingen in geslaagd basale vaardigheden van de deelnemende chirurgen in opleiding, in te delen in een classificatiesysteem: expert, intermediair, beginner.
Technische Universiteit Delft