NIBRA

Brandweer Haaglanden maakt zich zorgen

Nieuwe jaar: Koolmonoxide eist al verschillende slachtoffers Brandweer Haaglanden maakt zich zorgen; koolmonoxidevergiftiging (CO) is te voorkomen

De afgelopen weken zijn er in de regio Haaglanden al negen mensen opgenomen met een koolmonoxidevergiftiging. Bij een strenge vorstperiode wordt er harder gestookt,minder geventileerd en worden naden en kieren dichtgemaakt. Brandweer Haaglanden maakt zich hierover zorgen en wil verdere vergiftigingen voorkomen. Nog elk jaar overlijden mensen door de combinatie van een slecht onderhouden gastoestel en/of schoorsteen en onvoldoende ventilatie. Bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen ontstaat koolmonoxide (CO). Dit is een zeer giftig gas dat 250-maal sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. CO-gas is een echte sluipmoordenaar; je ruikt of proeft het niet en je raakt snel bewusteloos. Koolmonoxidevergiftiging is echter met de juiste maatregelen wel te voorkomen.

Symptomen
Koolmonoxide wordt snel in het lichaam opgenomen. Het directe gevolg is onvoldoende zuurstoftransport naar de vitale organen. De eerste lichamelijke symptomen van koolmonoxidevergiftiging lijken griepverschijnselen: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Hoe groter de blootstelling, des te heviger de hoofdpijn. Ook krijgt men last van verwarring, slaperigheid en een versnelde hartslag.

Enkele belangrijke incidenten van dit jaar

* 1 januari 2009 Oranjeplein Den Haag
Vijf personen hebben lichamelijke klachten zoals misselijkheid en hoofdpijn. Oorzaak slecht werkende geiser. De bewoners zijn ter plaatse door ambulancepersoneel nagekeken.

* 6 januari 2009 Randveen "Lozerhof " Den Haag Na klachten van enkele bewoners slecht werkende CV installaties ontdekt die roet en CO veroorzaakten.

* 6 januari 2009 Robertaland
Na het afgaan van de CO melder heeft de brandweer metingen verricht in de woning. Hierbij werd een lichte concentratie CO gemeten. Oorzaak: afvoerloze geiser in combinatie met slechte ventilatie.

* 9 januari 2009
Goeverneurlaan Den Haag
Na meerdere klachten van bewoners werden hoge concentraties CO in verschillende woningen gemeten.
Bij vijf bewoners werden lichte tot zeer ernstige gezondheidsklachten geconstateerd. Deze vijf personen zijn voor verdere behandeling vervoerd naar het ziekenhuis. Oorzaak: slecht werkende CV ketel.

* 10 januari 2009 Copernicuslaan
De bewoonster geeft aan al langer gezondheidsklachten te hebben. Na het afgaan van de CO melder heeft de brandweer ook de omliggende woningen gecontroleerd . Bij de buren (leegstaand pand) werd een hoge concentratie gemeten . Oorzaak: slecht werken de CV ketel. Vier personen worden voor verdere klachten naar het ziekenhuis vervoerd.

(Bad)geisers, cv-installaties, gaskachels
Ongeacht welk apparaat, het moet het aardgas,kolen, hout of olie dat toegevoerd wordt, kunnen verbranden. Daar is zuurstof voor nodig. Is er te weinig zuurstof, dan is de verbranding niet volledig en vormt zich koolmonoxide. Indicaties van gevaar zijn:

1. De vlam in de geiser, cv-installatie of kachel is oranje in plaats van blauw (zoals bij een goed afgesteld gastoestel) en hoger dan normaal.

2. Door de vrijkomende waterdamp, die niet via de afvoer verdwijnt, beslaan de ramen.

Tegenwoordig zijn er ook zogenoemde gesloten geisers op de markt. Deze apparaten zorgen zelf voor voldoende zuurstof, zodat er minder kans kan zijn van koolmonoxidevorming.

Het jaarlijks laten controleren van uw geiser, cv installatie of gaskachel door een erkend installateur is een goede preventieve maatregel. U kunt uw energiebedrijf tegen een vergoeding een veiligheidsonderzoek laten uitvoeren. Voor alle gastoestellen geldt: elk jaar onderhoud en een controle door een erkend installateur is van groot belang.

Ventilatie is essentieel
Een ongeval in een nieuwbouwwijk illustreert hoe belangrijk goede ventilatie is. De woning was nog maar een jaar oud en uitstekend geïsoleerd. Een centraal afzuigsysteem zorgde voor het afvoeren van de lucht uit de woning. Maar vanwege de kou stopten de bewoners, een jong gezin, de aanvoerbuis van frisse lucht dicht met een handdoek. In zo'n geval heeft de cv-ketel binnen een paar uur alle zuurstof uit de woning verbrand en wordt koolmonoxide gevormd. Het gezin kwam om het leven.

Vooral in nieuwbouwwoningen is er door goede isolatie geen natuurlijke ventilatie (kieren en gaten) meer. Daarom mogen luchtaan- en -afvoer nooit worden afgesloten, ook niet in een zeer koude winter. Het afvoerkanaal moet schoon en in orde zijn,en er moet voldoende lucht worden toegevoerd. Let ook op de afzuigventilator van de keuken en de centrale afzuiging van de keuken, wc en badkamer. Zorg ervoor dat de afvoer van de geiser op het gasafvoerkanaal is aangesloten en niet op het ventilatiekanaal.

Bij oudbouw komt men ook in de verleiding om bij extreme kou kieren en gaten met kranten of lappen dicht te stoppen. Er is dan geen enkele ventilatie meer. Ook het structureel dichtmaken van kieren en naden met behulp van kitafdichting en tochtstrips levert gevaar op wanneer er geen alternatief luchtaan- en -afvoersysteem voor in de plaats komt.

De schoorsteen
Vervuiling door vogelnesten, specie, stenen of een slechte kwaliteit van het schoorsteenkanaal kan ertoe leiden dat het verstopt raakt. Ook door het stoken zelf kan een schoorsteenkanaal dichtslibben. Is uw schoorsteen eenmaal verstopt, dan
stromen de verbrandingsgassen rechtstreeks uw kamer in.

Worden er kolen, olie of hout gestookt, dan moet de schoorsteen ten minste eens per jaar worden geveegd. Gaat het om gas, laat de schoorsteen dan ieder jaar nazien en zo nodig vegen. Informatie over aangesloten schoorsteenvegers in uw buurt vindt u bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond, www.aspb.nl, info@aspb.nl, tel. (0497) 55 60 02.

Koolmonoxidemelder
Koolmonoxide is ongeveer even zwaar als lucht en verspreidt zich door de gehele ruimte.
De brandweer vindt het plaatsen van koolmonoxidemelders een goede zaak, zolang het niet gebeurt in plaats van onderhoud. Onderhoud is een eerste vereiste. `De melder voorkomt geen
koolmonoxidevergiftiging. Het apparaat waarschuwt wanneer het CO-gehalte stijgt. Het is meer een soort van extra stok achter de deur. Een ander gevaar schuilt in het feit dat ook een `melder' kan weigeren. Deze moet daarom eenmaal per week getest worden. Bij diverse doe-het-zelfzaken zijn koolmonoxidemelders verkrijgbaar. Bij een te hoog percentage koolmonoxide geeft de melder een luid alarm. Volg de montagevoorschriften goed op.

Folders over CO bij de brandweerbureaus in de uw regio of te downloaden via www.brandweer.nl.