Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Dit weekend staat de programmering van de Nederlandse Islamitische Omroep geheel in het teken van de crisis in Gaza.

Radio:
Zaterdag10 januari in de Live-uitzending van De Zevende Hemel Journalist Yoesef Ahmed is van Palestijnse afkomst. Veel van zijn familie en vrienden wonen in Gaza. Yousef onderhoudt zo goed en zo kwaad als het gaat contact met hen en vertelt hun verhaal. Ook zal hij nader ingaan op de rol van de Palestijnse regeringspartijen Hamas en Fatah.

De Arabisch-Europese Liga (AEL) deed begin deze week aangifte tegen verschillende Nederlandse politici en bedrijven. Zij verwijten de Nederlandse regering minstens medeplichtig te zijn aan de wantoestanden in de Gazastrook. Strafrechtadvocaat Haroon Raza nam het op zich deze zaak aanhangig te maken bij het Openbaar Ministerie. Een gesprek over de haalbaarheid en juridische consequenties van deze actie.

De Nederlandse politiek sprak zich nauwelijks uit over de crisis in het Midden-Oosten. In eerste instantie vond ze het niet nodig haar kerstreces te onderbreken voor een spoeddebat over het onderwerp. Langzaam lijkt de ernst van de zaak door te dringen, maar waar blijft een duidelijk standpunt van de regeringspartijen? Europarlementariƫr voor de PvdA Thijs Berman laat zijn licht schijnen over de Nederlandse politiek.

Ozkan Golpinar bekijkt de Nederlandse berichtgeving over het conflict en Hassnae Bouazza verduidelijkt de opstelling van de Arabische leiders jegens Palestina.

Een reportage vanuit Vlaardingen met het gezin Abu- Ayash, een Palestijns-Nederlands gezin dat ondanks de moeilijke telefoonverbinding probeert contact te houden met de familie in Gaza.

De Zevende Hemel is elke zaterdag tussen 18:00 en 19:00 te beluisteren op Radio 5 (747AM)

TV:
Nioscoop zondag 11 januari , 15.00 uur - 15.30 uur, Nederland 2 Hoe is het om in de veiligheid van een Nederlandse huiskamer de oorlog in Gaza op televisie te volgen terwijl je naaste familie daar zit? En wat vinden mensen die persoonlijk betrokken zijn bij deze oorlog van de berichtgeving in de media en de reactie van de Nederlandse regering? De bevolking van Gaza heeft al jaren te lijden onder de boycot van goederen en gesloten grenzen. Hoe heeft het dan nu tot deze oorlog met honderden dodelijke slachtoffers kunnen leiden? Aanstaande zondag in NioScoop: de oorlog in Gaza met Yoesef Ahmed (journalist) , Anja Meulenbelt (Eerste Kamerlid voor de SP) , Ihab Saloul (Universiteit van Amsterdam), Jaap Hamburger (Een Ander Joods Geluid) en Bertus Hendriks (Midden-Oostendeskundige).

Nioscoop is elke zondag te zien om 15.00 op Nederland 2.

Kijk voor meer informatie over Gaza en onze programma's op onze website: www.nioweb.nl.