Nederlands Vaccinatie Instituut


Meer vaccineren met minder vaccin

zaterdag, 10 januari 2009

Het meningitisseizoen is weer begonnen in Afrika en het gevaar van vaccintekorten ligt op de loer. De beperkte voorraad meningitisvaccins zou opgerekt kunnen worden door slechts een deel van het vaccins te gebruiken. Eén vijfde van de standaarddosis geeft al een immuunrespons die bijna net zo goed is als de standaarddosis, zo betoogt een team onder leiding van epidemioloog Philippe Guérin van Artsen zonder Grenzen in het blad PloS Neglected Tropical Diseases.

Dat betekent dat de voorraad van 10 miljoen doses die dit seizoen beschikbaar is, gebruikt zou kunnen worden om maar liefst 50 miljoen mensen te vaccineren.

Het idee is enthousiast ontvangen door de meningitisexperts in en om de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, maar heeft ook tegenstand opgeroepen. De vaste vaccinproducent, Sanofi Pasteur, maakt zich zorgen over aansprakelijkheidsproblemen en distantieert zich van de strategie. De dosis veranderen is bovendien een logistieke uitdaging en kan politiek riskant zijn als het gezien wordt als een vermindering van de zorg. Desondanks is de WHO bezig om het voorwerk te verrichten voor mogelijke acties om de doses te minimaliseren als tekorten zouden ontstaan, zegt William Perera, de meningitisexpert van de WHO.

Oninteressante vaccins

De huidige generatie van polysaccharide vaccins tegen meningitis geven hooguit een jaar of drie immuniteit. Daarom worden de prikken meer gebruikt om uitbraken te beperken dan om ze te voorkomen. Voor farmaceuten zijn de vaccins nauwelijks van belang, omdat ze vooral gebruikt worden in de armste delen van de wereld (Afrika's Meningitis Belt) voor slechts één dollar per dosis. Bovendien zullen nieuwe, sterkere geconjugeerde vaccins de polysacchariden binnenkort overbodig maken. Voor nu heeft de WHO een afspraak met twee farmaceuten, Sanofi Aventis and Bio-Manguinhos in Brazilië, om vaccins te produceren voor een noodvoorraad, die beheerd wordt door een samenwerkingsverband van de WHO, UNICEF, Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis.

Fractie goed genoeg

Het idee dat een fractie van de vaccindosis bijna net zo goed werkt, dook op in Amerikaanse studies onder militairen in de jaren 70 en 80. In de huidige studie testten de onderzoekers hetzelfde idee bij 750 gezonde vrijwilligers tussen de 2 en 19 jaar in Uganda. Ze gebruikten een vaccin van Sanofi Pasteur dat beschermt tegen vier verschillende meningitis-serotypen. Eén vijfde van de standaarddosis wekte bijna net zoveel antistoffen op tegen meningitis A (veruit het meest voorkomende type in Afrika) als de volledige dosis. Voor twee andere serotypen, W135 and Y, was een tiende genoeg. In december 2006 presenteerde Guérin de resultaten aan een groep experts die bijeengeroepen waren door de WHO om te beslissen of de minieme doses gebruikt konden worden in het seizoen 2006-6007. Ja, besloot de groep, het voordeel voor de bevolking in zijn geheel zou in tijden van tekorten opwegen tegen het licht toegenomen risico dat individuele gevaccineerden te weinig beschermd kunnen zijn. Maar de operatie was dat jaar en het daaropvolgende niet nodig omdat er geen tekorten waren.

Alleen in nood

Een woordvoerder van Sanofi Pasteur zegt dat het bedrijf de WHO of individuele landen niet kan tegenhouden om het vaccin op hun eigen manier te gebruiken, maar dat het bedrijf alleen goedkeuring kan geven voor het gebruik van de legale dosis. Het bedrijf heeft de WHO gewaarschuwd voor wettelijke risico's die de organisatie loopt als het slechts een fractie van de dosis adviseert. De WHO raadt echter ook deze winter aan om de minieme doses te gebruiken als dat nodig is, al blijft uitbreiding van de vaccinvoorraad het hoofddoel, volgens de WHO, omdat een volledige dosis nog steeds het veiligste is. Het gebruik van fracties van de standaarddosis blijft een 'joker die we alleen inzetten als het echt niet anders kan'.

Bronnen:

Martin Enserink. Less Vaccine Can Be More. Science 5 December 2008: Vol. 322. no. 5907, p. 1449.

Guerin et al.Immunogenicity of Fractional Doses of Tetravalent A/C/Y/W135 Meningococcal Polysaccharide Vaccine: Results from a Randomized Non-Inferiority Controlled Trial in Uganda. PLoS Neglected Tropical Diseases, 2008; 2 (12): e342 DOI.


© 2006-2008 Nederlands Vaccin Instituut. Alle rechten voorbehouden