Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Amaryllis - Hippeastrum tentoonstelling van 10 januari - 1 maart 2009


· Een weelderige bloemenzee in de winter

Van 10 januari tot 1 maart 2009 lijkt het volop lente in de Leidse Hortus. Meer dan 3000 Amaryllisbloemen, gekweekte bollen en snijbloemen, zijn volgens een strikt kweekschema tot bloei gebracht. Met als gevolg een overweldigende bloemenzee die de zon weer even laat schijnen in de gure wintermaanden.

Amaryllis - Hippeastrum

Het herderinnetje Amaryllis, uit één van de verzen van de Griekse dichter Vergilius, doorboorde haar eigen hart om zo een bijzondere bloem te creëren voor haar onbereikbare liefde. En amaryllisbloemen zijn bijzonder. Soms staan er zes bloemen tegelijk op de forse steel: een fascinerend gezicht. Vanwege de kale stengel wordt de plant in Noord-Amerika ook wel de naked lady genoemd. De Amaryllis streelt het oog, maar heeft ook een duistere kant. De plant, vooral de bol, bevat het giftige alkaloïde lycorine. Geen plant dus om in de keuken mee te experimenteren.

De Amaryllis komt oorspronkelijk uit het zuiden van Afrika. De naam amaryllis wordt, eigenlijk ten onrechte, ook gebruikt voor de soorten uit het Zuid-Amerikaanse geslacht Hippeastrum, waarvan in de Hortus meer dan 30 cultuurvariëteiten te zien zijn.

Lentegevoel in de winter

Uiteenlopende varianten van deze boeiende plant, van helder rood, wit-roze gestreept en zachtoranje tot zelfs bruinachtig paars, geven kleur aan de Hortus. De felkleurige bloemenzee van meer dan 3000 bloemen zorgt voor een zonnig lentegevoel. Niet verkeerd, zo midden in de winter!

De Amaryllis - Hippeastrum tentoonstelling is van 10 januari tot 1 maart te bewonderen in de subtropische wintertuin.

Waar
Hortus botanicus Leiden - Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Wanneer
10 januari - 1 maart 2009

Kosten

Entree
5 euro

Entree 65+
3 euro

Kinderen 4-12 jaar, CJP
2,50 euro

Museumkaart
Gratis