Stadsdeel Amsterdam-Noord

Speech stadsdeelvoorzitter Rob Post

Alleen de uitgesproken tekst geldt. Hartelijk welkom bij dit nieuwjaarsfeest van het stadsdeel Amsterdam-Noord. Namens het dagelijks bestuur wens ik u een mooi en voorspoedig 2009. Dit feest staat symbool voor Amsterdam-Noord. Of eigenlijk: wat Amsterdam-Noord moet zijn. Een stadsdeel waar 'oud' en 'nieuw', 'jong' en 'oud' samen leven, en samen optrekken.

Er Zo is

Waar oude én nieuwe wijken als goede buren naast elkaar bestaan en profiteren van elkaar. Oude Noorderlingen die straks winkelen en uitgaan in de nieuwe winkelcentra. Nieuwe Noorderlingen die de charme van Oud Noord ontdekken en zich wegwijs laten maken door een buurvrouw in hun nieuwe buurt of stadsdeel. Een oude Noorderling die een baan vindt bij een net geopend bedrijf aan de IJ-oever. Oud en nieuw hebben elkaar nodig. Nieuw kan niet bestaan zonder oud en oud niet zonder nieuw.

Er is het afgelopen jaar weer veel gebeurd.

Zo is helaas een aantal bijzondere Noorderlingen ons ontvallen die betrokken waren bij de stadsdeelpolitiek:
Joke Peer was van 1994 tot 2002 als lid van de deelraad voor de VVD fractie, erg betrokken bij de ontwikkelingen in Amsterdam-Noord. Jan Veerman stond bekend als een bewogen bestuurder, een onderwijsman in hart en nieren en een aimabel mens. Met het overlijden van Bert Tiddens verloor het stadsdeel een raadslid met een groot groen hart. Maar er was meer slecht nieuws in 2008. Met de brand op de Klimopweg op 26 juni 2008 kende Noord een grote ramp. Voor de medewerkers van de getroffen bedrijven en de omwonenden was dit een emotionele tijd. Even leek het alsof door de rookontwikkeling, heel Floradorp ontruimd moest worden. Ik ben blij dat ik kan zeggen dat er geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Dankzij het snelle en professionele optreden van brandweer en politie is erger voorkomen.

Goed nieuws in 2008

Het 'Nieuwe Noord' werd het afgelopen jaar op steeds meer plekken zichtbaar: de bouw van de eerste appartementen van de wijk Overhoeks is gestart, en ook het Centrumgebied Amsterdam-Noord en de Noordelijke IJ-oevers veranderen langzaam in mooie woon- en werkgebieden. Ook de werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn zullen u niet zijn ontgaan, en de krantenberichten daarover ook niet. We zullen er alles aan doen om te zorgen dat deze in 2013 in Amsterdam-Noord gaat rijden.

Enkele opvallende bedrijven maakten de stap naar Amsterdam-Noord zoals VNU Media en Oilily. De bouw van het hoofdkantoor van de HEMA op de NDSM-werf is gestart. De 'oude' scheepswerven hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht op 'nieuwe' bedrijven.

Zoals ik al zei: Nieuw is niets zonder Oud en Oud is niets zonder Nieuw. De ontwikkelingen aan de IJ-oever zijn fantastisch maar er mag geen gouden randje aan het IJ ontstaan. Het stadsdeel wil dat bewoners in de oudere wijken mee profiteren van deze ontwikkeling.

Bij het verbinden van het oude en het nieuwe Noord is armoedebestrijding een belangrijk thema. Het aantal mensen dat in Noord armoede lijdt, is in 2008 licht afgenomen. Helaas zijn er toch nog veel mensen in ons stadsdeel die hulp nodig hebben op dit gebied. Zij die moeten rondkomen van een minimuminkomen krijgen in 2009 meer steun in de vorm van scholing en toeleiding naar werk.

Maar ook kleine ondernemers kunnen op ons rekenen. In de Van der Pekbuurt hebben we voor hen een stimuleringsregeling. Ook zijn we hard bezig de Van der Pekstraat op te knappen. Woningcorporatie Ymere begint daar aan een grootschalige renovatie en de mospleinmarkt verhuist dit jaar naar deze straat. Het kan niet anders dan dat dit een aantrekkelijke winkelstraat gaat worden voor de huidige bewoners én de Nieuwe bewoners van het aangrenzende Overhoeks.

Ook op het gebied van werk ondersteunen we verschillende werkgelegenheidsprojecten zoals het jongerenuitzendbureau `ff werken' en het horecaproject van werkervaringbedrijf BSN. Werk biedt perspectief op een betere toekomst. Dat geldt met name voor bewoners in oudere wijken. Daarom blijven we proberen zoveel mogelijk bedrijven naar Noord te halen.

Veel organisatoren van evenementen hebben Noord het afgelopen jaar ontdekt als een perfecte locatie voor grote evenementen. Ik noem er een aantal:

* Slotvoorstelling Dogtroep

* IJazz

* de Uitmarkt

* Ticket for Tibet

* het Noorderparkfestival.

* Evenementen in de Noorderparkkamer

* Voorstellingen in het M-lab

* Welkom in Noord bijeenkomst

Jong en Oud verbinden

Als je Oud en Nieuw wilt verbinden, dan zijn deze festivals en evenementen een uitgelezen kans om mensen en buurten bij elkaar te brengen. Ik ben dan ook blij dat de kalender voor volgend jaar ook weer goed is gevuld.

Oud is niets zonder Nieuw en Nieuw is niks zonder oud. Maar ook: Oud is niets zonder jong en jong is niets zonder oud!

De jeugd is en blijft topprioriteit in 2009 van dit bestuur. Dat blijkt onder meer uit de forse investeringen in nieuwe schoolgebouwen, de ontwikkeling van ouder-kind centra, de voorscholen en talentontwikkeling. Ook is er extra geld gereserveerd voor speelplekken in bestaande wijken en in vernieuwingsgebieden. Het bestrijden van schoolverzuim blijft een punt van aandacht voor dit bestuur.

Wonen

Investeren in de jeugd dus, maar ook in een prettig woon- en leefkwaliteit voor de senioren in Noord. Dit jaar gaan we verder met het opzetten van woonservicewijken in Nieuwendam en de Banne, zoals u hier ziet bij `t Schouw. In een woonservicewijk zitten de woningen, de huisartsen, fysiotherapeuten, ouderenadviseurs en de inloop onder één dak. Bewoners hebben daarmee alles dicht bij huis: dagelijkse activiteiten, steun en zorg.

Prettig wonen betekent ook een schone buurt. Medewerkers van de buitendienst werken het hele jaar hard om de straten, stoepen en plantsoenen op orde te houden, zelfs op nieuwjaarsdag zoals u hier op de foto kan zien. 15 Duizend kilo vuurwerkafval is die dag, mede met behulp van bewoners, opgehaald.

Dames en heren, bouwen aan Noord, oud en nieuw verbinden, dat kan het stadsdeel nooit alleen. Daarbij is de inzet en betrokkenheid van de inwoners van Noord, van het allergrootste belang.

Gelukkig hebben we vorig jaar gezien dat er genoeg Noorderlingen zijn die hun handen uit de mouwen willen steken voor hun buurt. In verschillende buurten organiseerden bewoners activiteiten: samen eten, praten, dansen en...nieuwe plannen maken. Bijvoorbeeld bij het bewonersdiner in de Van der Pekbuurt en de buurtbrunch op het Vogelplein. De wil om wat te doen is er, en de goede ideeën zijn er ook! Er is geld beschikbaar om actieve bewoners een steun in de rug geven. We willen bewoners prikkelen om samen met hun buren en vrienden activiteiten te organiseren in de buurt.

Voor het dagelijks bestuur was het twee maanden geleden een vreemde gewaarwording om een goede begroting met veel geld voor belangrijke prioriteiten, voor te leggen aan de deelraad, terwijl de kranten bol staan van staatsovernames en naderende recessies.

Gelukkig kunnen we dit jaar nog veel doen in Amsterdam-Noord. Op dit moment zijn de gevolgen van een economische recessie nog nauwelijks merkbaar. Dat neemt niet weg dat in de stad en ook in ons stadsdeel bepaalde bouwactiviteiten al stilliggen of getemporiseerd worden. 2009 Wordt wellicht een jaar van bijstellen en van keuzes maken, maar uitgangspunt zal blijven het verbinden van het Oude met het Nieuwe Noord.

Mensen die moeite hebben in de samenleving kunnen rekenen op onze hulp. Het stadsdeelbestuur kiest voor bewoners en bedrijven in Noord. We geloven in de kwaliteiten en talenten van mensen. Dames en heren, namens het dagelijks bestuur wens ik u en de uwen een goed en gezond 2009.