Ingezonden persbericht
http://www.postbank.nl/ing/pp/page/news/detail/0,2843,1859_932248680_932248673,00.html
ING BeleggersBarometer sluit 2008 af op 70 punten
Belegger verwacht sterk herstel AEX in 2009
09 januari 2009
Amsterdam, 9 januari 2009 - De ING BeleggersBarometer daalde in december 7 punten tot een waarde van 70. De particuliere beleggers denken dat de bodem op de beurs inmiddels is bereikt. Voor 2009 verwachten ze een stijging van de AEX-index met 30%. Nederlandse beleggers merken nog geen gevolgen van de kredietcrisis voor hun eigen financiele situatie. Wel zijn ze voorzichtig in hun verwachtingen over de economie.
Beleggers lijken persoonlijk nog maar weinig te merken van een economische teruggang. Een ruime meerderheid meldt dat de gebeurtenissen van de afgelopen maanden nog geen invloed hebben gehad op de eigen financiële situatie en ondanks de wat sombere vooruitzichten voor de economie verwacht 57% daar geen last van te gaan ondervinden. Bijna een kwart van de beleggers denkt er de komende 3 maanden zelfs op vooruit te gaan.
Belegger verwacht AEX stijging van 30%
Beleggers denken dat de bodem op de beurs nu wel is bereikt. Gevraagd naar hun verwachtingen over hun beleggingsportefeuille voor de komende maanden, houden optimisten en pessimisten elkaar min of meer in evenwicht. Beleggers zijn met een verwachte stand van de AEX voor eind 2009 van 321 punten optimistisch. Deze stand zou een koersstijging van 30% betekenen ten opzichte van de stand eind 2008 (246). In de afgelopen 25 jaar is een dergelijke stijging eens in de vijf jaar voorgekomen.
Economische vooruitzichten verslechterd
De negatieve verwachtingen over de economie en de beurskoersen zijn de belangrijkste oorzaken van het gedaalde beleggersvertrouwen. In november was nog sprake van een korte opleving maar doordat de voorspellingen over de economische groei naar beneden werden bijgesteld, heeft die opleving zich niet doorgezet. Van de beleggers vindt 85% dat de economische situatie in Nederland in de laatste drie maanden van 2008 is verslechterd en de verwachtingen voor 2009 zijn niet veel beter: 70% verwacht een verdere verslechtering van het economische klimaat.
Obligaties populair
De afgelopen maanden hebben enkele interessante verschuivingen plaatsgevonden in de samenstelling van de portefeuille van de Nederlandse beleggers. Vooral de populariteit van obligaties zit in de lift. 40% noemt het een goede tijd om te beleggen in obligaties. Dat was de afgelopen jaren zelden hoger dan 30%. Dit is volgens Bob Homan, Hoofd ING Investment Office, door twee factoren te verklaren: "Allereerst is er door grote onzekerheden in de wereld een vlucht van geld naar veilige staatsobligaties, daarnaast zien veel beleggers bedrijfsobligaties als een goede beleggingskans, omdat de effectieve rentes op deze leningen het afgelopen jaar fors gestegen zijn."
China minder in trek
Kijkend naar de voorkeur van particuliere beleggers voor specifieke sectoren blijkt deze nu niet heel anders te zijn dan maart 2005. Wel hebben de sectoren metaal- en nutsbedrijven aan populariteit gewonnen vergeleken met vier jaar geleden. De procentuele verdeling van de aandelen over de regio's die beleggers in portefeuille hebben is nog nagenoeg hetzelfde als in 2005. Beleggers hebben het voornemen om zich wat meer uit China en Amerika terug te trekken en wat meer in Nederland zelf te beleggen.
Einde bericht
Persinformatie:
ING Nederland, Afdeling PR & Woordvoering, Cindy Penders (020) 5764179 , cindy.penders@postbankmail.nl
Over ING
Postbank en ING Bank gaan samen verder onder één naam: ING. Met de combinatie van gemak, waar voor je geld en persoonlijk advies, wordt de dienstverlening aan klanten verder uitgebreid. Particuliere en zakelijke klanten kunnen bij de ING terecht voor financiële producten op het vlak van betalen, sparen, lenen, hypotheken en beleggen. Daarnaast bemiddelt de ING in verzekeringen en pensioenen. De ING is een Nederlands onderdeel van de ING Groep, een van de grootste financiële dienstverleners ter wereld en nummer 7 op de ranglijst van grootste ondernemingen wereldwijd.