TNS NIPO

TNS NIPO publicaties

9 januari 2009

Nog steeds sterke wens om op vakantie te gaan

De wens om op vakantie te gaan leeft nog sterk bij de Nederlanders, ondanks de huidige economische crisis. Driekwart van de Nederlanders geeft aan beslist of waarschijnlijk op vakantie te gaan in 2009, zo'n zestien procent twijfelt nog. Slechts één op de tien Nederlanders geeft aan waarschijnlijk of beslist niet op vakantie te gaan. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek dat NBTC-NIPO Research in de derde week van december heeft uitgevoerd naar vakantie-intenties van de Nederlandse bevolking voor het jaar 2009.

Niet alleen Nederlanders waar het economisch goed mee gaat, willen op vakantie gaan. Ook van degenen met wie het economisch gezien minder gaat, geeft tweederde aan in 2009 op vakantie te willen gaan. Een uitkomst die het belang van vakanties in de levensstijl van de Nederlander bevestigt.

Driekwart van de Nederlanders die op vakantie willen gaan, verwacht evenveel of meer geld uit te geven aan vakanties. Een op de zes vakantiegangers denkt te gaan bezuinigen op de vakantie-uitgaven in 2009. Ze willen vooral geld besparen door minder vaak te gaan en dure perioden als het hoogseizoen te vermijden. Ook wil men geld besparen door minder ver of lang te gaan.

Met het regelen van vakanties is de vakantieganger afwachtend. Een derde geeft aan de hoofdvakantie later te boeken dan normaal.

NBTC-NIPO Research heeft dit onderzoek uitgevoerd onder een representatieve steekproef van duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder. Dit onderzoek is de eerste van een serie van vijf onderzoeken, die NBTC-NIPO Research maandelijks gaat uitvoeren over de vakantie-intentie van de Nederlanders.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ad Schalekamp (tel: 020 522 57 89) (TNS NIPO) of met Kees van der Most (tel: 070 370 52 94) (NBTC).