Gemeente Alkmaar


Nieuw parkeerbeleid moet leiden tot blijvend aantrekkelijke binnenstad

Alkmaar, 9 januari 2009

Praten over nieuw parkeerbeleid

Dit jaar gaat de gemeente een nieuw parkeerbeleid in de binnenstad en de wijken rond het centrum voeren. Het evenwicht in parkeren dreigt verloren te gaan, omdat er parkeerplaatsen verdwijnen in de noordwestelijke binnenstad en straten en pleinen worden opgeknapt. Om de balans in het parkeren te herstellen moeten nieuwe parkeervoorzieningen, zoals de Schelphoekgarage (financieel) mogelijk gemaakt worden.

In het nieuwe parkeerbeleidsplan `Parkeren in balans' wordt een aantal maatregelen voorgesteld om het evenwicht in parkeren voor de toekomst te herstellen. Een ander belangrijk doel van het nieuwe beleid is om de stad, door haar ruime parkeermogelijkheden, aantrekkelijker te maken voor bewoners en bezoekers.

Nico Alsemgeest, wethouder Verkeer en Vervoer: "Er moet sprake zijn van een goed en klantvriendelijk parkeersysteem dat bijdraagt aan de leefbaarheid in en de bereikbaarheid van Alkmaar en dat daarbij de uitstraling van onze stad respecteert. Alkmaar is een aantrekkelijke, historische stad, met een uniek karakter en wil dat ook blijven. Dat betekent dat we het parkeren in garages prefereren boven het parkeren op straat. Het nieuwe parkeerbeleid moet voldoende parkeervoorzieningen bieden, ook met het verdwijnen van de huidige parkeerplaatsen in het noordwestelijk deel van de binnenstad. Voor piekmomenten, zoals bijvoorbeeld de koopzondagen, leggen we goed bereikbare P+R terreinen aan, net iets buiten het centrum."

Praten over parkeren
In 2008 is reeds gestart met het formuleren van een nieuw parkeerbeleid in Alkmaar. Het communicatie- en participatietraject verliep toen niet naar wens. Belanghebbenden hebben het gevoel dat ze destijds onvoldoende gehoord zijn. Daarom wordt er nu voor gekozen om burgers en ondernemers vroegtijdig te betrekken bij het vervolg: Parkeren in Balans.
Binnenkort start het participatietraject, onder het motto `Praten over parkeren'. De belangen van bewoners en bedrijven kunnen daarbij meegewogen worden in de uiteindelijke besluitvorming.

Participatie op lokatie
Al in september 2008 voerde de gemeente gesprekken met wijkvertegenwoordigers uit het centrum en de wijken direct daarbuiten en ondernemers, over de wijze waarop belanghebbenden het beste betrokken kunnen worden bij het vormgeven van het nieuwe parkeerbeleid. Voor het centrum en de aangrenzende wijken is er op verzoek van de bewoners voor gekozen om in de wijken zelf geïnformeerd te worden over het nieuwe parkeerbeleid en te praten over mogelijke alternatieven. Deze wijkbijeenkomsten worden medio februari gepland. Ook ondernemers worden in dit traject nadrukkelijk betrokken. Geïnteresseerden die niet in het centrum of aangrenzende wijken wonen, maar wel willen meepraten over het nieuwe parkeerbeleid in hun stad, krijgen daarvoor in het vroege voorjaar tevens de gelegenheid.

Meer informatie over parkeren is terug te vinden op: www.alkmaar.nl/parkereninbalans

09 januari 2009