Gemeente Nuth


kapwerk populieren in kader van beekherstel herinrichting Centraal Plateau

De herinrichting Centraal Plateau gelegen binnen de gemeentes Beek, Meerssen, Nuth, Schinnen, Valkenburg en Voerendaal beoogt een aantal functies van het landelijk gebied naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. Daaronder vallen maatregelen ter vergroting van de kwaliteit van de beken en van de omringende natuur. Bestortingen en overkluizingen worden bijvoorbeeld verwijderd indien dat geen andere bezwaren oproept. Daarnaast worden ook een groot aantal populieren verwijderd omdat die door hun bladval en waterbehoefte een ongunstige en verruigende invloed hebben op de vegetaties langs de beek.

Â

Het bladafval van de populieren vormt immers een slecht afbreekbaar strooiselpakket, met eutrofiëring (verhoging van de voedselrijkdom) en een ecologisch minder interessante vegetatie (vooral Grote brandnetel) tot gevolg. Bovendien zorgen de populieren voor een verlaging van de grondwaterstand. Tevens zijn de populieren die in het kader van het beekherstel gekapt worden niet inheems, dat wil zeggen: boomsoorten die van nature niet in Nederland voorkomen. De populieren kunnen ook een gevaar voor de veiligheid vormen wegens het afbreken van takken en het omvallen van de bomen wegens ouderdom en stormen.

Â

In een aantal populieren komen maretakken voor. De maretak is een wintergroene plant die in bomen leeft en wordt ook "mistletoe", "mistel" of "vogellijm" genoemd. Deze komen overal in Zuid Limburg voor en de populatie is nu niet bedreigd. Deze status wordt ook niet aangetast door de kapwerkzaamheden aan populieren. Bij een grotere groep populieren met maretakken wordt vooraf een selectie gemaakt van de te kappen populieren, waarbij de maretak zoveel mogelijk gespaard blijft.