PvdA Europees parlement


Gasruzie houdt Europa in koude en starre greep

9 januari 2009

Het eerste directe contact tussen Rusland en Oekraïne over het gasconflict was er vandaag in het Europees Parlement. De Russische Gazprombaas Alexei Miller en zijn Oekraïense collega Oleh Dubina van Naftogaz spraken elkaar onder het toeziend oog van voorzitter van het Europees Parlement Hans Pottering.

Gazprom sloot de toevoer van gas naar Oekraïne intussen volledig af, waardoor meerdere Europese landen van gas verstoken blijven. Vooral in Oost en MiddenEuropa zitten tienduizenden huishoudens nu zonder verwarming.

De sociaal democratische fractie in het Europees Parlement eist onmiddellijke hervatting van de gastoevoer. "Waarom moeten Europeanen opdraaien voor een conflict tussen twee gasbedrijven? Wij zijn toch goede klanten?", zegt PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma .

Tijdens een speciale vergadering van de commissie buitenlandse zaken in het Europees Parlement maakte de Oekraïense zakendelegatie duidelijk dat zij geen schuld hebben aan de crisis. De sociaal democraten in het Europees Parlement zijn kritisch. Europa moet stappen ondernemen tegen de schuldigen, volgens Wiermsa. "Zij die schuldig zijn aan deze crisis moeten de gevolgen ondervinden. Als dat Rusland is, dan is er geen sprake van nieuwe Europese contracten voor meer pijpleidingen door Europa, maar is het Oekraïne, dan is toenadering tot de EU uitgesloten."

De Europese sociaal-democraten dringen er ook op aan om te werken aan een gecoördineerde gasvoorraad in Europa. "We moeten nu direct initiatieven nemen om een Europese gasvoorraad aan te leggen. Er zijn meer verbindingen nodig tussen de bestaande gastoevoer-pijpleidingen om elk Europees land te voorzien van gas. Deze crisis mag nooit meer opnieuw gebeuren", volgens Wiersma.