Gemeente Bolsward


Nieuws
08-01-09

Nieuwjaarsreceptie ondanks de kou druk bezocht!

Nieuwjaarsreceptie.JPG
Onder de warmte van vele kachels en de warme klanken van fluitensemble 'It Fluitet' werden dinsdagavond 6 januari vele handen geschud in de sfeervolle Broerekerk. Burgemeester Vroegindeweij hield haar nieuwjaarstoespraak met als afsluiting de uitreiking van de Burgerprijs. Dit jaar werd de Burgerprijs uitgereikt aan mevr. Siepie Roorda - van der Eems.

Hieronder leest u de gehele nieuwjaarstoespraak van burgemeester Vroegindeweij.

Nieuwjaarstoespraak 2009

Hartelijk welkom in onze mooie en sfeervolle Broerekerk op deze zesde dag in het nieuwe jaar.

Met de sterren aan de hemel, en de glühwein om onze hoofden en harten te verwarmen starten wij in deze monumentaal-moderne omgeving het nieuwe jaar 2009.

Samen met de muziek door it Fluitet, onder leiding van Ellen Postma.

Dit jaar is prachtig begonnen met de nieuwjaarsduik aan de Ugolaan waar velen aan de kant stonden en de dappersten onder ons van de kant in het water sprongen en daarmee de 1^e januari een speciale inkleuring gaven; en dat allemaal voor het goede doel. En 's avonds was het weer swingen en zingen tijdens het traditionele Oliebop waar Bolswarders hun muzikale talenten uitstrooiden. Geweldig!

En... het oude jaar is ook mooi en redelijk rustig verlopen.

Vuurwerk verhoogde de vreugde en een enkel verkeersbord en 1 afvalbak, goed voor 2000 euro moesten het ontgelden.

Namens het gemeente bestuur wens ik u:

Folle Lok en Seine; Voorspoed, gezondheid en betrokkenheid en ook een creatief en inspirerend 2009.

Een nieuw jaar ligt voor ons; een jaar met opnieuw uitdagingen en kansen, 365 dagen aan tijd. Geniet van deze dagen, van deze momenten want de tijd wacht op niemand.

Een jaar waarin wij de toekomst van Bolsward verder vorm zullen gaan geven; op naar de nieuwe zuidwesthoek-gemeente.

2008 ligt alweer achter ons. Een jaar met hoogtepunten en ook dieptepunten, persoonlijk en in de wereld om ons heen; dichtbij en ver weg.

Verdriet en vreugde, het hoort erbij, we weten het, maar als het verdriet te dicht bij komt wordt toch ook de vraag gesteld: waarom treft ons/ treft mij dat? En dan is het hartverwarmend om te ervaren hoe betrokken wij hier in Bolsward op en met elkaar zijn; hoe wij
-waar mogelijk- met elkaar het verdriet delen; om elkaar heen staan.

En voor deze samenleving mogen wij best dankbaar zijn. Bolsward, een gemeenschap om trots op te zijn.

Er is heel wat gebeurd in het afgelopen jaar; er waren veel mooie momenten:

Zoals

* de 102^e verjaardag van mevr. Zijlstra-Westra
* het 70-jarig huwelijksjubileum van het echtpaar Sikkes-Krista
* de 9800^ste inwoonster van Bolsward door de geboorte van Fleur Bonga

* de Koninklijke Onderscheidingen voor mevr. Boschma, mevrouw Pieksma en dhr. Bakker

* de stadspenning voor dhr. Anne Piet v.d. Feer
* het 25 jarig jubileum bij de brandweer van Johan Hoekstra en Piet Vrieswijk

Mensen die voor onze gemeenschap veel betekenen en waar we trots op zijn. Net als op de politiemannen en vrouwen en de brandweermensen die het afgelopen jaar hun best hebben gedaan om us Boalsert veiliger te maken.

Een jaar waarin de gemeenteraad met grote inzet en betrokkenheid vele besluiten nam voor de stad, 1 april, 28 oktober; en 16 december waren extra belangrijke momenten voor de toekomst van Bolsward.

Met een college, waarin collegiaal en vriendschappelijk werd samengewerkt en een gemeentelijke organisatie die zowel naar elkaar als naar de samenleving een grote betrokkenheid uitstraalt, een dienstverlenende organisatie om trots op te zijn.

Een realistisch gemeentebestuur, dat met een open blik naar de toekomst de fusie met vertrouwen tegemoet gaat, maar tegelijkertijd de eigenheid, de identiteit van Bolsward en haar samenleving in de nieuwe gemeente zal "borgen" in een wat wij noemen "witboek van Bolsward".

Samen met u gaan wij daar de komende maanden vorm en inhoud aan geven

2008, een jaar

* waarin gestart werd met de bouw van de Marne Campus; de eerste steen werd gelegd voor de verbouw van De Bron en de Blinker; het Groene Sportbolwerk een nieuwe invulling gaat krijgen en de discussie rond het openbaar vervoer in en rond de stad is begonnen

een jaar

* waarin de Kanon van de skiednis van Fryslân verscheen met daarin 2x Boalsert in de personen van Gysbert Japix, het boegbeeld van de Fryske kultuer en Titus Brandsma, een roomske Fries.
* waarin kinderen uit groep 5 en 6 van de Bron jeugdherinneringen opschreven van de bewoners van Huylckenstein in "alles had zijn eigen tijd". Geschiedenis om te lezen en je over te verwonderen.
* waarin 13 nieuwe Nederlanders in onze gemeenschap werden welkom geheten. Ontmoetingen in gesprekken waar de geschiedenis en de cultuur van hun land centraal stonden.

Bolsward de multiculturele samenleving in het klein.

Een jaar,

* met brons voor de groenste stad van Nederland
* met de 6^e plaats als MKB vriendelijkste gemeente in Fryslân
* met toenemende groei van de werkgelegenheid en inwoneraantal
* met een derde plaats in de rangorde van de snelst groeiende gemeente in Fryslân!

Op naar de 10.000 inwoners!

Dit jaar start de woningbouw aan de Hartwerdervaart, met 125 woningen.

De heipalen zullen opnieuw de grond ingaan; een geluid dat sommigen uit de slaap zal houden maar anderen als muziek in de oren zal klinken...

Want in tijden van economische teruggang is het juist van belang dat er geïnvesteerd wordt in bedrijvigheid en in werkgelegenheid. De kredietcrisis biedt ook uitdagingen en inspiratie.

En natuurlijk sluiten we onze ogen niet voor de berichten over de zgn. "krimp" de teruggang van de bevolking over heel Fryslân gezien. Er is overigens wel een toename van de een-persoonshuishoudens .

Onze inspanningen zullen er op gericht blijven om nog meer inwoners naar Bolsward te krijgen

Wij schieten niet in de kramp door de krimp. Integendeel: wij zien kansen om Bolsward nog aantrekkelijker te maken voor jong en oud!

In onze stad wonen 770 jongeren in de leeftijd van 12 tot 19 jaar. Zij en oudere jongeren houden de stad en ons levendig. Soms misschien wat te levendig?

De vraag is of dit van alle tijden is en of, als je de jongeren meer verantwoordelijkheid geeft, het vandalisme bijvoorbeeld afneemt?

De vraag is waarom er ouders zijn die zich niet betrokken voelen, sterker nog niet betrokken willen worden bij het gedrag van hun kind op straat.

De vraag is hoever je dan als overheid, als gemeente, moet gaan om de vaders en moeders er gedwongen bij te betrekken?

Vragen die ons bezighouden, moeten bezighouden.

Vragen die met de toekomst van de samenleving te maken hebben; met de jongeren.

En in die toekomst moet je willen investeren.

Jongeren zoeken hun eigen plek en dat is niet altijd even makkelijk.

Van belang is in ieder geval dat we met elkaar in gesprek blijven.

Het initiatief van de raad om dit jaar een speciale jeugdraadsvergadering te houden ingevuld door de jongeren zal hopelijk leiden tot meer betrokkenheid.

Activiteiten om tot een jeugdhonk te komen in Ons Gebouw, mee te doen aan de zonnebotenrace, zich in te spannen voor World Servants of deel te nemen aan de Dance4life werkt stimulerend; motiveert!

Voor ons liggen 359 dagen om invulling te geven aan de ambities voor onze stad.

Een stad, die zoveel te bieden heeft voor haar eigen inwoners, maar ook voor de bezoekers aan de stad. Onlangs heeft de raad het beleidsplan Toerisme en Recreatie vastgesteld met de smakelijke titel: "Bolsward moet je proeven".

Toerisme is een van de belangrijkste economische peilers in deze regio, maar ook wereldwijd.

"het beste dat de wereld kan overkomen is: jonge mensen die met een rugzak over de wereld reizen" zo las ik. En: " toerisme helpt bij het bereiken van zo'n beetje alle millenniumdoelen"

Een tegenstelling of een realiteit?

Wie het weet mag het zeggen.

Feit is wel dat contacten meestal leiden tot meer begrip voor elkaar. Dat merk ik bij de ontmoetingen rond het internationaal dansfestival en de gesprekken die ik vele keren per jaar met nieuwe Nederlanders mag hebben.

Dus wat let ons om onze stad nog meer dan voorheen op de kaart te zetten; uit te dragen in onze bezoeken over de grenzen heen. Jongeren en ouderen uit te nodigen, te verleiden, naar onze stad te komen. Er zijn 9827 ambassadeurs in Bolsward

Opnieuw ligt er de grote uitdaging om verder invulling te geven aan die economische ontwikkeling; aan het bevorderen van de bedrijvigheid en daarmee de werkgelegenheid, het verder uitbouwen van de Marne 2; het met de omliggende gemeenten praten om die bedrijvigheid een nog grotere impuls te geven; de ruimtelijke ontwikkeling van de zuidwesthoek een gezamenlijke invulling te geven. Bolsward de eerste stad aan de A7! Wat let ons de zone uit te breiden!

Het vooruitzicht op de nieuwe gemeente geeft ons nieuwe inspiratie; kansen en uitdagingen.

Bolsward,ligt middenin het gebied van de nieuw te vormen gemeente ; op een kruispunt van wegen goed bereikbaar en met een hoog voorzieningenniveau. Een betere uitgangspositie is er niet!

Een stad waar niet alleen de stenen gestapeld worden maar ook de cultuur een belangrijke plaats inneemt. Bolsward als hoedster van kunst en cultuur. Dit jaar zal de Cultuurnota samen met u worden opgesteld. Bolsward heeft een breed en gevarieerd cultuur-aanbod; een aanbod dat de inwoners en bezoekers aan onze stad inspireert om actief dan wel passief mee te doen.

Kunst en cultuur: belangrijk voor de integratie; de sociale samenhang maar ook belangrijk voor de creativiteit.

De rijke historie van Bolsward en de traditionele en eigentijdse evenementen maakt onze stad tot wat hij is. Niet alleen als zelfstandige gemeente maar straks ook als onderdeel van de zuidwesthoek-gemeente.

2009, is ook een speciaal jaar voor Fryslân.

100 jaar elfstedentocht wordt gevierd/herdacht. Met herinneringen aan al die eerste "aankomers" (de vrouwen) en die eerste winnaars (de mannen).

Vastgelegd op schilderijen die in augustus in "de kleinste galerie" onder het bordes van ons stadhuis te zien zijn.

Een mooi moment om het allemaal nog eens te bekijken en te beleven.

En wie weet komt er ook nog een echte Tocht der Tochten.

Dat zou mooi zijn!

Terug naar hier en nu; naar de 6^e januari 2009; de Broerekerk; naar u naar al die Bolswarders die zich ook het afgelopen jaar en die jaren daarvoor zo ingespannen hebben om als vrijwilligers de samenleving nog mooier te maken. Eigenlijk verdienen 9827 mensen een pluim voor al dat werk, maar er kan er maar 1 de pluim echt krijgen.

Zo heeft de familie Bölger dat bepaald.

De familie Bölger. Een bekende naam in Bolsward, heeft ervoor gezorgd dat wij - het gemeentebestuur - 1x in de 2 jaar de zogenaamde Burgerprijs mogen uitreiken. De ene keer gaat de prijs naar een burger de andere keer naar een organisatie.

Dit jaar heeft de commissie die het voorbereidende werk doet aan het College het advies gegeven om aan een persoon de Burgerprijs uit te reiken.

Iemand die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt in het vrijwilligerswerk.

Iemand die zich al meer dan 25 jaar lang inzet en bijvoorbeeld dagelijks op stap gaat met mensen die dat alleen niet kunnen om een boodschapje te doen of een wandeling te maken.

De Zonnebloem en Bloemkamp kunnen niet zonder haar zou ik durven zeggen.

Maar ook SOOS 55+ heeft en had 15 jaar haar speciale aandacht.

Zij is een van de vele vrijwilligers die eigenlijk, ik zei het al, een pluim verdienen.

In haar willen wij dan ook iedereen eren en stimuleren om door te gaan met dit zo belangrijke werk.

Graag wil ik mevrouw Siepie Roorda- van der Eems vragen naar voren te komen om de prijs in ontvangst te nemen.

Met de daarbij behorende oorkonde.

Van harte gefeliciteerd.

Dank voor uw aandacht!

feed