Voedsel en Waren Autoriteit

Nieuwe aanpak risicobeoordeling voor blootstelling kinderen aan chemische stoffen in voeding

08 januari 2009 - nieuwsbericht

Voor kinderen kunnen er andere risico's zijn bij een overschrijding van de gezondheidsnorm voor de dagelijkse inname van chemische stoffen dan bij volwassenen. Daarom ontwikkelde een panel van onafhankelijke deskundigen, in opdracht van bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), een nieuwe aanpak voor de beoordeling van deze gezondheidsrisico's bij kinderen.

Er zijn diverse redenen waarom de gebruikelijke beoordeling van gezondheidsrisico's aan de hand van de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI; uitgedrukt per kilogram lichaamsgewicht) mogelijk niet geheel passend is voor kinderen. Door de relatief grote inname ten opzichte van hun lichaamsgewicht kunnen kinderen eerder dan volwassenen de ADI overschrijden. Als dit kortdurend is, hoeft dit niet ernstig te zijn, aangezien de ADI is gebaseerd op een levenslange dagelijkse inname. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat een kind nog in de groei is en fysiek in ontwikkeling, waardoor het gevoeliger kan zijn voor de inname van een chemische stof.

De resultaten van de voedselconsumptiepeiling over de inname van voedsel door kinderen van 2 tot en met 6 jaar oud zijn begin 2008 beschikbaar gekomen. Het RIVM en het RIKILT-Instituut voor Voedselveiligheid zullen de gegevens gebruiken om de blootstelling van kinderen aan een aantal chemische stoffen te berekenen en na te gaan in welke mate deze voldoet aan de gezondheidsnormen. De onderzoeksinstituten kunnen de nieuwe aanpak van het panel hiervoor gebruiken. Deze aanpak gaat er vanuit dat elke chemische stof apart beoordeeld moet worden. Hulpmiddel hierbij is de speciaal ontwikkelde beslisboom. De risicobeoordelingen worden in het eerste kwartaal van 2009 verwacht.

De VWA adviseert de ministers van VWS en LNV om de aanbevelingen van het panel over te nemen. Het bureau Risicobeoordeling van de VWA zal het gebruik van de nieuwe aanpak evalueren.

Meer informatie:


- Aanbiedingsbrieven en advies bureau Risicobeoordeling kinderen en chemische stoffen in de voeding


- Panelrapport kinderen en chemische stoffen in de voeding