Gemeente Waalwijk Waalwijk werkt met man en macht aan gladheidbestrijding

Tot de vele taken die de gemeente heeft, behoort ook het onderhoud van straten en wegen. Daartoe behoort uiteraard het bestrijden van gladheid in de winterperiode. De meest effectieve manier die de gemeente hanteert om de gladheid te bestrijden, is het strooien met wegenzout. Omdat dit gebeurt met de meeste moderne zoutstrooiers wordt de schade aan het milieu tot een minimum beperkt. Op dit moment wordt er door de gemeente met man en macht gewerkt om de wegen in de gemeente Waalwijk sneeuwvrij te maken. Helaas heeft het zout vanwege de lage temperatuur niet overal het gewenste effect. Met name op plaatsen waar weinig verkeer plaatsheeft.

De gemeente doet daarom een beroep op haar bewoners en ondernemers om haar in de gladheidbestrijding bij te staan. Als iedereen de stoep voor hun huis sneeuwvrij maakt, dan wordt er al een flinke duit in het zakje gedaan. Op de gemeentewerf in Waalwijk kunnen inwoners ook tegen een gereduceerd tarief strooizout aanschaffen. Voor 10 liter zout betaalt men 1,50.

Eerst hoofd-en doorgaande wegen
Bij gladheid wordt eerst op de hoofd- en doorgaande wegen gestrooid. Locaties waar veel verkeersbewegingen zijn (industrieterreinen en schoolroutes) worden in de eerste ronde meegenomen. Daarnaast worden gelijktijdig de doorgaande fietspaden bestrooid. Wanneer dit allemaal volgens een vaste route is gebeurd, worden bij extreem gladde omstandigheden andere straten onder handen genomen. Met Nachtveiligheidsdienst Schalken heeft de gemeente de afspraak om s nachts bij gladheid de clusterleider te waarschuwen, waarop deze de organisatie in werking stelt. Overdag beslist de gemeente of er al dan niet gestrooid wordt.

Meer informatie
Meer informatie over de strooiroutes is te vinden op de gemeentelijke website www.waalwijk.nl -> actueel -> gladheidbestrijding.

Publicatie datum 06-01-2009