Alzheimerpatiënt schrijft 100ste column

08/01/2009 09:26

Alzheimer Nederland


- 'Ik leef in een andere wereld' -

Bunnik, 8 januari 2009 - Evert van Rossum hoorde in februari 2004 dat hij de ziekte van Alzheimer heeft. Hij was toen 54 jaar. Vanaf 2006 schrijft hij een wekelijkse column op de website van Alzheimer Nederland, waarin hij een unieke inkijk geeft in het leven van iemand met dementie. Vandaag verschijnt zijn honderdste column. Hiermee levert Evert een belangrijke bijdrage aan meer openheid over dementie.

Belang openheid over dementie

Veel mensen denken dat mensen met dementie niets meer kunnen. Het heersende beeld van dementie is de ontluistering van een totaal afhankelijke oudere in een verpleeghuis. Dit beeld is onjuist. Slechts 30% van de mensen met dementie woont in een verpleeghuis. 70% van de mensen met dementie woont met hulp van naaste omgeving gewoon thuis. Evert van Rossum ontkracht in zijn columns het heersende beeld van dementie en maakt op openhartige en humoristische wijze duidelijk wat het betekent om te leven met de ziekte van Alzheimer. Een citaat uit een van zijn columns:

In alle boeken en tijdschriften lees ik altijd dat als je dement bent, je het zelf niet meer weet.

'Een demente leeft in zijn eigen wereld en is gelukkig in zijn wereld.' Maar over de aanloop er naar toe, zeggen ze niets.Ik weet drommels goed dat er iets niet klopt. Als mijn vriend Alzheimer op bezoek is, weet ik echt dat er bezoek is. Ik ben altijd blij als hij weer vertrokken is. Hij laat altijd zo'n troep achter. (Uit: Column 10 - Een bezoeking)

Gea Broekema, algemeen directeur van Alzheimer Nederland: "Evert geeft mensen met dementie een stem. Er wordt altijd over mensen met dementie gesproken. Evert neemt geen blad voor de mond, schuwt taboeonderwerpen niet en kan hier op humoristische wijze over schrijven. Het is heel bijzonder dat iemand met Alzheimer zo goed kan verwoorden wat er in zijn hoofd gebeurt. Wat Aletta Jacobs betekent voor de vrouwenemancipatie, is Evert voor de emancipatie van mensen met dementie. Hij is hét voorbeeld van de krachtige Alzheimerpatiënt."

Trouwe fans

Laatst werd Evert in een tuincentrum nog spontaan op bloemen getrakteerd door een trouwe lezeres. Haar broer heeft Alzheimer, maar is een gesloten boek. De columns van Evert brachten haar veel begrip: "Door jouw columns kan ik me zo goed in zijn wereld verplaatsen. Ik lees je columns keer op keer en ik ga mijn broer steeds beter begrijpen en kan ook veel beter met hem omgaan." Complimenten die Evert goed doen, want hier doet hij het allemaal voor: "Alzheimer houden we liever buiten het gezichtsbeeld van iedereen, daar praten we liever niet over, daar schamen we ons voor. We willen er liever niet mee geconfronteerd worden en stoppen die Alzheimerpatiënten maar liever achter gesloten deuren. Ik wil het taboe nu maar eens gaan doorbreken dat Alzheimer niet bespreekbaar is. Ik leef in een andere wereld. Een wereld die prachtig is, maar helaas met heel veel stoorzenders. Mijn wereld heet Alzheimer en dat is een hele uitdaging. Ik wil jullie graag laten meebeleven waar ik zo tegenaan loop. In mijn wereld van Alzheimer." (Uit: Column 1 - Even kennis maken)

Alle columns van Evert van Rossum zijn te lezen op www.alzheimer-nederland.nl. Ter gelegenheid van het verschijnen van de 100ste column kunt u een reactie aan Evert sturen of direct op de column reageren.

DEMENTIE: FEITEN EN CIJFERS

Het aantal mensen met dementie stijgt als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. De belangrijkste en meest bekende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Nederland telt momenteel ongeveer 270.000 mensen met dementie, waarvan 12.000 jonge mensen met dementie. Volgens berekeningen van de Gezondheidsraad zal het aantal mensen met dementie de komende decennia toenemen tot 500.000 in 2050.

Dementie is een ongeneeslijke ziekte waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Daaraan gepaard treden (in wisselende combinaties) veranderingen op in de persoonlijkheid, de stemming en het gedrag. Dementie heeft ingrijpende gevolgen voor patiënten en hun naasten. 2/3 van alle mensen met dementie woont thuis. Gemiddeld duurt de ziekte acht jaar, waarvan mensen gemiddeld zes jaar thuis wonen. Mantelzorgers spelen een belangrijke rol in de zorg voor mensen met dementie. Gemiddeld genomen zijn er drie mensen betrokken bij de verzorging van een persoon met dementie (bron: Sociaal Cultureel Planbureau). Meer dan één miljoen Nederlanders hebben dus in hun nabije omgeving met dementie te maken.

OVER ALZHEIMER NEDERLAND

In 2009 bestaat Alzheimer Nederland 25 jaar. Alzheimer Nederland is de enige organisatie in Nederland die zich inzet voor alle mensen met dementie en hun naaste omgeving. Wij doen dit door het subsidiëren van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, ondersteuning en belangenbehartiging. Met 52 regionale afdelingen en meer dan 155 Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk bereik. Alzheimer Nederland is voor haar werk afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs. Kijk voor meer informatie op www.alzheimer-nederland.nl.





http://www.alzheimer-nederland.nl