Provincie Groningen

Bezoek aan Groningse Equalprojecten maakt indruk 8 januari 2009

Op 7 januari bezochten leden van de Statencommissies Economie en Mobiliteit en Welzijn, Cultuur en Sociaal Beleid de Groningse successen van het Equalproject "School4job". De provincie Groningen is vanaf de start van het project betrokken geweest. Het bundelen van diverse projecten in Noord-Nederland tot een gezamenlijke subsidieaanvraag heeft er toe geleid dat er uit het Europese subsidieprogramma Equal in totaal drie miljoen euro beschikbaar is gesteld.

Het project is uitgevoerd in de periode 2005 - 2007 in Noord-Nederland en bestaat uit vier deelprojecten. De doelen van deze deelprojecten waren het versterken van de positie van de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, voortijdig schoolverlaten voorkomen en een betere aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven creëren. Deze doelen zijn bereikt door onder andere het onderwijs aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door leren en werken meer te combineren, maar ook door preventieve maatregelen te nemen zoals het bevorderen van een goede interne en externe zorgstructuur op scholen.

De bustour langs deze Groningse Equalprojecten begon bij het provinciehuis in Groningen. In de bus gaf de heer ten Brinke (projectleider) een korte toelichting op de Equalprojecten. Vervolgens ontving wethouder Drost de delegatie in het gemeentehuis van Hoogezand-Sappemeer. In deze gemeente zijn de successen van het deelproject "De keten sluiten met perspectief" gepresenteerd. Binnen het project is er onder meer gewerkt aan een verbeterde registratie en monitoring van alle 12 - 23 jarigen.

In de gemeente Hoogezand-Sappemeer is ook het project "Schoolfirst" uitgevoerd. Samen met de gemeenten Haren en Slochteren zijn alle voortijdig schoolverlaters in beeld gebracht en teruggeleid naar een opleiding, dan wel een combinatie van opleiding en werk. Hierbij was er speciale aandacht voor jongeren met een Wajong-uitkering (UWV-uitkering voor jonggehandicapten).

De Praktijkschool van het Aletta Jacobscollege in Hoogezand was de tweede halte. Een van de deelprojecten had betrekking op het praktijkonderwijs en het versterken van de arbeidspositie voor deze leerlingen. Tijdens het werkbezoek konden Statenleden kennismaken met deze vorm van onderwijs en de leerlingen tijdens de lessen aan het werk zien. De leerlingen aan het werk zien en de toelichting van de school op de werkwijze gaf een goed beeld van het succes van het project. Het werkbezoek werd afgesloten met een heerlijke lunch verzorgd door de leerlingen.


8 januari 2009