`Op zoek naar de nieuwe Saïd'


Futsal Chabbab ontwikkelt opleiding voor wijkgerichte voetbaltrainers

ARNHEM, 20081230 -- Op 7 januari vanaf 13.00 uur organiseert de Stichting ter Bevordering van Futsal Chabbab in het provinciehuis in Arnhem de startbijeenkomst van het project `Lancering Methode Saïd'. `Futsal Chabbab' staat voor `zaalvoetbal jeugd' en vormt een unieke mix van zaalvoetbal, wijkcompetities, huiswerkbegeleiding, leerbedrijf en opleidingsmogelijkheden. Met het ontwikkelen van de cursus Coach Futsal Chabbab - volgens de Methode Saïd - wil de stichting een nieuwe lichting van trainers opleiden, zodat nieuwe wijkgerichte projecten kunnen opstarten. Tijdens de startbijeenkomst wordt het visiedocument gepresenteerd, aansluitend discussiëren ruim 75 experts vanuit sport, onderzoek, onderwijs, jongerenwerk, politie en woningbouwcorporaties over het concept Futsal Chabbab.

Hoe ontstond Futsal Chabbab?
Het is 2001, de wijk Heseveld in Nijmegen kampt met overlast. Er zijn rumoerige hangplekken, winkeliers klagen over winkeldiefstal, ruiten van bushaltes worden `uit verveling' kapotgeslagen, de politie moet meerdere malen ingrijpen, de situatie escaleert. Saïd Achouitar, een dan 20 jarige jongeman ziet dit met lede ogen aan. Zijn idee: jochies - vooral jonge jongens van Marokkaanse komaf - nog vóórdat ze overlast gaan veroorzaken op straat, een zinvolle tijdsbesteding bieden, en ze dan tevens aanspreken op hun gedrag. Zo wil hij voorkomen dat deze jongens `op het verkeerde pad' terecht komen. Saïd start met een project waarbij jongeren wekelijks kunnen zaalvoetballen. Tijdens deze activiteit spreekt hij de jongens individueel aan, bespreekt hun gedrag, bekijkt hun schoolresultaten, heeft het met de jongens over de situatie thuis, de problemen en hoe daarmee om te gaan. Saïd luistert naar de jongens met aandacht en moedigt ze aan. Tegelijkertijd zijn de regels die Saïd stelt duidelijk: wie zich niet naar behoren gedraagt of wie op school beneden zijn niveau presteert, krijgt de wind van voren. Een strenge discipline en een harde aanpak, dat is waar de jongens behoefte aan hebben. En wordt er na meerdere waarschuwingen nog niet geluisterd dan worden jongeren geschorst en mogen ze tijdelijk niet meer meedoen aan het zaalvoetbal.

Waarom Futsal Chabbab?
Hoofddoel van de Futsal Chabbab-wijkprojecten is het bestrijden van schooluitval en het verbeteren van de kansen van jongeren uit achterstandswijken op de arbeidsmarkt. Een belangrijk uitgangspunt is dat een beloning pas volgt na het vertonen van goed gedrag en dus niet `zomaar' wordt toegepast. Een leuk voetbalaanbod in de wijk mag geen beloning vormen voor overlast of er toe leiden dat er 's avonds geen huiswerk meer wordt gemaakt. Sleutelwoorden zijn duidelijkheid en respect voor elkaar. Bovendien mag daarbij best iets van jongeren worden verwacht. Nevendoelen van Futsal Chabbab zijn het bieden van een leuke, zinvolle vrijetijdsbesteding, verminderen van overlast, verbinden van jongeren uit verschillende etnische groepen en bevorderen van een gezonde leefstijl. Verder leidt Futsal Chabbab jongeren door naar reguliere voetbalverenigingen en via de afzonderlijke zaalvoetbalvereniging Chabbab Hees krijgen ook de toptalenten ruim baan.

Cursus Coach Futsal Chabbab
De totaalaanpak van Futsal Chabbab - zaalvoetbal, huiswerkbegeleiding en leerbedrijf - trok de aandacht van de Nijmeegse socioloog Dr. Ruud van der Meulen. Om het natuurtalent van Saïd Achouitar, Khalid Mansouri en andere succesvolle coaches van Futsal Chabbab te kunnen overdragen op een nieuwe lichting van jongeren, ontwikkelt Van der Meulen een opleiding voor de Stichting ter Bevordering van Futsal Chabbab. Dit in opdracht van de Provincie Gelderland. Immers: `We kunnen Saïd niet klonen', zo stelde voorzitter Richard ten Barge van de stichting ooit kernachtig vast. Momenteel draait Futsal Chabbab in vijf Nijmeegse wijken. Doel van het project `Lancering Methode Saïd' is het opleiden van kwalitatief hoogstaand middenkader, zodat ook elders nieuwe Futsal Chabbab-wijkprojecten van start kunnen gaan. Dit jaar vindt al een eerste uitbreiding richting gemeente Ede plaats. Net zoals bij `Op zoek naar de nieuwe Jozef' en andere succesvolle TV-formules, draagt de opleiding van Futsal Chabbab het karakter van een talentenjacht. Motivatie, gevoel voor de omgang met jongeren en verbondenheid met de doelgroep zijn daarbij belangrijke toelatingscriteria. De opleiding van Futsal Chabbab bouwt voort op de voetbaltechnische ondergrond van een KNVB-diploma. In de opleiding van Futsal Chabbab krijgen vooral pedagogische vaardigheden van de toekomstige voetbaltrainers/jongerenwerkers aandacht. Hoe bevorder je het plezier in voetbal? Hoe los je conflicten op? En hoe spreek je jongeren effectief aan op hun gedrag? Bovendien: hoe onderhoud je met ouders, docenten, wijkagenten, jongerenwerkers en beleidsmakers een intensief contact?

Verdere informatie en aanmelden voor de startbijeenkomst: www.sbfc.nl.