Vereniging FME-CWM

Mooie woorden EZ-ambtenaar schreeuwen om daden

Zoetermeer, 7 januari 2009 - FME omarmt de mooie woorden van Chris Buijink, SG bij het ministerie van EZ, die constateert dat de arbeidsmarkt flexibeler moet worden en dat de aanbevelingen van de commissie Bakker onverminderd actueel blijven. Het is onderhand echter hoog tijd voor daden in plaats van woorden. Het dak had eerder gerepareerd moeten worden. De kredietcrisis vraagt voor de industrie een groter gevoel van urgentie dan Buijink etaleert. Het Duitse crisispakket biedt heel wat meer soelaas.

In het nieuwjaarsartikel dat deze week verscheen schetst Chris Buijink een herkenbaar beeld van grote onzekerheden, neerwaartse risicos en een recessie die tot in 2010 kan voortduren. Het is ook uitstekend dat de SG over de crisis heenkijkend het belang van innovatie onderstreept en de ook door de FME gedane suggestie doet om de WBSO te verruimen. Het is de FME uit het hart gegrepen dat de ambities rond innovatie, duurzaamheid en kenniseconomie onverminderd stand moeten houden.

FME is blij met de oproep van Chris Buijink tot loonmatiging en arbeidsmarkthervormingen. De WTV is slechts een tijdelijk doekje voor het bloeden. Nu de SG terecht constateert dat de arbeidsmarkt niet flexibel is moet bij aanstaande ontslaggolven het afspiegelingsbeginsel ter discussie staan. Immers van bedrijven wordt steeds meer flexibiliteit gevraagd en ze moeten de juiste competenties behouden om op de wereldmarkt concurrerend te zijn.

Met het oog op de directe effecten van de kredietcrisis is het ingezette beleid voor de reële economie zeer mager. Het bestrijden van de vertrouwenscrisis tussen banken was een logische eerste stap. De SG onderstreept het belang van continuïteit in de kredietverlening. Echter, de interbancaire vertrouwenscrisis duurt voort, banken leggen liquiditeitspremies op en het bedrijfsleven betaalt het gelag voor het onderlinge wantrouwen van banken. Wellicht is het ook goed te kijken naar hoe andere lidstaten de crisis het hoofd pogen te bieden. Het door de Europese commissie goedgekeurde Duitse crisisprogramma bevat heel wat substantiëlere maatregelen om bedrijven met een kredietbehoefte tegemoet te komen.

---