Gemeente Waterland

07 januari 2009

Ondernemers-, middenstanders- en aanmoedingsprijs 2008 uitgereikt

Dinsdag 6 januari 2009 zijn tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Waterland de onder-nemersprijzen 2008 uitgereikt. Als "ondernemer van het jaar" werden Trees en Jan Zetsema van Jachthaven Waterland onderscheiden. De prijs werd uitgereikt door burgemeester Jongmans. De winnaar van de prijs "middenstander van het jaar" werd Hanneke Abma van Nimo Boekhandel in Monnickendam. Wethouder Wortel overhandigde deze onderscheiding. De "aanmoedigingsprijs" is door de burgemeester Jongmans uitgereikt aan Rick en Denise Schröder van de Koperen Vis te Monnickendam. De prijzen zijn in het leven geroepen om waardering uit te spreken voor bewezen en bijzondere ondernemerskwaliteiten die een positieve economische weerslag (kunnen) hebben op de gemeente Waterland, het bedrijfsleven in de gemeente en op de inwoners van de gemeente.

Ondernemer van het jaar: Trees en Jan Zetsema en Erik Mesman van Jachthaven Waterland

Motivatie: Mevrouw Trees Zetsema was reeds verhuurster van boten in de toenmalige jachthaven van van Goor, toen zij vernam dat de jachthaven te koop zou komen. Echtgenoot Jan was nog leerkracht maar al snel besloot het tweetal dat zij ervoor wilden gaan om de jachthaven voort te zetten. Jachthaven Waterland was geboren.
Inmiddels kunnen niet alleen boten worden gestald in één van de vele ligplaatsen, ook kan voor de verhuur uit een keur van boten worden gekozen. Tevens is in 2008 in samenwerking met bakkerij Gutter "brood online" ontworpen. Een service voor vers brood aan boord van een schip. Ook vaaropleidingen zitten in het totaalpakket van Jachthaven Waterland.
Jan en Trees zijn tevens zeer actief in het verenigingsleven. Trees met het toerisme als haar paradepaardje en Jan onder andere in de stichting Troet voor Monnickendam, Hiswa en promotor van de AED's. Inmid-dels is de directie uitgebreid met Erik Mesman om gezamenlijk de jachthaven nog meer te perfectioneren

Middenstander van het jaar: Hanneke Abma van Nimo Boek

Motivatie: De `Nimo' is een begrip is in Monnickendam. Over deze "winkel van sinkel" op het gebied van kantoorbenodigheden kun gesteld worden dat "als ze het daar niet hebben, het er gewoonweg niet is". Mocht een artikel niet voorradig zijn, dan is het altijd te bestellen en vervolgens snel in bezit.

Ooit begonnen als Nierop Monnickendam, vandaar de naam Nimo, heeft Hanneke Abma de winkel, met winkeldame Hennie (die er toen ook al werkte!) rond 1986 overgenomen van de opvolgers van Nierop, de fam. van Velzen. Samen met haar altijd vrolijke verkoopteam is de winkel in al die tijd een dermate vaste waarde in het Monnickendamse winkelbestand geworden, dat die niet meer gemist kan worden. Langs deze weg dus het verzoek namens de jury: ga zo door!

Aanmoedigingsprijs: Rick en Denise Schröder van de Koperen Vis

Motivatie: Na een tijd van leegstand is deze voormalige joodse synagoge in bezit van de familie Schröder. gekomen. Doel is om er een horecafunctie in te creëren die Monnickendam nog niet heeft. Na diverse gesprekken met geïnteresseerden om het pand te pachten, zijn de ideeën voor de familie echter al zo gaan leven dat besloten wordt de uitdaging zelf aan te gaan. Met Rick als drijvende kracht wordt het gebouw ingrijpend verbouwd en zo tot een bijzondere gelegenheid gecreëerd. Het balkon wordt grotendeels in ere hersteld en het oorspronkelijke plafond siert weer de ruimte. Op de verdieping wordt een vergaderzaal gemaakt.
De horeca in Monnickendam heeft er met Rick en zijn café de Koperen Vis een goede aanvulling bij ge-kregen. Ook nemen Rick en Denise enthousiast deel aan de diverse activiteiten in de binnenstad. Voor de jury een aanmoediging waard!

Prijzen

Het gemeentebestuur streeft ernaar om de toe te kennen prijzen elk jaar door verschillende beeldend kun-stenaars uit de gemeente te laten maken. De prijs die de heer en mevrouw Zetsema van Jachthaven Water-land als ondernemer van het jaar heeft ontvangen is een beeldhouwwerk gemaakt door Elly Buys uit Mon-nickendam. Aan de middenstander van het jaar, Hanneke Abma van Boekhandel Nimo is een "op maat" vervaardigd object van gebakken klei overhandigd. Mevrouw Malisca Muller uit Monnickendam is hiervan de maakster. De aanmoedigingsprijs bestaat uit een door de Bedrijvengroep Waterland ter beschikking gestelde oorkonde.

Jury

De jury bestond uit E.F. Jongmans (gemeente Waterland), G. Roos en J.H.A. Hillebrand (Bedrijvengroep Waterland), P. Blaauw (winkelier Monnickendam), D. Posch (winkelier Broek in Waterland), J. Kaars (Wa-terlandse bank, Rabobank), S. Boogaard (Kamer van Koophandel), J.A.M. Dekker (inwoner Ilpendam) en S. Zondervan (inwoner Marken). Tevens maakte voor het eerst de winnaar van de ondernemersprijs van het voorafgaande jaar, de heer Evenboer deel uit van de jury. Omwille van de onpartijdigheid heeft de voorzitter, de heer Jongmans, geen stemrecht.

---