Gasunie




Gasrotonde draait op volle toeren

Groningen, 7 januari 2009

Vanwege de lage temperaturen in Nederland en Europa zijn installaties en netwerk van Gasunie vol in bedrijf. Hierbij speelt het energieconflict tussen Rusland en Oekraïne ook een rol. De vraag naar transportcapaciteit is als gevolg van een stijgende behoefte aan gas flink toegenomen. Via het uitgebreide netwerk van ruim 15.000 kilometer aan transportleidingen en 15 grote compressorstations in Nederland en Duitsland transporteert Gasunie aardgas naar afnemers in Nederland en via zogenaamde exportstations ook naar Duitsland, Engeland, België, Frankrijk, Italië en Zwitserland. Sinds vorig jaar is Gasunie ook eigenaar van een deel van het transportnet in Noord Duitsland, en ook daar is de vraag naar transportcapaciteit gestegen. Door het uitgebreide leidingennet kan iedereen gewoon blijven rekenen op de beschikbaarheid van gas, mede dankzij de inzet van Gasunie-technici voor wie het `alle hens aan dek' is.

Record
Dinsdag 6 januari 2009 werd 568 miljoen m3 getransporteerd door het Gasunie-netwerk. In Nederland ging 485 miljoen m3 door de pijpen. Daarmee is het record van vorig jaar gebroken, toen werd op 3 januari 440 miljoen m3 getransporteerd. Hoewel op sommige punten in het netwerk de maximale capaciteit bijna bereikt is, voorziet Gasunie geen problemen voor de gasvoorziening, mede vanwege de stijgende temperaturen. Voor alle zekerheid staat de zogenaamde LNG-peakshaver in Rotterdam paraat om de Randstad eventueel van extra gas te kunnen voorzien. Het aardgas zelf komt vanuit diverse bronnen; het merendeel uit het Groningen gasveld, uit ongeveer honderd kleinere gasvelden in land en zee en vanuit enkele bergingen. Daarnaast komt er gas vanuit Noorwegen binnen en een klein deel uit Rusland. Op jaarbasis transporteert Gasunie ca 125 miljard m3.

Meer opslagfaciliteiten gewenst
De gasrotonde draait op volle toeren, zegt Gasunie. De situatie in Oost-Europa maakt duidelijk dat het belangrijk is dat de aanvoer van gas gespreid vanuit meerdere bronnen plaatsvindt. Dat is ook een van de pijlers van de gasrotonde. Gasunie is bezig met de bouw van de eerste LNG importterminal van Nederland op de Maasvlakte en neemt deel in de nieuw aan te leggen pijpleiding Nord Stream die Russisch gas door de Oostzee naar Europa zal vervoeren vanaf 2011. Daarnaast wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van het Nederlandse transportnet om de groeiende vraag naar gas te kunnen blijven faciliteren. In Zuidwending (Groningen) is gestart met de bouw van een gasopslag in voormalige zoutcavernes. Dat is een van de aspecten van de gasrotonde die dringend aandacht behoeft: het realiseren van voldoende opslagmogelijkheden in Nederland. Onze bodem is daar uitermate geschikt voor, en er zijn vele ideeën voor. Het huidige gasconflict tussen Rusland en de Oekraïne maakt duidelijk dat uitbreiding van gasopslag voor marktpartijen in Nederland in de toekomst vanwege de dalende eigen reserves van strategisch belang is. De besluitvorming hierover dient snel plaats te vinden.

Over Gasunie
Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf. Het netwerk van Gasunie is één van de grootste gastransport hogedruknetten in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Noord-Duitsland, tientallen installaties en ongeveer 1.300 gasontvangstations. De jaarlijkse doorzet van gas bedraagt circa 125 miljard kubieke meter. Wij dienen het algemene belang in de markten waarin we actief zijn en streven ernaar een optimale waarde te creëren voor onze stakeholders. Wij zijn de eerste aanbieder van onafhankelijk gastransport met een grensoverschrijdend netwerk in Europa. We bieden onze transportdiensten aan via onze dochterondernemingen Gas Transport Services B.V. (GTS) in Nederland en Gasunie Deutschland in Duitsland. Daarnaast bieden we ook andere diensten aan op het gebied van gasinfrastructuur, waaronder gasopslag en LNG-aanvoer. Wij beschouwen de wensen van onze klanten als onze voornaamste drijfveer. Wij streven naar het realiseren van de hoogste standaarden op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid, efficiency en duurzaamheid. Mede door de betrouwbaarheid en strategische ligging van het Gasunie-transportnet ten opzichte van groeiende internationale gasstromen kunnen we ons ontwikkelen tot de `gasrotonde' van Noordwest-Europa.

Voor meer info: pers@gasunie.nl

---