GAIA

07 januari 2009

Regeringscompromis in strijd met de wet

Raad van State duldt geen uitstel of uitholling: honden of katten mogen sinds 1 januari niet meer in dierenwinkels, enkel nog in kwekerij

Het compromis van de vorige regering die een paar weken voor nieuwjaar de feitelijke inwerkingtreding van de wet van 11 mei 2007, die het houden en tentoonstellen van honden en katten in dierenhandelszaken of hun aanhorigheden verbiedt, met een half jaar wilde uitstellen, is in strijd met hoger vermelde wet. De wetgever voorzag immers in de wet van 11 mei 2007 reeds een overgangstermijn tot 1 januari 2009. Een nieuwe, bijkomende overgangstermijn heeft geen enkele rechtsgrond. Dat zegt de Raad van State in een spoedadvies over een aantal bepalingen uit een ontwerp van koninklijk besluit in uitvoering van de wet.

Bovendien, stelt de Raad van State, is er ook geen rechtsgrond voor de bepaling die toelaat een kwekerij uit te baten op hetzelfde postadres als de dierenwinkel, "indien een architecturale scheiding elke toegang verhindert van de ene tot de andere". Dan gaat het nog altijd om een bijgebouw, blijkt uit het advies van de Raad van State, en de wet verbiedt de fysieke aanwezigheid van honden en katten behalve in de dierenwinkel zelf ook in elke aanhorigheid van de dierenhandelszaak.

Het was de Unie van Zelfstandige Ondernemingen (Unizo) met in hun kielzog de dierenhandelaars van Anizo die op uitstel (met 1 jaar) en uitholling van de wet hadden aangedrongen. Dat resulteerde in een compromis dat de vorige regering overeenkwam, maar volgens de Raad van State in een spoedadvies op vraag van de regering in strijd is met de wet.

De wet, die op 1 januari in werking is getreden, is dan ook zeer duidelijk: sinds 1 januari mogen er, om impulsaankopen tegen te gaan en de socialisatie van deze dieren te bevorderen, wettelijk geen honden en katten meer in dierenwinkels en alle bijgebouwen ervan gehouden en tentoongesteld worden. Dat mag alleen nog in kwekerijen, d.w.z. instellingen, die voldoen aan de huidige wettelijke normen (conform het KB van 27 april 2007) die gelden voor kwekers.

GAIA, Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril reageren tevreden: "Het advies van de Raad van State is klaar en duidelijk en komt overeen met wat wij altijd gezegd hebben. Het moet nu maar eens gedaan zijn met doelbewust mist te blijven spuien, en de wet verkeerd voor te stellen, zoals bepaalde belangenorganisaties doen, met de bedoeling de wet uit te hollen en als ultieme drijfveer teniet te doen", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Het is nu de plicht van de regering om de wet conform het advies van de Raad van State te respecteren en te doen naleven". In dierenwinkels mag de verkoop van honden en katten enkel nog gebeuren via catalogus. In de winkel zelf en de aanhorigheden ervan mogen geen honden of katten aanwezig zijn.