Gemeente Berkelland


Persbericht
7 januari 2009

Voorlopig ontwerp gemeentewerf Berkelland gereed

Inspraak planologische procedure dit voorjaar, aanbesteding komende zomer, eind dit jaar start bouw. Vorig jaar besloot de gemeente een nieuwe werf te bouwen aan de Korenbree in Borculo. De nieuwe gemeentewerf wordt een stuk kleiner dan aanvankelijk gedacht, omdat het aantal medewerkers bij de buitendienst in de loop der jaren zal afnemen. Voor de planologische procedure vindt dit voorjaar nog inspraak plaats. Inmiddels is het voorlopig ontwerp voor het nieuwe gebouw klaar. In de loop van dit jaar wordt de bouw aanbesteed waarna er eind dit jaar kan worden begonnen. Wethouder Leo Scharenborg in een korte toelichting: "De nieuwe gemeentewerf biedt naar de toekomst toe voldoende mogelijkheden om op een efficiënte en goede manier de taken te verrichten. Bijkomend voordeel in deze tijd van recessie is dat we met deze investering weer een aantal mensen die bij de bouw betrokken zijn aan het werk kunnen houden."

Kleinere buitendienst
In 2005 werd in nauw overleg met de medewerkers het rapport 'Op weg naar één buitendienst van de gemeente Berkelland' vastgesteld. Hierin hielden we onder andere rekening met: handhaving eigen buitendienst die zich meer richt op servicegerichte taken, maar ook gebruikmaken van marktwerking. Deze uitgangspunten leidden vorig jaar tot de keuze voor een afgeslankte buitendienst en daarmee een kleinere gemeentewerf. Om de kleinere buitendienst te realiseren vallen er geen gedwongen ontslagen. Wel is er een personeelsstop. Op deze manier loopt het aantal personeelsleden naar schatting terug van 45, naar 30.á 35 in de periode 2015-2020. In later jaren kan de personeelsomvang nog verder teruglopen tot zo'n 15 á 20 medewerkers met vrijwel uitsluitend nog servicegerichte taken. De 'productie' wordt dan extern ondergebracht.

Voorlopig ontwerp
In de raadsvergadering van 26 september 2006 is besloten tot de bouw van centrale huisvesting voor de buitendienst van de gemeente Berkelland. Hiervoor is krediet beschikbaar gesteld. Architectenbureau De Witte van der Heijden begeleidt ons in dit traject. Het beschikbare krediet en de wensen zoals deze zijn opgesteld in het programma van eisen zijn de basis voor het eerste schetsontwerp van de architect geweest. Naar aanleiding van het eerste schetsontwerp van de architect is er een intensief traject doorlopen. In de loop hiervan is gekozen voor ondermeer laagbouw en optimaal gebruik van het beschikbare perceel. De stallingruimte is zowel van de wegzijde als het binnenterrein bereikbaar.
---