Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

ESF-sectorproject detailhandel goedgekeurd

ESF-sectorproject detailhandel goedgekeurd

De Stichting Opleidingsfonds HBD heeft op 1 september 2008 een ESF-subsidieaanvraag ingediend voor de gehele sector detailhandel. Deze aanvraag, met een projectbedrag van 7,5 miljoen euro, is door het Agentschap SZW goedgekeurd.

Met het sectorproject detailhandel streeft de Stichting Opleidingsfonds HBD ernaar ruim 19.000 medewerkers in de detailhandel op te leiden. Het project richt zich op werknemers in food en non-food branches, van zowel midden- en kleinbedrijven als grootwinkelbedrijven.

Subsidie te verkrijgen op 100 opleidingen
In totaal zijn er 100 verschillende trainingen en opleidingen in het project opgenomen. Het gaat hier bijvoorbeeld om BBL-opleidingen en algemene opleidingen als bedrijfshulpverlening, leidinggeven en computertrainingen. Ook is een groot aantal branchespecifieke opleidingen opgenomen van de volgende branches; drogisterijen, juweliers, dierenspeciaalzaken, tuincentra, optiekbedrijven, bloemenwinkels, pompshops en AGF. Bovendien zijn er ruim 900 EVC procedures (het laten erkennen van verworven competenties door een erkend EVC-aanbieder, bijvoorbeeld KC Handel) in het project opgenomen.

De Stichting Opleidingsfonds HBD heeft voor deze 100 trainingen en opleidingen een uitgebreide offerteprocedure uitgezet en zal een groot aantal opleidingsinstituten kunnen selecteren dat open inschrijving opleidingen aanbiedt. Per training zijn instituten geselecteerd die voldoen aan de door de Stichting Opleidingsfonds HBD gestelde eisen. De namen van de trainingen en van de geselecteerde instituten kunt u vanaf de start van het project (1 februari) vinden op de website van het HBD.

Looptijd project
De Stichting Opleidingsfonds HBD laat het nieuwe ESF-sectorproject detailhandel op 1 februari 2009 van start gaan. Vanaf deze datum kunnen werkgevers op www.hbd.nl/esf terecht om zichzelf en hun medewerkers in te schrijven voor een opleiding die vanuit het Europees Sociaal Fonds gesubsidieerd wordt. Het project heeft een looptijd van
1 jaar. Voor opleidingen die langer dan 1 jaar duren (BBL-opleidingen) is het ook interessant om subsidie aan te vragen. De subsidie wordt in deze gevallen naar rato berekend.

Werkwijze vanaf 1 februari
Om ESF-subsidie aan te vragen dient een aantal stappen te worden doorlopen:

1. Eerste stap is het opstarten van de aanvraagtool op www.hbd.nl/esf.

2. Daar vult de ondernemer de bedrijfsgegevens in. Dit is bij aanvragen voor meerdere medewerkers per onderneming maar eenmaal nodig.

3. Vervolgens worden de deelnemersgegevens ingevuld. De inschrijving via de website is een reservering van ESF-subsidie op de te volgen / gevolgde opleiding.

4. Hierna dient de opgegeven medewerker te worden aangemeld bij het gekozen opleidingsinstituut. Dit doet de ondernemer zelf. De Stichting Opleidingsfonds HBD onderhoudt geen contacten met het opleidingsinstituut.

5. Binnen 4 weken na afronding van de opleiding / training moet een aantal documenten aan de Stichting Opleidingsfonds HBD worden toegezonden. Op de website wordt uitgebreid vermeld welke documenten dat zijn.

6. Na goedkeuring van de toegestuurde documenten door de Stichting Opleidingsfonds HBD wordt in ieder geval vast 32% subsidie van het in de tool vermelde cursusbedrag aan de ondernemer overgemaakt. Na het vaststellen van de eindbeschikking door het Agentschap SZW, zal nog maximaal 8% subsidie worden overgemaakt. Dit percentage is afhankelijk van het uiteindelijke projectresultaat.

Vragen?
Met vragen over het nieuwe ESF-subsidieproject kunt u terecht bij de Stichting Opleidingsfonds HBD (telefoonnummers medewerkers projectbeheer: 070 - 33 85 602, of 070 - 33 85 609, of op www.hbd.nl/esf).

Het Europees Sociaal Fonds investeert in uw toekomst!