Ingezonden persbericht


Schieland krimpenerwaard

Persbericht

PvdA buiten spel gezet

Winnaar verkiezingen geweerd uit College waterschap

Rotterdam, 7 januari 2009 - De Partij van de Arbeid, winnaar van de waterschapsverkiezingen voor Schieland en de Krimpenerwaard, komt niet in het college van het Hoogheemraadschap. Ondanks de winst mocht de PvdA de coalitievorming niet trekken. De fractie Bedrijven, die over vijf geborgde zetels beschikt, eiste deze rol voor zich op en hield de partij met de grootste aanhang buiten de deur. Veel Rotterdamse kiezers komen hierdoor bedrogen uit. De voorgestelde coalitie van Bedrijven, VVD, Water Natuurlijk en SGP/CU steunt slechts op 45% van de uitgebrachte stemmen. Er is dus geen sprake van een democratisch fundament of voldoende maatschappelijk draagvlak onder het College van Hoogheemraden (DB). De fracties met geborgde zetels hebben immers niet meegedaan met de verkiezingen. De PvdA vertegenwoordigt bijna 20% van de kiezers. Met die partij erbij zou een brede coalitie gevormd kunnen worden, die uitdagingen als de klimaatverandering daadkrachtig tegemoet kan treden.

Macht en poppetjes
Het is de oud-gedienden en bedrijven in het bestuur van het Hoogheemraadschap voor Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) uitsluitend te doen om macht. In het proces van collegevorming is niet de vereiste zorgvuldigheid in acht genomen (zie bijlage: open brief PvdA-fractie). Informateur Jan Cees van Duin heeft zich naar binnen gericht opgesteld en vooral naar de 'poppetjes' gekeken. Fracties van politieke partijen met een groot maatschappelijk draagvlak en een goed inhoudelijk programma vormen kennelijk een bedreiging. Opvallend is, dat de fractie van Water Natuurlijk zich leent voor deze rechtse coalitie. Deze waterschapspartij zal weinig van zijn ambities in het Dagelijks Bestuur kunnen waarmaken. Bekend is dat de programma's van de PvdA en Water Natuurlijk dichtbij elkaar liggen. In veel waterschappen werken deze partijen dan ook intensief samen. Blijkbaar is het pluche voor Water Natuurlijk binnen HHSK aantrekkelijker dan het verwezenlijken van programmapunten. Tot op heden, één dag voor de geplande installatie van Bestuur en DB, is nog geen collegeprogramma bekend. Daarentegen zijn de kandidaat-hoogheemraden wel gepresenteerd.

Rotterdammers aan hun lot overgelaten
Binnen het Bestuur heeft het voorgestelde College slechts een gering draagvlak: 16 van de 30 zetels. Die krappe meerderheid is bovendien kunstmatig tot stand gekomen door samenvoeging van twee fracties die apart te verkiezingen zijn ingegaan: CU en SGP. Hiermee is tegemoetgekomen aan de wens om een hoogheemraad uit de Krimpenerwaard te hebben. Maar wie vertegenwoordigt in het DB de belangen van de inwoners van een grote stad als Rotterdam? In ieder geval niet de fractie Bedrijven, want die spreekt in haar beleidsmanifest uitsluitend over 'bedrijven'. Burgers komen er niet in voor. Ook Water Natuurlijk is geen voorloper als het gaat om stedelijke waterplannen. De Rotterdammers worden weer eens aan hun lot overgelaten. Waarom mogen zij niet vertegenwoordigd zijn in het DB? Het waterschap is er kennelijk alleen voor boeren en bedrijven. Gewone burgers tellen niet mee, maar betalen wel mee.