Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Energielabel woning

Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen.

Veel besparingsmogelijkheden


---
(zie toelichting in bijlage) Weinig besparingsmogelijkheden Uw woning
Galerijwoning-tussenmidden
Gebruiksoppervlak Adviesbedrijf Straat 210 m2 Bakker BV Dorpsstraat Opnamedatum Inschrijfnummer Nummer/toevoeging 14 november 2008 01.2345.6789 12 Energielabel geldig tot Handtekening Postcode 14 november 2018 1255 AA Afmeldnummer Woonplaats 1234567890 Assen Energielabel op basis van een ander representatief gebouw of gebouwdeel? nee Adres representatief gebouw of gebouwdeel:
Jaarlijks energieverbruik voor uw woning
Maakt vergelijking met andere woning(en) mogelijk. Het jaarlijkse energieverbruik is de hoeveelheid primaire energie die gedurende een jaar 500.000 MJ nodig is voor de verwarming van uw woning, de productie van warm water en ventilatie (Mega Joules) van uw woning en verlichting. De eventuele opbrengst van een zonnepaneel wordt hiervan afgetrokken. Het energieverbruik wordt berekend op basis van de eigenschappen (o.a. mate van isolatie, glassoort) en de installaties (o.a. verwarmingstoestel) van uw woning. Bij de berekening wordt uitgegaan van een gemiddeld klimaat, een gemiddeld aantal bewoners en gemiddeld gedrag. `Mega Joules' (MJ) is een maat om het energie- verbruik in uit te drukken. Het drukt uit hoeveel energie door de woning verbruikt wordt.




Advies voor uw woning

Een goed moment om energiebesparende maatregelen te treffen is tijdens het plegen van (groot)onderhoud of een verbouwing. De kosten van de energiebesparende maat- regelen kunnen dan lager zijn. U kunt een advies op maat aanvragen, speciaal op uw huishouden afgestemd (energieprestatie advies). De adviseur zet op een rij waar u energie kunt besparen, hoeveel u daarvoor moet investeren en op welke termijn u de investering kunt terugverdienen. Meer informatie over het energielabel en het energieprestatie advies kunt u vinden op www.vrom.nl/energielabel
De volgende verbetermaatregelen zijn voor uw woning van belang: Vloerisolatie - Isolatie (of verdere verbetering van de isolatie) van de begane grondvloer. Vloerisolatie Isolatie van de begane grondvloer kan op verschillende manieren gebeuren en is voor- namelijk afhankelijk van de aan- of afwezigheid van een kruipruimte. Door isolatie van de begane grondvloer wordt energie bespaard in uw woning. Daarnaast kan ook het wooncomfort verbeteren doordat de vloer minder koud aanvoelt. Dakisolatie - Isolatie (of verdere verbetering van de isolatie) van het dak. Dakisolatie Isolatie van het dak kan op verschillende manieren gebeuren. Voorbeelden hiervan zijn het aanbrengen van isolatie aan de binnenzijde of buitenzijde van het dak en isolatie van de vloer van de zolderverdieping. Doordat warmte opstijgt kan warmte via een slecht geïsoleerd dak verloren gaan. Door het dak te isoleren beperkt u dit en wordt energie bespaard in uw woning.
HR++glas - Toepassing van HR++glas. HR++ glas HR++ glas is een speciaal type dubbel glas. Het heeft een zeer goede isolerende werking. Door toepassing van HR++glas wordt energie bespaard in uw woning. Het wooncomfort kan ook verbeteren doordat u minder last heeft van de koudeval van ramen en geluid van buiten.
HR-107 combiketel - Toepassing van een HR-107 combiketel voor verwarming HR-107 combiketel en warmwater.
Een HR-107 combiketel is een zuinige CV-ketel waarmee de woning verwarmd kan worden. Daarnaast verwarmt de combiketel het water voor de kranen en douche op een energiezuinige manier.
Zonneboiler - Toepassing van een zonnecollector en zonneboiler voor warmwater. Zonneboiler Een zonnecollector op het dak vangt warmte van de zon op en warmt daarmee kraan- water op. Dit warme water wordt in een boilervat opgeslagen en kan gebruikt worden voor douchen etc. Hierdoor hoeft de CV-ketel minder vaak aan om het kraanwater te verwarmen en wordt energie bespaard. Als het kraanwater in het boilervat te koud is, zorgt de CV-ketel voor de naverwarming van het water. Warmtepomp - Toepassing van een warmtepomp voor verwarming. Warmtepomp Een warmtepomp is een modern type verwarmingstoestel dat gebruikt maakt van warmte uit de bodem of de (buiten)lucht om een woning te verwarmen. De warmtepomp gebruikt alleen elektriciteit en is energiezuinig. Warmtepompen zijn vooral goed toepasbaar in goed geïsoleerde nieuwe woningen of grondig gerenoveerde bestaande woningen. Een gasaansluiting kan bij een warmtepomp komen te vervallen.




Advies voor uw woning

Kierdichting - Toepassing van naad- en kierdichting. Kierdichting Door de kieren en naden in muren, daken, ramen en deuren dicht te maken, wordt voorkomen dat er door tocht onnodig warmte verloren gaat uit de woning. Dit bespaart energie en leidt tot een hoger wooncomfort. Zorg er wel voor dat er in de woning nog voldoende geventileerd wordt zodat schimmels en schadelijke (verbrandings)gassen geen kans krijgen.

De energiebesparende maatregelen `HR-107 ketel', `HR-107 combiketel' en `warmtepomp voor verwarming' kunnen gelijktijdig op het certificaat verschijnen, slechts één van de maatregelen is zinvol om uit te voeren. U kunt hieruit dus een keuze maken.




BIJlAGE

Energie-index
Voor uw woning wordt een energie-index berekend. Deze bepaalt in welke labelklasse uw woning valt. Het getal geeft de energie-index van een gebouw aan. Deze wordt berekend op basis van de gebouweigenschappen, gebouwgebonden installaties en een gestandaardiseerd bewoners/gebruikersgedrag. A A A B C D E F G

++ +
D 1.93 (energie-index) De maatregelen die genoemd worden op dit energielabel zijn maatregelen die op dit moment in de meeste gevallen kosteneffectief zijn of dit binnen de geldigheidsduur van het energielabel kunnen worden. Of de genoemde maatregelen daadwerkelijk verantwoord toegepast kunnen worden uit oogpunt van bijvoorbeeld comfort, gezondheid, kosten e.d. is afhankelijk van de huidige specifieke eigenschappen van uw woning. Er kunnen daarom geen rechten worden ontleend aan deze informatie. U wordt altijd geadviseerd om hiervoor professioneel advies in te winnen. Het energielabel geeft inzicht in het gestandaardiseerd gebouwgebonden primaire energieverbruik en niet in het daadwerkelijke energieverbruik van de bewoners of gebruikers van de woning. Daarom komt het jaarlijks energieverbruik op het energielabel niet overeen met de informatie op de jaarlijkse energierekening van de woning.