Gemeente IJsselstein


Beste IJsselsteiners,

De jaren volgen elkaar op. We schrijven inmiddels al het jaar 2009. Wij maakten en maken met elkaar IJsselstein tot IJsselstein. Een samenleving waarin iedereen zich gezien en gewaardeerd moet kunnen voelen. Waar plaats is voor iedereen, voor jong en oud, rijk en arm, ongeacht achtergrond of overtuiging.
Wees zorgzaam en rechtvaardig.
Zorgzaam voor onze ouderen die ons land, onze stad hebben opgebouwd.
Op de schouders van de jongere generaties ligt daarom de morele verplichting om te zien naar voorgaande generaties We moeten de jongeren helpen weerstand te bieden aan trends die individualisme, bezit en onafhankelijkheid voorop stellen. We zullen hen moeten leren en stimuleren om zorg en verantwoordelijkheid te dragen voor elkaar en voor hun ouders en grootouders. Daarnaast kunnen wij ook veel van onze jongeren leren; laten we dat vooral niet vergeten.

In onze samenleving zijn gelukkig veel inwoners, jong en oud, betrokken bij de zorg voor anderen. We zijn trots op deze mantelzorgers en ik ben blij dat we hen een paar weken geleden in het zonnetje hebben kunnen zetten.
Om ze te laten voelen dat zij een lichtpuntje zijn, voor mensen die hun hulp en aandacht zo hard nodig hebben.

Daar komt het op aan.
Dames en heren... Op ú komt het aan.
Op u zoals u hier nu zit.
Op u in de dagelijkse dingen die u doet of nalaat. Op de keuzes die u maakt.
Als we in 2009 onze eigen verantwoordelijkheid serieus nemen ben ik er van overtuigd dat het een mooi en goed jaar wordt.

Met ingang van 1 januari gaat uw gemeente proberen beter vorm en inhoud te geven aan de eigen verantwoordelijkheid die wij als organisatie hebben.




Betrokken medewerkers en bestuurders realiseren zich meer en meer voor wie ze werken en waaraan behoefte is in IJsselstein. Knellende regels worden waar mogelijk losser, onnodige barrières geslecht en drempels weggenomen.
Inwoners, bestuur en ambtenaren moeten meer samen optrekken. De nieuwe organisatievorm die vanaf 1 januari een feit is moet daaraan bijdragen.
Klanttevredenheidsonderzoek biedt goede aanknopingspunten voor verbetering van de dienstverlening.
Als het goed is gaat u merken dat we ons werk steeds beter en meer op maat doen.
De menselijke maat, uw maat, daar gaat het om.
Let wel: vanuit onze eigen verantwoordelijkheid zal ons antwoord ook in 2009 op sommigen vragen nee zijn. Daarbij zullen wij echter duidelijk moeten motiveren waarom we tot dat antwoord zijn gekomen.

Samen werken we ook aan een schone, leefbare en veilige stad. We werken nauw samen met onze medeoverheden, maatschappelijke organisaties, ondernemers, de politie, hulpverlenende instanties, scholen en u.
Een mooi voorbeeld is het verhalen van schade op degene die de schade heeft veroorzaakt.
Vorig jaar heb ik in mijn nieuwjaarstoespraak gezegd, dat ik vind dat degene die moedwillig dingen sloopt die van ons allemaal zijn, moet opdraaien voor de kosten.
In het afgelopen jaar zijn de procedures voor deze werkwijze geïmplementeerd. Laat helder zijn dat het verhalen van schade belangrijk is maar dat ik hoop dat met name de preventieve werking ervan, mensen zal afhouden van het plegen van vernielingen.

Goed is de rol die het onderwijs hierbij speelt.
Bijvoorbeeld het Cals-college heeft veel aandacht besteed aan dit onderwerp. Ik ben uitgenodigd om met leerlingen hierover te praten. Die uitnodiging heb ik graag aangenomen.
Het was een boeiende en leerzame ochtend, naar ik hoop voor de leerlingen; maar zeker voor mij.




Ik ben het Cals-college daarom erkentelijk voor hun enthousiasme en inzet. Het getuigt van gemeenschapszin en invulling geven aan de eigen verantwoordelijkheid. Ze geven daarmee een goed voorbeeld dat navolging verdient.

Hoewel de gegevens over de jaarwisseling nog nader geanalyseerd moeten worden, kan ik wel zeggen dat zich geen grote incidenten hebben voorgedaan.

Daar ben ik blij om. Ik vind het gepast om op deze plek alle mannen en vrouwen die hebben bijgedragen aan de veiligheid in deze, wat is verworden tot een beruchte nacht, te bedanken voor hun inzet.

Natuurlijk denk ik dan aan de politie, onze brandweer, medewerkers van de ambulances en onze ambtenaren die piket hebben gedraaid. Maar meer in het bijzonder denk ik aan de buurtvaders van Stichting Innovatie Platform Samen. Zij hebben in uitstekende samenwerking met de politie meer dan hun verantwoordelijkheid genomen Hun aanwezigheid 's avonds op straat heeft bijgedragen aan onze veiligheid. Daarom: dank voor jullie inzet.
Niet alleen tijdens de jaarwisseling maar gedurende het gehele jaar.

Dames en heren, samen met bewonersgroepen in de stad kunnen we veel bereiken.
Het is goed dat mensen zich steeds meer verantwoordelijk voelen voor hun wijk of buurt.
Ik ben in het najaar begonnen met een programma om alle straten en pleinen van IJsselstein te bezoeken. Daar trek ik een aantal jaren voor uit want we hebben iets meer kilometer straat dan ik in eerste instantie dacht.
De wijkbezoeken organiseren we graag samen met de
bewonersgroepen.
Zij kennen hun wijk, zijn er trots op.
Ze laten me de mooie plekjes zien en, eerlijk is eerlijk, ook de minder mooie.
Samen met hen kunnen we bezien waar verbeteringen gerealiseerd kunnen worden.




Soms is dat eenvoudig, maar was nog niemand in het grote glazen gemeentehuis op het idee gekomen.
Soms kunnen dingen niet anders geregeld worden, maar dat is dan ook helder.
Samen optrekken in het belang van de inwoners van IJsselstein is en blijft het motto voor ons werk.

Ik geef u graag een voorbeeld van samenwerking met inwoners op bestuurlijk terrein, want het gaat echt niet alleen over de beruchte losliggende stoeptegel.
De bewoners van Edelstenenwijk zijn nauw betrokken bij de plannenmakerij voor de toekomstige Utrechtse wijk Rijnenburg die pal aan hun woonwijk zal gaan grenzen.
Hun zorg bleek ook onze zorg. En in goede gesprekken hebben we afspraken gemaakt om gezamenlijk op te trekken. Daarbij respecteren we elkaars eigen verantwoordelijkheid en ondersteunen we elkaar daar waar het kan.

Dat bedoel ik als ik zeg: op u komt het aan!

Ik hoop dat dit voorbeeld kan inspireren om mee te doen. Ik verwacht dat we in het nieuwe jaar meer van dit soort contacten hebben, meer van dergelijke initiatieven zien, meer betrokken mensen die komen meepraten met het gemeentebestuur in
rondetafelgesprekken en informatiebijeenkomsten. Daarin komt het niet alleen op u aan, maar ook op ons.

Samenwerking strekt zich vanzelfsprekend uit over de gemeentegrenzen heen.
IJsselstein maakt onderdeel uit van de mooie groene Lopikerwaard. De kwaliteit van de streek kenmerkt zich door gras, koeien, water, lange wegen en vergezichten tot aan de horizon.
Maar aan de einder zien we steeds meer bebouwing. De verstedelijking om ons heen neemt toe, de stad, de stad Utrecht, komt dichterbij.
Juist nu komt het erop aan onze eigen identiteit te kennen en te bewaren.




Daarom is het raadzaam om heel goed in kaart te brengen wat IJsselstein tot IJsselstein maakt. Zodat we weten waarover we praten, nu we in 2009 een integrale visie gaan ontwikkelen op onze toekomst.

We weten al dat we veel willen. We weten uit de kwaliteitsmeting die op ons verzoek door de provincie is gedaan ook dat het willen en kunnen bij ons niet in evenwicht zijn.
Door middel van de eerder genoemde organisatieontwikkeling proberen we het kunnen te optimaliseren.
Maar minstens net zo belangrijk is een realistische benadering van wat wij willen.
Dit is naar mijn mening de grootste uitdaging waarvoor het gemeentebestuur zich in 2009 geplaatst zal zien.
Lukt het een realistische toekomstvisie te maken?
Lukt het ambities zo te verwoorden dat ze ook echt uitgevoerd kunnen worden?
In het jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen en het jaar waarin dus de verkiezingsprogramma's geschreven gaan worden, vraag ik de politieke partijen zich hiervan goed rekenschap te geven. Immers deze programma's zijn met het mandaat van de kiezer leidraad voor de voor ons liggende jaren.

Dames en heren ik denk dat het verstandig is de ramen open te zetten en goed om ons heen te kijken.
Een gemeente van ruim 34.000 inwoners kan niet alles alleen. We zullen mede daarom nadere samenwerking zoeken met de ons omringende gemeenten.
Waarbij mijn voorkeur duidelijk uitgaat naar de gemeenten in de Lopikerwaard; Lopik, Montfoort en Oudewater.
Hoe deze samenwerking precies vorm moet gaan krijgen, daar moeten we natuurlijk met elkaar goed over praten.
Uitgangspunt voor mij is dat samenwerking tussen gemeenten gebaseerd moet zijn op wederzijds respect en op het behouden van de eigenheid van de verschillende gemeenten en dat deze eigenheid ook toekomstbestendig moet zijn.
IJsselstein blijft IJsselstein in een groene Lopikerwaard, waar streekbewoners en bezoekers zich thuis en welkom voelen. Een stad die gekend zal worden om de verbindende identiteit.





We doen samen wat in ons vermogen ligt om IJsselstein in goede staat te kunnen overdragen aan komende generaties.
Iedereen levert hieraan zijn of haar bijdrage, iedereen doet daaraan mee.
Ook in 2009 komt het op u aan.
Ik zeg u toe dat ik mij voor 100 % zal blijven inzetten voor onze mooie stad.
En spreek de wens en de verwachting uit dat we tot in lengte van jaren kunnen zeggen: wij zijn betrokken, trotse Apenluiders.

Stadgenoten, beste IJsselsteiners,
ik wens u en iedereen die u dierbaar is veel heil en zegen voor het nieuwe jaar.