Gemeente Ameland


Nieuwjaarstoespraak burgemeester De Hoop

Op maandag 5 januari gaf de gemeente haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis. De burgemeester sprak in zijn toespraak over de nog steeds stijgende vraag naar kwalitatief hoog-staande accommodaties en voorzieningen. Volgens Albert de Hoop kan daarnaast de kredietcrisis voor Ameland gunstig uitpakken als we de markt op de juiste manier bedienen. "Ik roep hierbij dan ook de ondernemers van Ameland op om vooral mee te bewegen met wat de markt vraagt. Ga investeren in kwaliteit en speel in op lastminutes en arrangementen", sprak hij.

Op het terrein van duurzaamheid probeert Ameland zich te onderscheiden van haar omgeving.

In het nieuwe Kennis- en Innovatiecentrum zal in 2009 te zien zijn wat op Ameland, door samenwerking met de partners van `Duurzaam Ameland', allemaal mogelijk is. "Ik ben er bijzonder trots op dat Ameland als eiland de primeur heeft dat de bussen op gas gaan rijden".

De Hoop gaf aan dat het onderwijs op Ameland het afgelopen jaar in bijzondere belangstelling heeft gestaan. Zo werd er hard gewerkt aan plannen voor verbouw of nieuwbouw van de BWS en gaf de onderwijsinspectie de BWS een pluim voor de verbetering en vernieuwing van het onderwijsaanbod. De staatssecretaris van onderwijs bezocht in 2008 de scholen op Ameland en was onder de indruk van de kwaliteit en de persoonlijke aandacht die de kinderen hier nog krijgen. De basisscholen op Ameland gingen enthousiast met onderwijsvernieuwing aan de slag. De aanschaf van de zogenaamde Digiborden is hiervan een voorbeeld.

In de toespraak kwam ook de samenwerking met de andere Waddeneilanden aan bod. Het akkoord is getekend door de Friese Waddeneilanden; Texel doet helaas niet mee. In 2009 maken we echt werk van deze samenwerking.

Wat heeft de burgemeester voor 2009 in petto? "Persoonlijk ga ik voor een goede gezonde gemeente die slim samenwerkt, financieel gezond is en kwaliteit weet te leveren aan haar burgers".

Aan het einde van zijn speech vertelde de burgemeester dat de gemeente Ameland nog steeds een aantrekkelijke gemeente voor haar burgers is. "Op de ranglijst van de gemeentelijke heffingen staat Ameland, ook met de laatste belastingverhoging, nog steeds bij de tien goedkoopste gemeenten".