Gemeente Breda

Brede ontwikkeling van Stad vol Jeugd

De mogelijkheid voor een brede ontwikkeling van alle jonge mensen in Breda, het versterken van hun kansen, en acties gericht op passende zorg voor wie dat nodig heeft.

Dat zijn de uitgangspunten van de startnotitie Stad vol Jeugd 2009-2012 die burgemeester en wethouders van Breda hebben vastgesteld.

Samen met de jeugd zelf, hun ouders en instellingen in de stad gaat het college een meerjarig actieprogramma ontwikkelen. De gemeente vindt het belangrijk dat kinderen zich kunnen ontwikkelen: binnen het gezin, in de buurt, bij de (sport)vereniging en op school. De afgelopen jaren heeft de gemeente Breda veel geïnvesteerd in het versterken van de ontwikkelingskansen voor kinderen en jongeren. Jeugdbeleid is een prioriteit en blijft dat de komende jaren. Daarom wil het college het huidige jeugdbeleid actualiseren en van heldere doelen en kaders voorzien.

De gemeente streeft naar een samenhangend aanbod van voorschoolse voorzieningen, onderwijs, sport en cultuur, waardoor kinderen en jongeren nog beter dan nu de kans krijgen hun talenten optimaal te ontplooien, sociale vaardigheden op te doen en plezier te hebben. Ook wil de gemeente dat er meer aandacht komt voor het versterken van kansen aan ouders, kinderen en jongeren die (tijdelijk) een extra steun in de rug kunnen gebruiken bij het opvoeden en opgroeien. Zo kunnen zij bijvoorbeeld met kleine en grote vragen terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin Breda.

Onder jeugd wordt verstaan alle kinderen en jongeren tussen 0 en 23 jaar. Onderdeel van het te ontwikkelen actieprogramma zal zijn een jaarplan met concrete activiteiten. Het is de bedoeling dat het in het najaar aangeboden wordt aan de gemeenteraad.

Breda, 7 januari 2009