Provincie Limburg

Persberichten

Ontwerp-Herindelingsadvies Bergen, Gennep en Mook en Middelaar vastgesteld
Gedeputeerde Staten stellen ontwerp-herindelingsadvies vast Herindeling Bergen, Gennep en Mook en Middelaar

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben het ontwerp-herindelingsadvies voor de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar vastgesteld en voor besluitvorming aangeboden aan Provinciale Staten. Aan het herindelingsadvies ging een herindelingsontwerp vooraf. Gemeenteraden, burgers, bedrijven en organisaties hebben de gelegenheid gehad om hun zienswijze over het herindelingsontwerp kenbaar te maken. De ingediende zienswijzen zijn zorgvuldig afgewogen, maar hebben voor Gedeputeerde Staten geen aanleiding gegeven om af te wijken van de voorgestelde bestuurlijke indeling zoals beschreven in het herindelingsontwerp. Ook in het herindelingsadvies wordt voorgesteld om de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar samen te voegen tot één gemeente.

Provinciale Staten zijn nu aan zet om een besluit te nemen over het herindelingsadvies. In het kader van de voorbereiding van de besluitvorming wordt er een hoorzitting georganiseerd op woensdag 14 januari 2009, van 18.00 uur tot 22.00 uur in Partycentrum Kubbus in Afferden. Als Provinciale Staten instemmen met het Herindelingsadvies zal dit worden toegezonden aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister bepaalt vervolgens of zij een voorstel voor een herindelingsregeling aan de ministerraad doet. Als de ministerraad hiermee instemt volgt parlementaire behandeling, aangezien gemeentelijke herindelingen bij wet geschieden. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen treedt deze in werking op 1 januari van het daarop volgende jaar.

Het college van Gedeputeerde Staten is overtuigd dat samenvoeging van de gemeenten Bergen, Gennep, Mook en Middelaar het beste alternatief is voor versterking van de bestuurskracht (in de regio) ten dienste van haar inwoners. Door deze herindeling ontstaat een sterke gemeente in de kop van Limburg die in staat is partners te zoeken in zowel Duitsland alsook in de provincies Gelderland, Brabant en de eigen provincie Limburg. Een gemeente die voorloper is op het gebied van hoogwaardige natuur in combinatie met landbouw en een gemeente die zich sterk profileert op het gebied van toerisme en recreatie, op het gebied van hoogwaterbeveiliging en op het gebied van woningbouw en bedrijventerreinen.

* www.limburg.nl/herindeling

7-1-2009 10:24