KPMG


Banken zien beloningsbeleid als belangrijkste oorzaak van kredietcrisis

07|01|09 - Dat blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG onder 500 banken. Ook blijkt dat de aandacht voor risicomanagement veel te versnipperd is binnen de organisaties.

Bancaire bestuurders zien het belonings- en bonussenbeleid als de belangrijkste oorzaak van de kredietcrisis. Uit internationaal onderzoek van KPMG onder 500 bestuurders bij banken blijkt dat ruim 50% het beloningsbeleid als de belangrijkste boosdoener beschouwt. De helft van de bedrijven ziet een gebrek aan fatsoenlijk bestuur op het gebied van risicomanagement als een belangrijke oorzaak van de crisis en bijna 50% wijt de crisis aan het gebrek aan een risicocultuur binnen de onderneming. Bijna 75% van de banken vindt dat de kredietcrisis bewijst dat bankensector strengere regelgeving nodig heeft. Toch vindt slechts 36% dat de regelgever zich meer moet inspannen om de sector te compenseren.

"Met een crisis van een dergelijke aard is het duidelijk dat er nooit één oorzaak in het spel is", constateert Rob Fijneman, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor de Governance dienstverlening van KPMG Advisory. Fijneman: "Een aantal krachten is van grote invloed geweest. Uitdagingen om bepaalde risico's te nemen bijvoorbeeld, maar ook de tekortkomingen in de risicosystemen van de banken. Daarom zal regelgeving alleen geen oplossing bieden. Banken zijn bezig om de gaten in hun risicoprogramma's te dichten. Het zal echter nog een hele tijd duren voordat de banken hun systemen op orde hebben. Er zal een balans moeten komen tussen meer regels enerzijds en vertrouwen anderzijds. Daarnaast zullen de banken een risicocultuur moeten realiseren en daarbij soft controls moeten inbouwen. Bij iedere commerciële beslissing die de bank neemt, hoort een risico afweging plaats te vinden.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat risicomanagement bij de banken veel te weinig structurele aandacht krijgt. Veel banken beschouwen risicomanagement niet als een vitaal onderdeel van de strategie. Ruim 75% vindt dat risk management te veel gezien wordt als een ondersteunende functie binnen de bank. Minder dan de helft van de bestuurders geeft aan dat risk management gezien wordt als de verantwoordelijkheid van iedere werknemer en nog eens 45% vindt dat het bestuur te weinig verstand heeft van risk management. Uit het onderzoek blijkt voorts dat ruim 60% van de banken vindt dat de risicofunctie veel meer invloed moet hebben op de strategie van de onderneming, ondanks het feit dat een meerderheid van de banken risicomanagement beschouwt als een concurrentievoordeel.

"Veel banken hebben een programma voor risicomanagement geïnitieerd", zegt Fijneman, "Uit het onderzoek blijkt echter overduidelijk dat het vooral schort aan de uitvoering van de programma's. Willen de banken het vertrouwen van het maatschappelijk verkeer terug krijgen, dan zullen zij de cultuur binnen de onderneming drastisch moeten veranderen. Risicomanagement zal een plek aan de bestuurstafel moeten krijgen op het moment dat strategische beslissingen worden genomen en zowel het hogere management als het bestuur zal zich meer in het onderwerp moeten verdiepen.

Op dit moment is de aandacht voor risicomanagement veel te versnipperd binnen de organisatie. Veel afdelingen binnen het bedrijf doen iets aan risk management, echter ieder op hun eigen manier en met eigen aandachtspunten. Een integrale visie en framework ontbreekt. Daarnaast schort het aan de communicatie. Van belang is dan ook dat het eigenaarschap op een hoog niveau wordt belegd. Dat kan de CFO zijn maar bijvoorbeeld ook de COO. Van belang hierbij is een volledige integratie van risk management in de organisatie, zodat banken veel efficiënter en effectiever met hun risico's kunnen omgaan. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2009 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.