Gemeente Den Haag

Leerlingen en personeel Haagse scholen voelen zich veiliger

Leerlingen en personeel van zowel basis- als voortgezet onderwijs in Den Haag voelen zich veiliger dan 3 jaar geleden. Dit blijkt een onderzoek naar het veiligheidsbeleven op Haagse scholen van bureau Regioplan in opdracht van de gemeente Den Haag. De gemeente heeft met het actieprogramma 'Een veilige school' de afgelopen jaren sterk ingezet op het verbeteren van veiligheid op scholen.

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): "Een veilige schoolomgeving zorgt ervoor dat schoolprestaties van kinderen verbeteren en schooluitval wordt tegengegaan. Een veilige school is een school die samen met leerlingen, leerkrachten, ouders en ketenpartners werkt aan het optimaliseren van het schoolklimaat en slecht gedrag zoals agressie en spijbelen bestrijdt."

Basisschoolleerlingen geven in 2008 een 8,2 voor het veiligheidsgevoel; personeel geeft een 8. Slechts 1% van de leerlingen voelt zich niet veilig op school. De grootste verbetering van het veiligheidsgevoel vond plaats in de schoolomgeving. Leerlingen in het voortgezet onderwijs geven in 2008 een 7,6 en personeel een 7,7. Het aantal leerlingen en personeelsleden dat wordt geconfronteerd met een onveilige situatie of bedreigende incidenten is afgenomen. Het percentage personeelsleden dat op school is geconfronteerd met ernstige agressie of geweld is flink gedaald. Op het vmbo wordt nog altijd drie op de tien personeelsleden hiermee geconfronteerd.

In het actieprogramma 'Veilig school 2008-2010' zet de gemeente samen met de scholen in op het verder verbeteren van het schoolklimaat, voorbereiding op crisissituaties en het optimaliseren van schoolveiligheidsplannen en registratie van incidenten. Begin 2009 sluiten gemeente, schoolbesturen, politie en Openbaar Ministerie een bestuurlijk convenant over schoolveiligheid.

Voor een veilig schoolklimaat is de school als eerste verantwoordelijk. Dat kan echter niet zonder een actieve deelname van leerlingen en ouders. Ook zorginstellingen, politie en justitie hebben een belangrijke rol als problemen de deskundigheid en bevoegdheid van de school overstijgen. De gemeente Den Haag voert de regie bij het streven naar veiliger scholen in de stad.