Gemeente Roermond

Schaatsvijver Achilleslaan veilig, Maasplassen mogelijk niet

Schaatspret

Schaatspret...
Schaatbaan op de Markt in Roermond

Klik hier voor meer impressies van de schaatsbaan op de Markt in Roermond

Na jarenlang zacht winterweer is het voor te stellen dat mensen enthousiast zijn om te schaatsen. Het schaatsen op natuurijs kent echter risicos als de dikte van het ijs niet is bepaald. Met name het schaatsen op openbare wateren zoals de Maasplassen neemt een extra risico met zich mee omdat de fluctuerende waterstand en de stroming een negatieve invloed kan hebben op de kwaliteit en dikte van het ijs. Daarnaast zijn deze wateren niet in beheer van de gemeenten en is dus onduidelijk wat de dikte van het ijs is, dit in tegenstelling van de wateren die wel in beheer van de gemeenten zijn. Gemeente Maasgouw en Roermond waarschuwen voor gevaarlijk natuurijs en adviseren ijsliefhebbers te schaatsen op veilig ijs.

Gemeente Maasgouw en Roermond controleren dagelijks de dikte van het ijs van de onder haar beheer zijnde wateren, zoals onder andere het Beegderven te Beegden en de schaatsvijver Achilleslaan (bij zwembad de Roerdomp). Gehanteerde grens is 10 centimeter voor het vrijgeven om te schaatsen en deze ijsdikte is tot op heden nog niet bereikt. Indien de vorst volgens voorspelling aanhoudt, bereikt het ijs op de schaatsvijver aan de Achilleslaan woensdag 7 januari de benodigde dikte. In dat geval wordt deze vrijgegeven om op te schaatsen en worden de borden gevaarlijk ijs verwijderd. Wethouder IJff heeft de situatie bij de schaatsvijver dinsdag bekeken: De omstandigheden zijn goed en morgen kan er door de vele inspanningen van afdeling Beheer Openbare Werken naar verwachting op mooi natuurijs geschaatst worden.

Schaatsliefhebbers kunnen natuurlijk ook terecht bij de ijsbaan op de Markt, vennetjes, of ondergelopen weilanden waar de waterstand niet meer dan enkel tientallen centimeters bedraagt.

Publicatiedatum: 07-01-2009 Bijgewerkt: 07-01-2009