Gemeente Sneek


van historische paden

Help met de inventarisatie van historische paden

Het project 'Oude paden - Nieuwe wegen' is een provinciaal project met als doel het inventariseren van historische paden. In 2009 start het project in de regio Zuidwest Fryslân. Veel kennis over historische paden zit bij de plaatselijke bevolking. Om zoveel mogelijk kennis beschikbaar te krijgen worden in januari drie workshops georganiseerd.

Op 15 januari voor de gemeenten Nijefurd en Gaasterlân-Sleat in Dorpshuis De Klink te Koudum. Op 20 januari voor de gemeenten Skarsterlân en Lemsterland in Zalencentrum St. Nyk te Sint Nicolaasga en op 27 januari voor de gemeenten Sneek, Wymbritseradiel en Wûnseradiel (gebied ten zuiden van de A7) in de Stadslaankerk te IJlst.

Tijdens de workshops kunnen deelnemers zien welke historische paden tot nu toe bekend zijn. Deze paden zijn ingetekend op de Cultuur Historische Kaart (CHK) van de provincie, ook te zien op www.opnw.nl. Op deze kaart staan de paden die de provincie in de jaren '70 heeft geïnventariseerd. In de workshops kunnen deelnemers aangeven of er nog paden missen op de kaart.

Gezien het waterrijke karakter van de regio is ook de kennis over waterwegen in combinatie met de landwegen van belang. Door middel van de workshop hoopt het project die informatie boven water te krijgen.

Deelnemers kunnen ook aangeven welke historische paden geschikt zijn om weer in ere te herstellen. Het project wil een aantal van de historische wandelpaden opnieuw toegankelijk maken door het aanleggen van wandelroutes.

Wie interesse heeft om deel te nemen aan deze workshops, maar nog geen uitnodiging heeft ontvangen, kan contact opnemen met Landschapsbeheer Friesland, telefoon 0512 383800 of een email sturen naar info@landschapsbeheerfriesland.nl. Alle informatie over de workshops is ook te vinden op de website www.opnw.nl.