Protein secretion and disulfide bond handling in Bacillus subtilis
Datum: 07 januari 2009
Promotie: R.H.M. Kouwen, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5,
Groningen
Proefschrift: Protein secretion and disulfide bond handling in
Bacillus subtilis
Promotor(s): prof.dr. J.M. van Dijl
Faculteit: Medische Wetenschappen
Eiwituitscheiding van Bacillus subtilis onderzocht
De bacterie Bacillus subtilis is belangrijk in het onderzoek naar de
manier waarop zogeheten gram-positieve bacteriën eiwitten produceren.
Ook wordt de bacterie toegepast in de biotechnologische industrie als
een "cellulaire fabriek" voor productie van eiwitten. Hoewel steeds
duidelijker wordt hoe B. subtilis eiwitten produceert, blijft het
moeilijk de bacterie hiertoe ook daadwerkelijk aan te zetten.
Promovendus Thijs Kouwen onderzocht hoe B. subtilis eiwitten met
zwavelbruggen produceert, en ontwikkelde nieuwe strategieën om de
productie van deze eiwitten te verbeteren. Ook deed hij nieuwe
inzichten op in de werking van het antibacteriële eiwit sublancin 168,
en ontdekte hij totnogtoe onbekende mechanismen waarmee B. subtilis
eiwitten uitscheidt. De resultaten kunnen van belang zijn bij de
ontwikkeling van nieuwe medicijnen.
Thijs Kouwen (Groningen, 1979) studeerde biologie te Groningen. Hij
verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Medische Microbiologie van
het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen
onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd gefinancierd door het
BACELL Health programma van de EU. Kouwen blijft ook na zijn promotie
werkzaam als onderzoeker in het UMCG.
Rijksuniversiteit Groningen