PERSBERICHT
januari 2009
Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten opent textiel- en modelaboratorium in Haagse binnenstad
Den Haag is een nieuw initiatief rijker: een flexibele expositie- en atelierruimte voor studenten Textiel en Mode van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK). Acht studenten werken op dit moment hard aan een transformatie van het nu nog lege pand aan de Korte Beestenmarkt in hartje Den Haag. Het lab, dat op donderdag 5 februari feestelijk geopend wordt, krijgt een dynamisch karakter. Naast werken, ontwikkelen van producten en exposeren, is er in de toekomst ook plaats voor workshops, lezingen en feestjes.
Wie jong talent aan een stad wil binden, zal daar mogelijkheden voor ruimte moeten creëren. Ruimte die vaak kostbaar en moeilijk te vinden is. Als actieve speler in het Haagse cultuurveld krijgt de KABK met deze ruimte de kans om haar studenten en ook afgestudeerden in de markt te positioneren. Jack Verduyn Lunel, directeur van de KABK: 'Een zelfstandige beroepspraktijk is het beoogde einddoel van onze opleidingen. Ook al gaat niet elke student uiteindelijk voor zichzelf aan de slag, we leiden ze daar wel voor op. Het streven naar zelfstandigheid helpt de studenten een ondernemende, professionele houding te ontwikkelen en kennis en vaardigheden te verwerven.'
Samen staan we sterk
De deelnemers van het laboratorium bestaan uit derdejaarsstudenten Geanne Welles, Marije de Haan, Jolien Hanemaaijer, Amber Scholten, Esther Boskaljon en Natasja Admiraal en eindexamenstudenten Layla Kühnen en Emily van Gent. De afgelopen maanden staken zij de koppen bijeen om het collectief van de grond te krijgen. 'Samen staan we sterk' is hun motto. 'De studenten en starters huren de ruimte voor een aantrekkelijk tarief', vertelt ontwerpdocent Gerrit Uittenbogaard, die het project leidt. 'Dat betekent dat de ontwerpers zelf volledig verantwoordelijk zijn voor het pand, de uitstraling, de samenwerking, de exposities, alles'.
Van salesavond tot textieltaart
'Het wisselende karakter is voor ons erg belangrijk', zegt Uittenbogaard. 'Mode- en textielliefhebbers kunnen tijdens speciale sales-avonden werk van de studenten en alumni kopen, maar de activiteiten hoeven zich niet alleen in het lab af te spelen. Samenwerking met andere instellingen, zoals winkels, is goed denkbaar. Misschien ontwerpen we wel een speciale textiel- en modetaart met een traditionele bakker, het kan allemaal. Deze locatie is het centrale punt, waar men te allen tijde terecht kan voor inspirerende textiel en mode. '
Een kijkje in de keuken
Door de betonnen muren krijgt het pand een industriële uitstraling, iets wat verder versterkt wordt als binnenkort de houten buitendeuren plaatsmaken voor een glazen pui. Voorbijgangers kunnen zo letterlijk een kijkje in de keuken bij de mode- en textielstudenten nemen. De feestelijke opening op 5 februari is voor iedereen toegankelijk!
Opening textiel- en modelaboratorium
Korte Beestenmarkt 3 / Laan 28A
Donderdag 5 februari
19.00 uur
Noot voor de redactie,