Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 6 januari 2009

Kenmerk Pb-002

3 miljoen euro voor verbetering voorzieningen ouderen en gehandicapten

Vanaf 1 januari 2009 trekt de gemeente Amsterdam 3 miljoen euro uit voor een forse verbetering van de dienstverlening aan ouderen en gehandicapten. Dat heeft het college van B&W besloten. De belangrijkste vergoedingen worden verhoogd zoals de verhuisvergoeding en de taxivergoeding. Andere kosten worden afgeschaft zoals het meenemen van een reisgenoot in het speciale vervoer. Daarnaast start een aantal proefprojecten met als doel de dienstverlening in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning verder te verbeteren.

De Wet op de maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld om mensen te ondersteunen langer zelfstandig te blijven wonen en actief mee te doen in de maatschappij. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van het speciale vervoer voor ouderen en gehandicapten. Andere faciliteiten die daarbij helpen zijn een rolstoel of scootmobiel, woningaanpassingen of hulp bij het huishouden. Amsterdam heeft circa 70.000 mensen die gebruik maken van deze voorzieningen uit de Wmo.

Wethouder zorg Marijke Vos: `Het is van groot belang Amsterdammers goed te ondersteunen zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Goed vervoer, aangepaste woningen en niet al te hoge kosten zijn daarbij essentieel. Met het extra geld dat er nu is wordt deelname aan de maatschappij weer een stukje gemakkelijker.'

Het Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) is speciaal vervoer voor Amsterdammers van 65 jaar en ouder en voor Amsterdammers met een beperking. Het AOV vervoert mensen naar sociale en recreatieve bestemmingen. Tot nu toe moesten reizigers van het AOV die een reisgenoot mee wilden nemen een jaarlijkse bijdrage betalen van 11, 40 euro. Ruim 14.000 cliënten maken van deze mogelijkheid gebruik Met ingang van 1 januari 2009 is het meenemen van een reisgenoot gratis en hoeft de reisgenoot, net als de cliënt, alleen het blauwe strippenkaarttarief te betalen per gereisde zone

Ook de vergoeding bij verhuizing wordt vanaf 1 januari 2009 verhoogd met 500 euro. Zo wordt de maximale financiële vergoeding bij een verhuizing 3.052 euro. Dit betreft jaarlijks circa 1.500, voornamelijk oudere Amsterdammers die vanwege hun lichamelijke beperking naar een andere woning moeten verhuizen. Bovendien verhoogt de gemeente de taxikostenvergoeding voor de ongeveer 450 cliënten die vanwege hun beperking niet in het AOV kunnen reizen. Individuele cliënten die kunnen aantonen dat deze vergoeding niet hun vervoersbehoefte dekt kunnen vanaf 2009 kiezen of ze een standaardvergoeding voor een rolstoeltaxi willen, of liever een vergoeding op basis van daadwerkelijk gemaakte kosten.

Naast financiële voordelen voor een aantal Wmo-cliënten, trekt de gemeente in 2009 ook 2 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van een aantal proefprojecten. Als blijkt dat deze projecten voldoende resultaat leveren, is er budget gereserveerd om in 2010 deze projecten structureel uit te voeren.

.




16 december 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 252 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Uit evaluaties is gebleken dat het AOV door de steeds drukkere spits in de stad last heeft van vertragingen. Een van de proeven is bedoeld om te onderzoeken of de vertragingen verminderd kunnen worden door het inzetten van extra capaciteit. Ook komt er een onderzoek of het mogelijk is om een boodschappenservice onder begeleiding op te zetten. Daarnaast wordt getest om de mogelijkheden om het vervoer naar medische instellingen te verbeteren.

De gemeente Amsterdam heeft in 2008 ruim 1.000 cliënten in een onderzoek gevraagd of zij tevreden waren over het Aanvullend Openbaar Vervoer. Daarnaast worden circa 200 cliënten wekelijks gebeld om hun mening over het AOV te peilen. De suggesties en wensen van de cliënten hebben geleid tot het pakket van maatregelen en het aantal proefprojecten dat met ingang van 1 januari wordt ingevoerd.




Gemeente Amsterdam