Sterrenwacht Sonnenborgh
Sterrenkijkavonden in Sterrenwacht Sonnenborgh
In dit winterseizoen zijn er t/m 11 april 2009 iedere vrijdag- en zaterdagavond publieksrondleidingen van 20.00 tot 21.30 uur, waarbij de nachtelijke sterrenhemel centraal staat. De eerste kijkavond is op vrijdagavond 19 september. U moet voor de kijkavonden voor zowel vrijdag als zaterdag wel telefonisch reserveren via 030-2302818 en dit kan tijdens onze openingstijden van dinsdag tot en met vrijdag (van 11.00 - 17.00 uur).
Reserveringen voor kijkavonden in de kerstvakantie (17 december - 5 januari) zijn te maken via het Universiteitsmuseum (030-2538008 of 030-2538028).
In de kerstvakantie zijn er bovendien speciale kijkavonden voor kinderen. Zie de actueel pagina voor meer informatie.
Toegangsprijzen kijkavonden:
Volwassenen (v.a. 18 jaar) ¤ 5,00
Kinderen (4 t/m 17 jaar) ¤ 3,00
CJP, 65+, U-pas, studentenkaart ¤ 3,50
Museumkaart
Gratis
Medewerkers, studenten, houders van de Alumnipas en houders van de Gepensioneerdenpas van de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht hebben op vertoon van hun pasje gratis toegang!
Programma van de kijkavonden
De avond begint om 20.00 uur met een dialezing, waarin de planeten en sterren centraal staan. Tijdens de daarop volgende rondleiding door de sterrenwacht worden vooral de telescopen voor nachtelijke waarneming gedemonstreerd. Uiteraard wordt er bij helder weer waargenomen. Er zijn vier verschillende verhalen die per tourbeurt worden vertoond:
A: Reis door het heelal voert u mee vanaf de Aarde, via de Maan en de Zon langs de andere planeten van ons zonnestelsel, met hun eigen manen en ringen. Uiteindelijk reizen we langs de andere planeten van ons zonnestelsel, met hun eigen manen en ringen.
B: Levensloop van sterren begint ver van de Aarde en vertelt u over het leven van sterren. Zo hebben sterren verschillende kleuren en komen ze vaak in groepen voor. U ziet hoe sterren ontstaan, 'volwassen' worden en op uiteenlopende wijzen om het leven komen. Ook komen de exotische Zwarte Gaten ter sprake.
C: In de ban van de ringen neemt u mee op reis langs de planeten. Er wordt extra in detail getreden bij de reuzenplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus en hun ringenstelsels. U leert hoe deze ringen mogelijk zijn ontstaan, en waar deze ringen nu precies uit bestaan.
D: Vallende sterren en stenen uit de ruimte. In deze lezing staan wat in de volksmond 'vallende sterren' worden genoemd en officiëel meteoren heten centraal. Het blijkt dat deze lichtflitsjes niets met sterren te maken hebben. Waar ze dan wel vandaan komen, wat het verschil is met kometen en wat kometen met meteoren te maken hebben hoort u bij deze lezing.
De lezingen worden in 2008 als volgt afwisselend vertoond:
A 19 - 20 sep 17 - 18 okt 14 - 15 nov 12 - 13 dec
B 26 - 27 sep 24 - 25 okt 21 - 22 nov 19 - 20 dec
C 3 - 4 okt 31 okt -1 nov 28 - 29 nov 26 - 27 dec
D 10 - 11 okt 7 - 8 nov 5 - 6 dec
Na de dialezing volgt een rondleiding door de 150 jaar oude sterrenwacht. In de sterrenwacht wordt stil gestaan bij de gerenoveerde meridiaanzaal, die vroeger werd gebruikt om de plaatselijke tijd vast te stellen. De verschillende telescopen van de sterrenwacht, waaronder de Merz-kijker uit 1863, worden gedemonstreerd en bij helder weer is het uiteraard mogelijk om zelf door een telescoop de sterrenhemel te bekijken.
Afhankelijk van de datum is de maan te zien. Met de kijkers op de sterrenwacht zijn eenvoudig de kraters, bergen, ravijnen en de lavavlakten op het oppervlak van dit hemellichaam te bekijken.
In het najaar zijn verder nog te zien:
De Ringnevel in het sterrenbeeld De Lier is het overblijfsel van een ster die aan het eind van zijn bestaan zijn buitenste gaslagen heeft weggeblazen. Die ring is nog duidelijk te zien, maar het sterretje is zo zwak dat hij alleen maar fotografisch waarneembaar is.
Bolvormige sterhopen zijn verzamelingen van honderdduizend sterren. In de herfst zijn de bolhopen Messier 56 in de Lier en Messier 15 in Pegasus goed te zien. Met een verrekijker wazige bolletjes, maar in de grote kijkers op de sterrenwacht zijn de afzonderlijke sterretjes ook al te zien.
Veel sterren zijn dubbelsterren (of meervoudig), maar dat is met een telescoop niet altijd goed te zien. Prachtige kleurrijke uitzonderingen zijn de sterren Albireo in de Zwaan en Almach in Andromeda.
Miljoenen lichtjaren ver weg kijken? Dat kan in herfstmaanden heel makkelijk (zelfs al met het blote oog!). De Andromedanevel is één van de dichtstbijgelegen sterrenstelsels. Dichtbij? We kijken naar licht dat ongeveer 2,2 miljoen jaar onderweg is geweest!