Groen!

Vertrouwen alleen volstaat niet

Datum
05/01/2009

Categorie
In Algemeen, Democratie en overheid

Het achttien maanden oude wantrouwen tussen de regeringspartijen weerspiegelt zich ook nu weer in de regeringsverklaring van de nieuwe eerste minister Van Rompuy. Zijn regeringsverklaring woensdag 31 januari in het federale parlement was vooral beknopt. Echte antwoorden kwamen er niet.

Fractieleidster Meyrem Almaci, die voor Groen! een analyse maakt, verklaart: "Er zitten een aantal elementen in zoals de verwijzing naar het loonakkoord en het relanceplan, die nodig zijn om het land door deze woelige tijden te loodsen. Maar wat belooft deze regering op de punten die NIET of nauwelijks geciteerd werden in de regeerverklaring?"

Wat met de mensen zonder papieren? Ondanks de tientallen plechtige beloftes van PS en CDH, ondanks grote interviews van Minister Turtelboom, is het heel duidelijk waar deze regering in dit pijnlijke dossier staat: nergens!

Ten tweede is iedereen het erover eens dat België dit jaar nood heeft aan een stevige begroting en een relanceplan. Groen heeft samen met Ecolo uitgebreid gepleit voor een "Groene New Deal": investeren in isolatie en hernieuwbare energie, op die manier lokale jobs creëren en de energiefacturen van de mensen verminderen. Topeconomen en analisten geven aan dat een dergelijk plan wereldwijd miljoenen nieuwe jobs kan creëren, de wereldeconomie terug kan aanzwengelen, de armoede kan doen dalen en de klimaatproblematiek kan aanpakken. Maar dan moet het relanceplan ook duidelijke koerswijzigingen richting hernieuwbare energie en isolatie bevatten. Sommige ministers, zoals de heer Magnette en mevrouw Milquet, legden wel grote verklaringen af in die zin, maar zolang het klimaatbeleid niet ondersteund wordt door de begroting,
zijn dit woorden in de wind. Gelukkig bevestigt de premier wel dat België zich `volledig zal inschrijven' in het Europees klimaatakkoord.

Een ander heikel punt waarrond deze regering draait is de begroting. Nog niet zo lang geleden liet eerste minister Van Rompuy zich kritisch uit over de begroting van Leterme I. Komt er dan een echte begroting Van Rompuy I? Of komt er een begrotingsherziening? En als de begroting herzien wordt, welke basis wordt dan genomen? Komt er ruimte voor het verder verhogen van de uitkeringen tot boven de armoedegrens?

Groen! hoopt in de komende weken antwoorden op deze cruciale vragen te krijgen. Net zoals we hopen dat de passage over mensen in schulden in de regeringsverklaring meer is dan een goed voornemen. Een op de twee gezinnen in ons land heeft immers schulden, en een op 10 gezinnen zit daardoor in moeilijkheden. Maar liefst 1 op 7 inwoners in ons land leeft onder de Europese armoedegrens. Gezinnen met kinderen, vooral eenoudergezinnen en gezinnen die huren, zijn extra kwetsbaar. De begroting Leterme I is immers enkel en eenzijdig gericht op mensen die reeds een job, een huis, of spaargeld hebben. Groen! vraagt dat de nieuwe regering nu voluit kiest voor de meest kwetsbare groepen in onze samenleving, zij die door de financieel-economische crisis het hardst getroffen worden!

Voor Groen! is het bovendien onaanvaardbaar dat in de regeringsverklaring een passage staat over hoe de parlementaire onderzoekscommissie over de bankencrisis georganiseerd moet worden, en het vermoeden van inmenging in de rechtsgang, de Fortisgate-commissie. Het woord zegt het zelf, een parlementaire onderzoekscommissie is een zaak van het Parlement - niet van de Regering. Als men echt wil dat de volledige waarheid over de bankencrisis en de inmenging in de rechtsgang aan het licht komt, is het een minimum dat het Parlement zelf definieert hoe deze Onderzoekscommissie zal werken. Zo niet wordt het parlementaire controlerecht volledig uitgehold.

Meyrem Almaci besluit: "Vragen om vertrouwen volstaat niet. Groen! respecteert het feit dat nieuwe eerste minister van Rompuy zelfs in bijzonder moeilijke omstandigheden het land niet stuurloos wil achterlaten. Maar wij raden hem aan zich te hoeden voor de bemanning van zijn schip. Ze neigen nogal naar muiterij. Het navigatiesysteem, de begroting, rammelt bovendien aan alle kanten en stuurt deze regering de verkeerde richting uit. "

Contact: Meyrem Almaci -