Gemeente Nuenen


Nieuwjaarsspeech burgemeester Ligtvoet

De complete tekst van de speech ter gelegenheid van de nieuwjaarsontmoeting 2009 op 4 januari jl. kunt u hier lezen.

Dames en heren,

Van harte welkom in Het Klooster. Namens de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en de medewerkers van de gemeente wens ik u een goed, gelukkig en gezond Nieuwjaar toe. Wij hopen dat 2009 u zal brengen wat u er van verwacht ondanks de vragen die er bij ons allen zullen zijn over het verloop van de economische en financiële omstandigheden in 2009. En om de nieuwjaarstoespraak 2009 maar direct met een citaat te beginnen; oud-staatssecretaris en minister Willem Vermeend zei in een interview over de kredietcrisis: Er moet om te beginnen een verbod komen op doemdenken."

Daar sluit ik mij graag bij aan en dat verbod geldt voor geheel Nuenen, Gerwen, Nederwetten en het Eeneind en voor u allemaal. Daarom is mijn verhaal positief gestemd want we schieten er niets mee op te denken in termen van Kan niet, gaat niet, willen we niet . Tegelijkertijd moeten we wel met beide benen op de grond staan en realiteitszin betrachten.

Centraal staat de vraag: wat kunnen we ook in 2009 in Nuenen doen om deze fantastische gemeenschap een goed toekomstperspectief te geven, met betrokken mensen die hier graag wonen, werken en hun vrije tijd doorbrengen. Het is mij een voorrecht om daar in goede harmonie en samenwerking met u aan te werken. Samenwerking is mijn jaarthema 2009 en samenwerking is ons aller opdracht voor dit jaar.

Vandaag is het feestjaar 2009 officieel begonnen. Op initiatief van Sjef van der Linden, voorzitter van Brassband de Vooruitgang Sjef, wat zijn we dankbaar dat jij er vandaag bij bent is het feestjaar 2009 geopend door de Brassband, 125 jaar oud en het St. Annagilde Nuenen-dorp, 400 jaar oud, in combinatie met de traditionele nieuwjaarsreceptie en de uitreiking van de vrijwilligersprijs.

Het is ons voornemen om alle jubilerende verenigingen een Van Goghbord te geven, kunstig gemaakt door mensen met een beperking die in de Driester hun atelier hebben. Om de start van het feestjaar te accentueren wil ik aan de beide voorzitters van de Vooruitgang en van het St. Annagilde het bord thans uitreiken. Mag ik Sjef van der Linden en de hoofdman van het St. Annagilde, Ton de Brouwer vragen om daarvoor even naar voren te komen. De andere verenigingen krijgen een Van Goghbord als we hun jubileumactiviteit in de loop van dit feestjaar komen bezoeken.

Het feestjaar beoogt een gezamenlijk accent te leggen op diverse groots te vieren jubilea van verenigingen in ons dorp en dat zijn er veel, dames en heren, de herdenking van 125 jaar Vincent van Gogh in Nuenen met de opening van Nuenen Village, het nieuwe Van Gogh Documentatie Museum aan de Berg, een voor en door Nuenen georganiseerd evenement Ten Tijde van Van Gogh in het Park, Dwèrspop voor de jeugd op het Van Goghplein, het grootste Van Goghschilderij ter wereld door de stichting Buitenschilderdag en veel meer. De evenementenkalender op www.nuenen.nl , de LTP- kalender en de redactionele artikelen in Rond de Linde maken het allemaal inzichtelijk voor u.

De nieuw opgerichte stichting Nuenen Promotie zorgt voor de verbindende lijnen ook met het doel met dit feestjaar een meerjarig Nuenen-promotiebeleid op te zetten. De besturen en de vrijwilligers van de jubilerende verenigingen, alsmede de organisatoren van de genoemde speciale evenementen zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Hulde daarvoor!

Wat gaan we dit jaar naast de festiviteiten van het feestjaar nog meer doen?

Het zal u zijn opgevallen dat het gemeentebestuur het grootste deel van de beleidsopgaven die in 2006 zijn vastgesteld voor deze zittingsperiode heeft omgezet in concrete besluiten en in daadwerkelijke uitvoering. Het resterende deel van deze periode zal dan ook vooral in het teken staan van verdere uitvoering, consolidatie en het creëren van continuïteit naar de volgende bestuursperiode. In het oog springend is daarbij het resultaat van de Ruimtebalansprojecten waarmee Nuenen de eigen inwoners en de toekomstige inwoners vanuit de regio in een uitstekende positie brengt qua wonen, werken, scholen en verenigingsaccommodaties.

In één adem noemen we daarbij het WMO beleid, de totale vernieuwing van het scholenbestand in alle kernen van de gemeente, de kwaliteitsverbetering in het beheer van de openbare ruimte, de nieuwe gemeentewerf op Oude Landen, het waterplan dat de kwaliteit van het openbaar water en de riolering in de gemeente fundamenteel aanpakt, de betere structurering van de financiële beleidscyclus, de opzet van het wijkgericht werken, een andere benadering van het veiligheidsbeleid, een nu goed lopend Sinti-beleid, de jeugdvoorzieningen, de ouderenvoorziening enz.. enz enz

Met een enorme inzet hebben de gemeenteraad, het college en de medewerkers, daarbij meer dan uitstekend ondersteund door adviesorganen waarin inwoners met een bijzondere persoonlijke deskundigheid in zitting hebben, gewerkt aan dit alles. Onze ambtelijke organisatie maakt grote slagen in kwaliteitsverbetering. De medewerkers realiseren zich dat de bestuurlijk gestelde doelen van kwaliteitsverbetering nog veel inzet vergen, maar ze zijn vastberaden om hiervan een succes te maken. Zij hebben onze steun daarbij nodig. Het bruist positief en dat was de bedoeling van het ingezette beleid.

Het optimisme en de positieve ontwikkeling hebben natuurlijk ook altijd een andere kant van zorg en aandacht. De kredietcrisis raakt ons natuurlijk ook en zal het tempo beïnvloeden waarin de uitvoering van sommige projecten kan worden gerealiseerd. Hoe en waar is nog niet precies in kaart te brengen, maar het gemeentebestuur zal niet stilzitten en maatregelen nemen om waar dat binnen de gemeentelijke macht ligt vast te houden aan de uitgezette lijn. Doemdenken is immers verboden. Niet voor niets wordt er in de media deze weken aandacht aan geschonken in redactionele analyses, dat juist nu de overheid het stuur weer in handen kan nemen en zich meer gaat bekommeren om de economische en geestelijke positie van de individuele burger. NRC-Handelsblad van 31 december kopte zelfs met Vadertje Staat is terug en ruimt de rommel op, daarmee aangevend dat de overheid steeds meer verantwoordelijkheid neemt in het maatschappelijk proces. Nuenen mag daarin niet achterblijven, dames en heren. Een voorbeeld als het gaat om overheidsingrijpen: vanaf 1 januari 2009 bij het onderwerp huiselijk geweld: als u er thuis aantoonbaar een bende van maakt, zet de burgemeester u tijdelijk het huis uit. Maar ook een voorbeeld aan een heel andere kant: als het nodig en mogelijk is om voor de lokale economie ondersteunende activiteiten te verrichten, zullen we niet aarzelen die in overleg met het OCN en de andere belangenorganisaties op te pakken. Al onze bouwprojecten zijn bijvoorbeeld juist door de fase waarin deze zich uitvoeringsgereed bevinden prima aanjagers voor de lokale economie.

Aandacht blijft houden de kwetsbaarheid van de organisatie in een toch relatief kleine gemeente. Samenwerking met anderen is geboden en krijgt in 2009 verder vorm. Zonder dat de zelfstandigheid van Nuenen c.a in gevaar mag komen en zonder dat de prioriteitsbepaling buiten de gemeente komt te liggen, ontwikkelt zich een toekomst waarbij ambtelijke organisatie-eenheden voor meerdere gemeenten werken met een grotere bedrijfszekerheid en een bij de eisen van deze tijd behorende dienstverlening aan de inwoners. We werken al met meerdere gemeenten samen, maar met de gemeente Son en Breugel klikt het goed en dat is een basisvoorwaarde om in eerste instantie enkele dienstverlenende afdelingen samen te laten werken of te laten samengaan. Van daaruit wordt de samenwerking met meer gemeenten verkend.

Tenslotte wil ik enkele woorden wijden aan de openbare veiligheid in Nuenen, een onderwerp dat dicht bij mij ligt en waarop ik terecht vaak word aangesproken. Nuenen is een in doorsnee veilige gemeente, dat blijkt uit politiecijfers en uit het meest recente uitgevoerde tevredenheidsonderzoek. Toch is er in verhouding tot het soort gemeente wat we zijn een aanzienlijke overlast in de openbare ruimte. Tot en met 2006 dachten we dat dit vooral met streng politieoptreden minder zou worden. Dat type optreden bleek onvoldoende resultaat te hebben waarbij we in navolging van andere Nederlandse gemeenten meer aandacht aan de voorkant van de problematiek hebben gegeven. Dat wil zeggen meer aandacht voor het individu dat overlast veroorzaakt, hoe zit het thuis, wat kunnen we via ouders en hulpverleners daar bereiken, gaan ze wel naar school, wat kan de school en onze ambtenaar leerplicht daaraan doen, heeft men een uitkering, klopt dat wel en wat kunnen we doen aan werktoegeleiding? Wat kunnen de jongerenwerkers doen om vooral de aanwas van overlastgevenden te beperken door zingevingsprojecten te entameren. We kenden in het jeugdbeleid al het 12 min en het 12 plus overleg, maar de nieuwe lijn is om door nog nauwere samenwerking met alle netwerkpartners, via het veiligheidshuis dat er in deze regio is, voor een betere individuele begeleiding te zorgen en zo te voorkomen dat onze inwoners overbodige overlast ervaren. De politie zal uiteraard als onderdeel van dit netwerk de criminele uitwassen blijven bestrijden, maar niet alles is via strafrecht op te lossen en daarom staat de bestuurlijke en bestuursrechtelijke aanpak meer centraal.

Die uitwassen zijn irritant en onaanvaardbaar. Zinloos geweld en zinloze vernieling zullen hard worden aangepakt. Een recent voorbeeld: mensen - en ik neem aan niet de jongsten gezien het nachtelijk tijdstip - die het in hun hoofd halen om zwaar vuurwerk in de brievenbus van het politie-steunpunt te gooien zijn volstrekt de weg kwijt en ik hoop dan ook dat er aanhoudingen volgen en de rechter een fikse straf oplegt. Maar ook zijn ouders die hun kinderen met vuurwerk in de tassen de straat laten opgaan buiten de tijdstippen waarop vuurwerk mag worden afgestoken, nog meer verantwoordelijk daarvoor dan die zogenaamd stoer doende jongeren zelf. Het mag wat mij betreft op verjaardagsfeestjes gaan over de sociale en morele verantwoordelijkheid van ouders en opvoeders. De overheid is terecht bezig met een meer doeltreffende aanpak van de jaarwisselingsoverlast. Het vuurwerkoverlastproject dat al enige jaren in onze politieafdeling draait in samenwerking met het Haltbureau zal nog eens op effectiviteit worden bekeken. Al is de jaarwisseling relatief rustig en goed verlopen in Nuenen, de irritante kanten ervan en de vernielingen moeten tot het verleden gaan behoren.

We geloven, dames en heren, in de hiervoor nog eens geschetste bredere aanpak van de lokale veiligheid met aanvullende technische hulpmiddelen zoals cameratoezicht wanneer andere middelen tekortschieten.

Maar, dames en heren, er is ook hier een tegenkant. Nuenen wil ook een jeugdvriendelijke gemeente zijn, met voorzieningen voor de jeugd in diverse leeftijdsgroepen, zoals een goede jongerenhuiskamer die er nu gaat komen, met speelveldjes, gereguleerde hangplekken, muziekoptredens in de horeca en de openbare ruimte. Dat vraagt om tolerantie en samenwerking om dat in goede banen te leiden. Dat beroep doen wij ook op onze inwoners, die op hun beurt dan weer eisen mogen stellen aan een ordelijk verloop.

Inmiddels zijn er veel voorbeelden van succesvol overleg met buurten om jeugdvoorzieningen te realiseren en zo hoort het ook.

Dames en heren, deze nieuwjaarsspeech pakte wat onderwerpen op, temidden van vele andere, waarbij raad, college, medewerkers en velen van u in professionele netwerkrelaties of in vrijwilligersverband betrokken zijn. Uw burgemeester ziet met vreugde dat uw inzet Nuenen tot een fantastisch dorp maakt, waar nog veel te doen is, waar alertheid nodig is, stilzitten niet wordt geaccepteerd, waar vriendschap mogelijk is, goed gefeest kan worden, droeve momenten waardig worden gedragen, maar waar vooral steeds meer neuzen dezelfde kant uitwijzen.

Nuenen, Gerwen, Nederwetten en het Eeneind verdienen dat.

Het moge u in 2009 in alle opzichten goed gaan.

Nuenen, 4 januari 2009.

Mr. Willem R. Ligtvoet

Burgemeester Nuenen c.a.