Gemeente Almere

Quinten Faust Rijnja ontvangt Bonifatiusspeld

02-01-2009


Dames en heren,

Welkom in de Schouwburg van Almere, voor de derde keer het toneel van de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Almere. Namens het gemeentebestuur wens ik u - en uw naasten - een heel gelukkig 2009!

Kredietcrisis
We kunnen er niet omheen. Het jaar 2008 was vooral het jaar van de kredietcrisis. Het jaar waarin twee grote banken in de VS omvielen, daarmee een wereldwijd domino-effect veroorzakend, ook voelbaar in de nog steeds snelst groeiende stad van Nederland: ons eigen Almere, waar inmiddels ruim 185.000 mensen wonen. Welke gevolgen de kredietcrisis voor de Almeerse woningmarkt heeft, wordt onderzocht door een werkgroep wijze mannen en vrouwen met kennis van de Almeerse woningmarkt. Deze maand worden hun bevindingen aan raad en college aangeboden. Op basis van de bevindingen gaan we kijken welke acties nodig zijn om de Almeerse woningmarkt gezond te houden.

Poort
Maar: crisis of niet, Almere groeit gestaag door. Op 24 april kregen de eerste bewoners in Almere Poort de sleutel van hun nieuwe woning. Een belangrijk moment: de Poort pioniers voegden daarmee een bladzij toe aan een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de stad. Ook particuliere opdrachtgevers bouwen in het Homeruskwartier trendsettend verder: daarmee bouwend voor hun eigen toekomst en aan de toekomst van Almere als stad waar zoiets kan.

Duurzaamheid
Behalve de kredietcrisis wordt de wereld ook geconfronteerd met een klimaatcrisis en het zou zo maar kunnen dat die twee meer met elkaar te maken hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. We zullen toe moeten naar een duurzamere manier van leven waarin bewuster geconsumeerd wordt. We zullen afmoeten van het lenen van de toekomst. Almere heeft de eerste stappen naar een duurzamer stad gezet.. Op 9 april presenteerde het stadsbestuur , samen met minister Cramer en de peetvader van de Cradle to Cradle filosofie - William McDonough, de `Almere Principles'. De Almere Principles zijn bedoeld als inspirerend richtsnoer voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van Almere tot een duurzame stad. En onder duurzaam verstaan we niet alleen het gebruik van zonnepanelen en grasdaken. Almeerse duurzaamheid betekent bewust leven in een gezonde, leefbare en aantrekkelijke stad.

Schaalsprong
2009nieuwjaarsreceptiegemeenteLV17.jpg Het is de bedoeling dat de stad in 2030 onderdak biedt aan zo'n 350.000 inwoners. We hebben daarmee de mogelijkheid om het verschil te maken en daadwerkelijk een innovatieve stad van de toekomst te worden. De `Structuurvisie Almere 2030' moet daarbij de rode draad gaan vormen, als de gemeenteraad het daarmee eens is uiteraard...Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een Integraal Afspraken Kader, een contract waarin alle afspraken over de `Schaalsprong Almere 2030' moeten worden vastgelegd. Naar verwachting zullen Almere en het Rijk dit contract eind dit jaar tekenen. Het stadsbestuur en de gemeenteraad willen graag een levendige dialoog op gang brengen over de resultaten van de verkenningen. Een dialoog met alle belanghebbenden. En alle belanghebbenden, dat zijn alle Almeerders: u dus!

Veiligheid
Maar Almere is meer dan een geoliede bouwmachine voor de toekomst. Laten we vooral ook kijken naar het hier en nu. Naar die stad waar al ruim dertig jaar lang mensen zich thuis voelen. Dat moet zo blijven.

In 2008 zijn er een aantal maatregelen getroffen om de veiligheid in de stad te vergroten. Veiligheid raakt ons allemaal. Of het nu gaat om veiligheid in en om de eigen woning, op straat, op school, op het werk of in het uitgaansleven: veiligheid speelt overal en altijd een rol.

Daarom werd op 24 april gestart met cameratoezicht in het stadshart, een technisch hulpmiddel dat menselijk toezicht en handhaving kan ondersteunen maar niet vervangt. En op 14 oktober opende ik, samen met minister Hirsch Ballin en korpschef Wijbenga, het Veiligheidshuis Almere op het Stationsplein. In het Veiligheidshuis vinden zorg en justitie elkaar en wordt gewerkt om knelpunten op het gebied van jeugd, geweld, veelplegers en radicalisering, op te lossen.

Lijstjes
Het jaar 2008 was ook het jaar van de lijstjes. Het jaar begon al goed toen Volkskrantlezers Almere begin 2008 tot de lelijkste stad van ons land verkozen. Een van de redacteuren besloot die lelijkste stad maar 's met eigen ogen te gaan bekijken en concludeerde `Ik vond Almere ook altijd een lelijke stad, totdat ik er een keer kwam....Almere is niet lelijk, Almere is nieuw'...

Ons eigen almere.nl is door Overheid.nl in november uitgeroepen tot beste gemeentelijke website van Nederland! Dat hebben we te danken aan de verbeteringen die in 2008 zijn doorgevoerd waardoor Almeerders steeds beter en vlotter bediend worden via de digitale snelweg, maar ook beter kunnen participeren dankzij bijvoorbeeld initiatieven als het digitale Raadspanel. In juni startte Almere Hyves , waar Almeerders elkaar op allerlei manieren vinden: via aankondigingen van gratis hiphop workshops, kerstborrels tot tips voor het vinden van een goede rijschool. Hyves is aan het uitgroeien tot een digitaal marktplein.

In oktober vielen onze parkeergarages in de prijzen: internationaal zelfs. De European Standard Parking Award werd toegekend vanwege de veiligheid, kwaliteit en de toegankelijkheid van het parkeren.

In het jaarlijkse top locaties overzicht van Elsevier staat Almere op een 22ste plaats. In dit onderzoek worden steden met elkaar vergeleken op het gebied van werkgelegenheid, de bedrijvigheid, opleidingsniveau, beschikbare ruimte en de productie en volgens het Binnenlands Bestuur is Almere een veilige stad - we staan als 7e stad van Nederland op de 35e plaats, de meeste grote steden staan een stuk hoger in de onveiligheids toptien.

Helaas prijken we in de file toptien nog steeds hoog. Tenminste, als je 's ochtends de stad uit wilt richting Amsterdam of Utrecht...Komend jaar gaan we daar iets aan doen. Wij hebben in 2008 geld beschikbaar gesteld voor een groots opgezet project met het bedrijfsleven om de filerijders de weg te wijzen naar Almeerse vacatures. Het is nu aan de Almeerse bedrijven de bal in te koppen zodat het project van start kan gaan.

2009
En dan het langste lijst: de Almeerse actielijst voor 2009. U hoeft niet heen en weer te gaan schuiven, ik zal alleen de hot items noemen.

Bedrijvigheid
Almere is hard op weg een verglaasde stad te worden. In de innovatieve zin van het woord. Haven en Stad zijn al op het glasvezelnetwerk aangesloten, in Buiten wordt gewerkt aan de laatste loodjes. Daarmee is Almere de eerste Nederlandse glasvezelstad. Ook prettig voor het bedrijfsleven want kredietcrisis of niet: Almere is ook de snelste groeier in bedrijvigheid. Aan de Stichtsekant opent Antalis - de grootste papier - en verpakkingsgroothandel van Nederland zijn deuren, gevolgd door nog twee grootschalige distributiecentra. Daarmee komt Almere op de 5e plaats als logistieke hotspot.

Onderwijs
Ook wat onderwijs betreft zijn er spannende ontwikkelingen. Jammer genoeg kan ik daar nog niet uitweiden omdat de besprekingen nog in volle gang zijn. ..Wat ik wel al kan verklappen is dat Almere hard bezig is een volwaardige hogeschool te realiseren. En uiteraard blijft het huidige studieaanbod van de Hogeschool van Amsterdam gewaarborgd.

Steeds minder Almeerse jongeren vallen buiten de boot als het gaat om voortijdig schoolverlaten. We kunnen trots zijn op de tot nu toe behaalde resultaten: sinds 2004 is het aantal voortijdig schoolverlaters met meer dan

10 % afgenomen. We zijn er nog niet. De doelstelling van het college is het halveren van het aantal voortijdig schoolverlaters. We blijven dus breed inzetten met allerlei maatregelen en projecten om die doelstelling te halen.

Ook is begin december de Lokaal Educatieve Agenda ondertekend. Deze gezamenlijke agenda wil de opbrengsten van het onderwijs te verhogen door het versneld terugdringen van het aantal zwakke scholen en een impuls te geven aan het leesonderwijs - toch de basis van goede leerprestaties! Het college heeft daar 2,5 miljoen euro voor uitgetrokken in de komende drie jaar.

Cashless
Over geld gesproken: Een aantal Almeerse winkels zijn het afgelopen jaar overvallen. Een afschuwelijke ervaring voor iedereen die daarbij betrokken is geweest. We willen er alles aan doen om Almere zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor overvallers. In 2009 zetten we stevig in op veiligheid onder het motto `Pinnen is Winnen'. Daarom is er samen met de winkeliers een actieplan bedacht om Almere `cashless' te krijgen. We roepen iedere Almeerders op - en met name de oudere Almeerders! - om boodschappen af te rekenen met een pinpas. Ik maak nog regelmatig mee dat oudere mensen een flink bedrag uit de flappentap halen om er de hele week boodschappen mee te kunnen doen.

Dat baart me zorgen. Het mag niet zo zijn dat als er in de winkels niets meer te halen valt, de overvallers zich gaan richten op ouderen. Pinnen is winnen: pinnen is gemakkelijk en veilig.

Imago
Het Almeerse imago blijft onze aandacht vragen. Almere heeft één groot imagoprobleem en dat is de onbekendheid van de stad. En onbekend maakt onbemind. Het ongekeerde is ook waar, bekend maakt bemind. Uit onze stadspeilingen blijkt dat jaarlijks een groeiend aantal mensen oprecht trots is op Almere. Iets waar niet-Almeerders altijd verbaasd over zijn. Wat is toch het geheim van Almere? Vanaf 2009 gaan wij de meest nieuwsgierige mensen uitnodigen om dat geheim te ervaren, want dat is de enige manier om erachter te komen dat Almere een interessante bruisende stad is. En we gaan u vragen om uw vrienden en kennissen uit te nodigen. Binnenkort hoort en ziet u meer over de nieuwe campagne.

Onderhoud
Het beheer en onderhoud van de stad vraagt steeds meer aandacht. Niet alleen omdat de stad alsmaar groter wordt, maar ook omdat de stad ouder wordt. In 2009 bestaat Almere als gemeente 25 jaar. Sinds 1984 hebben we de status "gemeente" en daarvoor was er het "Openbaar Lichaam voor de Zuidelijke IJsselmeerpolders" afgekort ZIJP. De eerste inwoners waren er al rond 1977 en van voor die tijd dateren onze oudste voorzieningen. De komende decennia zullen een aantal onderdelen in de openbare ruimte dusdanig veroudert zijn dat ze vervangen moeten worden. Denk hierbij niet alleen aan speelvoorzieningen en ander straatmeubilair maar ook aan houten bruggen en wegen en zelfs het groen.

Naast het noodzakelijke "vervangen" gaan we ook in meer woonwijken groot onderhoud aan de bestrating uitvoeren. Hierbij zal het ook vaak noodzakelijk zijn om alles flink op te hogen, omdat de bodem zakt en onze woningen niet mee zakken omdat onze huizen een fundering hebben. Dat is trouwens ook gelijk de reden dat we als we met de bus of auto over een brug of viaduct rijden we altijd wel een hobbel voelen. Typisch Almeers.

Persoonlijk
Wat mij het afgelopen jaar persoonlijk heeft geraakt, is het bezoek dat ik met Culture2Shock bracht aan Suriname. Paramaribo was letterlijk en figuurlijk een warme ervaring. Praktisch iedere Surinamer die ik sprak, en dat waren er veel, had wel een familielid in Almere wonen. Overal waar ik kwam werd ik begroet: goedemorgen burgemeester, goedemiddag burgemeester....Het gaf me een gevoel van thuiskomen en ik besefte weer eens hoe waardevol het is dat Almere zo'n kleurrijke stad is!

Bonifatius
Het past in de Almeerse traditie om aan het slot van de nieuwjaarstoespraak één van de kleurrijke personen in onze samenleving in het zonnetje te zetten. Hij of zij ontvangt daarvoor de Bonifatiusspeld. Dit jaar is de keuze gevallen op Quinten Faust Rijnja. Hij is nu op vakantie en kan dus vanavond helaas niet hier aanwezig zijn. Ik bel hem even op (telefoonverbinding met Quinten):

Hallo Quinten, met Annemarie Jorritsma. Ik sta nu hier voor een volle zaal in de Schouwburg in Almere. Ik ben bijna aan het einde van mijn nieuwjaarspeech. Zoals je misschien weet, reik ik dan altijd de Bonifatiusspeld uit. Dit jaar ben jij de gelukkige! Als je even mee luistert, dan ga ik even verder met de toespraak.

Creatief duizendpoot Quinten Faust Rijnja is al jarenlang een flamboyant ambassadeur van Almere. Duizenden Almeerse kinderen hebben dankzij Quinten's theaterschool kennis gemaakt met het theatervak en in musicals gespeeld, in series gefigureerd of in reclamespotjes meegedaan.

Quinten heeft ook aan de wieg gestaan van Tumult. Een project van de gemeente Almere om Almeerders met culturele initiatieven te ondersteunen met geld, maar vooral met zijn netwerk, creativiteit en kennis van het culturele veld in Almere. Vanuit deze functie heeft Quinten zelf ook culturele projecten opgestart. Zo is hij mede-initiator van de Stadsrapper verkiezingen in Almere en van de federatie voor Podiumkunsten.

En wat er ook aan hoog bezoek naar Almere komt: Quinten biedt ze - van koninklijke familie tot de échte Sinterklaas - een warm Almeers onthaal.

Ik kan rustig nog een uurtje doorvertellen over Quintens activiteiten in en voor de stad maar het komt hier op neer:

Quinten zoekt steeds naar verbanden en samenwerking tussen de verschillende culturele initiatiefnemers in Almere om zo samen sterker te staan en een groter en uitdagender cultureel aanbod in Almere te realiseren zodat niemand nog de brug over hoeft op zoek naar kunst en cultuur.

Quinten heeft de capaciteit met iedereen om te kunnen gaan. Hij kent geen rangen en standen maar is alleen bezig met mensen. Zo is hij de verbindende factor tussen verschillende werelden die elkaar normaal niet zouden ontmoeten. Hierdoor zijn veel projecten van zijn hand, verrassend, creatief maar ook een ontmoeting tussen mensen, die elkaar anders niet zouden kennen.

Quinten, zodra je terug bent, maak ik een afspraak met je om je, met veel plezier, de Bonifatiusspeld op te spelden. Daag! (verbinding verbreken)

Rest mij nog u allen een gelukkig en gezond 2009 te wensen. Er wacht u vanavond nog een vrolijke, kleurrijke ontdekkingstocht in dit gebouw. Heel veel plezier daarbij!