Trots op Nederland

2009, Ritas visie

Allereerst wil ik u natuurlijk allemaal een heel voorspoedig 2009 wensen! Ik hoop dat dit nieuwe jaar, waarin veel mensen waarschijnlijk financieel een stap(je) terug zullen moeten doen, voor u toch vooral geluk, vrede en saamhorigheid mag brengen.

Bij de start van een nieuw jaar spreken veel mensen traditioneel hun goede voornemens uit in de hoop deze te kunnen realiseren. Dit lijkt mij dan ook een goede gelegenheid om mijn voornemens met TrotsopNederland aan u te presenteren.

Zoals ik eerder vertelde, ben ik in 2003 de politiek ingestapt met de blik van een ondernemer. En het was deze blik die mij als minister in staat stelde om een gedegen plan van aanpak op te stellen teneinde een aantal knellende problemen op het gebied van immigratie en integratie aan te pakken. Na twee jaar vertelden mijn ambtenaren mij dat ik alle geplande trajecten op de rails had gezet, dat alle doelstellingen waren gehaald. Ze vertelden mij dat dit niet gebruikelijk was en dat vond ik raar. Want zo moeilijk was het helemaal niet geweest. Ik realiseerde mij dat het tekenend voor de bestuursstijl van Den Haag is dat problemen zo lang blijven liggen. En als een probleem na veel gepraat eindelijk wel ter hand wordt genomen, gebeurt dat slechts halfslachtig en met veel mitsen en maren. Ik merkte dat u daar, net als ik, al jarenlang de buik van vol had.

Ik zag en hoorde dat u heel graag wilde dat er echt iets zou gaan veranderen, dat u daar om stond te springen. Toen ik minister was mailden of telefoneerden mensen uit het hele land mij, en de politieke ideeën die men uitsprak stonden lang niet altijd op een lijn met de mijne, maar men wilde graag laten weten het erg op prijs te stellen dat er eindelijk weer eens iemand was die daadkracht toonde en consequent was. Burgers die zagen dat consequent zijn wel degelijk iets oplevert steunden mij in groten getale. En weer was ik verbaasd, want wat is er nu normaler dan gewoon doen wat je hebt afgesproken? Maar daadkracht en consequent zijn waren de afgelopen decennia in Nederland verdacht. Er lag een verstikkende deken van politiek correct denken over het meningenlandschap, met als resultaat de nikserigheid van de consensus en het polderdenken.

De verandering kwam met de snelle opkomst (en tragische dood) van Pim Fortuyn: er was nog hoop. Nederlanders veerden bij verkiezingen weer op omdat er kon worden gestemd op politieke partijen met, inmiddels zeer ver uiteenlopende, ferme standpunten. Het resultaat van de afgelopen verkiezingen was dan ook dat de politieke flanken druk werden bezet ten koste van het politieke midden. Beide flanken benoemen vanuit hun eigen belevingswereld de problemen in Nederland en komen met navenante oplossingen. De linkerkant ziet als oplossing een grotere rol voor de overheid. Volgens mij is dat een vergissing, want die overheid heeft juist veel van de huidige problemen in Nederland veroorzaakt. De rechterkant ziet deze problemen ook, maar zoekt de oplossing voornamelijk in het benoemen van zondebokken. Dat vind ik een te gemakkelijke en weinig opbouwende reactie. Ondertussen bloedt het politieke midden dood, want daar is het gezellig omdat er als vanouds lekker verder wordt gepolderd. Wat het midden niet begrijpt is dat we in dit land zijn uitgepolderd. Ondanks een grotere politieke keuzevrijheid en het leegbloeden van de polder is de beweging die Fortuyn in gang heeft gezet niet tot rust gebracht. Er ontbreekt namelijk nog steeds iets.

Mijn achterban heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten en eind vorig jaar zijn we naar buiten gekomen met een lange lijst aanbevelingen ter verbetering van het Nederlandse leefklimaat. We hebben samen met Nederlanders die via onze wiki-website bijdragen hebben geleverd op een rijtje gezet wat er allemaal beter kan. En dat is nogal wat. Denk bijvoorbeeld aan een beter ondernemersklimaat, lagere belastingen, minder bureaucratische lagen en regels, meer directe democratie, minder gelukzoekende immigranten, open staan voor immigranten die iets willen en kunnen bijdragen aan onze samenleving, beter onderwijs dat aansluit op de behoefte, betere en betaalbare gezondheidszorg, minder files en meer veiligheid. Maar het hebben van standpunten is natuurlijk gemakkelijk. Die worden door de gevestigde politieke partijen dan ook gretig gekopieerd, omdat iedereen wel weet wat de echte problemen zijn. Belangrijker dan die papieren standpunten en aanbevelingen is dat Nederlanders weer een gevoel van richting willen ervaren. Ze willen actie gekoppeld aan visie en betrokkenheid bij de aanpak van problemen. Een opsomming van te nemen maatregelen of standpunten is prachtig en ook heel noodzakelijk, maar een gevoel van richting en het bieden van een wenkend perspectief kun je niet op papier drukken. Dat gevoel van richting is nu precies wat TrotsopNederland anders maakt dan de gevestigde partijen, en dat beseffen veel Nederlanders gelukkig.

Nederland is een prachtig land met een geschiedenis om trots op te zijn, maar in mijn jaren als minister en Kamerlid heb ik gezien dat Den Haag vooral trots is op zichzelf. Er wordt heel veel gepraat, alles wordt ontzettend ingewikkeld gemaakt maar er wordt heel weinig resultaat geboekt. De politiek is er teveel voor zichzelf, niet voor de mensen in het land. Maar het land is van ons allemaal, niet alleen van een groepje mensen dat voor ons wel zal bepalen wat goed is. Ondertussen bevindt het land zich op een hellend vlak en daar maak ik mij ernstig zorgen over. Het moet anders in Nederland en het kan ook anders, eenvoudiger en zonder die overdaad aan regeltjes. Ik heb vertrouwen in mensen, in alle burgers van Nederland. Met mijn bestuursstijl als handelsmerk en TrotsopNederland als platform wil ik de zeggenschap terugbrengen naar de plek waar die hoort: bij de burgers van Nederland. Dat is mijn goede voornemen voor 2009!

Hartelijke groet,

Rita Verdonk